Σημαντική εξέλιξη η εξαγγελία για 6 νέα Rafale – Συζήτηση για ελληνική συμμετοχή στο FCAS!

Σημαντική εξέλιξη η εξαγγελία για 6 νέα Rafale – Συζήτηση για ελληνική συμμετοχή στο FCAS!

Σημαντική εξέλιξη για την πολεμική μας αεροπορία η εξαγγελία πού τον πρωθυπουργό της χώρας προμήθειας επιπλέον 6 μαχητικών Rafale, από το βήμα της ΔΕΘ.

Τόνισε χαρακτηριστικά πως τα 18 Rafale F3R, τα πρώτα από τα οποία θα πετάξουν πριν το τέλος του έτους στους ελληνικούς ουρανούς, σύντομα θα γίνουν 24.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος θεωρείται από την ΠΑ ένα μαχητικό που μπορεί να κάνει την αισθητή διαφορά σε ένα θερμό Αιγαίο στο μέλλον και σκέφτεται πολύ σοβαρά να επενδύσει στο Rafale F4.

Οι σκέψεις για επένδυση στο συγκεκριμένο μαχητικό πηγάζουν προφανώς από την μελλοντική αντικατάσταση των Mirage 2000-5Mk2 αλλά κυρίως από την γραμμή παραγωγής του Rafale που πρόκειται να παραμένει ανοιχτή για πολλά χρόνια ακόμη χάρη στην ελληνική, κροατική και αιγυπτιακή παραγγελία στο συγκεκριμένο μαχητικό.

Η ΠΑ θέλει συμμετοχή στο πρόγραμμα FCAS

Σύμφωνα με την ειδησεογραφία η ΠΑ συζητά με την Dassault και την γαλλική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα FCAS.

To FCAS, (Future Combat Air System) είναι μια πλατφόρμα εναέριων λύσεων 6ης γενιάς, που θα ενσωματωθεί στην εξέλιξή του και στα Rafale F3R & F4 ως προπομπός για το ευρωπαϊκό Μαχητικό Νέας Γενιάς (NGF), μαχητικό έκτης γενιάς…

Το FCAS είναι ένα ευρωπαϊκό σύστημα μάχης συστημάτων υπό ανάπτυξη και θα αποτελείται από ένα Σύστημα Όπλου Επόμενης Γενιάς (NGWS).

Το NGWS θα αποτελείται από τηλεχειριζόμενα μεταφορικά οχήματα (drones σμήνης) καθώς και ένα Μαχητικό Νέας Γενιάς (NGF)/μαχητικό έκτης γενιάς το οποίο το 2035-2040 θα αντικαταστήσει τα τρέχουσα Ráfale της Γαλλίας, Typhoon της Γερμανίας και EF- 18 Hornets της Ισπανίας.

Μια δοκιμαστική πτήση επίδειξης αναμένεται γύρω στο 2025 και η εισαγωγή λειτουργίας περίπου το 2040.

Έτσι οι επενδύσεις της ΠΑ στα Rafale έχουν στόχο υπεροχής στον ελληνικό εναέριο χώρο κυρίως στη περιοχή του Αιγαίου σε περίπτωση οποιασδήποτε προσπάθειας αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας.


Σχολιάστε εδώ