Νότης Μηταράκης στο “Π”: Κρίση στο Αφγανιστάν: Τι κάνει η Ελλάδα, τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη

Του
ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ
Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου


Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν ανησυχούν τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη και απαιτούν αντανακλαστικά και άμεσες αποφάσεις.

Η Ελλάδα δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ξαναγίνει πύλη εισόδου για τους λαθροδιακινητές, όπως έγινε το 2015.

Δεν θα ξαναγίνει θύμα μιας πολιτικής που ανέδειξε τις σημαντικές αδυναμίες των ευρωπαϊκών θεσμών.

Θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της, ακόμα πιο εντατικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τη θάλασσα. Και αυτό είναι το σαφές μήνυμα που στέλνουμε στα δίκτυα λαθρομετανάστευσης, που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την απόγνωση, όπως και σε όλους όσοι τους στηρίζουν αμέσως ή εμμέσως.

Οι πρόσφυγες πρέπει να στηριχθούν. Να στηριχθούν όμως κοντά στην πηγή του προβλήματος, δηλαδή κοντά στο Αφγανιστάν.

Δική μας προτεραιότητα –όπως αποφασίσαμε και στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ– είναι η ενίσχυση της προστασίας των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων μας, που είναι και τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ.

Παράλληλα, ενισχύσαμε το νομικό οπλοστάσιό μας με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία αναγνωρίζει πως η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εξετάζει όλα τα αιτήματα αιτούντων άσυλο που κατάγονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Σομαλία.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όλα τα αιτήματα όσων έρχονται στη χώρα μας από αυτές τις εθνικότητες κρίνονται ως απαράδεκτα και απορρίπτονται. Το να γνωρίζουν τα κυκλώματα λαθρομετανάστευσης, εκ των προτέρων, ότι άνθρωποι από αυτές τις χώρες καταγωγής δεν θα πάρουν θετική απόφαση ασύλου στην Ελλάδα είναι σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας και λόγος να μην ξεκινήσουν τη διαδρομή.

Η Ελλάδα ανέλαβε πρωτοβουλίες, προκάλεσε την έκτακτη σύσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ως μέλος των MED 5, της ομάδας των χωρών πρώτης υποδοχής (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος και Μάλτα). Εμμένουμε στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στάσης και πολιτικής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να περιοριστεί σε λεκτικές δεσμεύσεις και ευχολόγια.

Οφείλει να στηρίξει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τους ανθρώπους που κινδυνεύουν στο Αφγανιστάν, να στηρίξει τις όμορες χώρες καθώς και τις χώρες διέλευσης.

Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα, δεν πρέπει να περιμένουμε να ληφθούν μέσα από τη διαδικασία και τη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η διαχείριση του Μεταναστευτικού είναι ένα περίπλοκο πεδίο, όπου όσοι καλούνται να πάρουν αποφάσεις πολλές φορές ακροβατούν ανάμεσα σε ορθολογικές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν και σε ιδέες που δεν μπορούν να εφαρμοστούν και η συζήτησή τους τρενάρει τα πράγματα, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι οι κρίσεις χρειάζονται έγκαιρες παρεμβάσεις και στην αντιμετώπισή τους ποτέ ο χρόνος δεν είναι αρκετός.

Πρόσφατα θεσπίσαμε έναν κανονισμό που καθορίζει τις προϋποθέσεις για τη δραστηριότητα των ελληνικών και διεθνών ΜΚΟ στον τομέα ευθύνης του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Και το κάνουμε αυτό προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η πρόληψη ατυχημάτων στη θάλασσα όσο και η εξασφάλιση αποτελεσματικότερης προστασίας των συνόρων της χώρας.

Δεν αποκλείουμε κανέναν από την έρευνα και τη διάσωση στη θάλασσα. Ωστόσο είναι ευθύνη της Ελλάδας, ως κυρίαρχου κράτους, να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα και να αποτρέπει ατυχήματα.

Οι προσπάθειες διάσωσης ή οι παρεμβάσεις ΜΚΟ, χωρίς τη συνεργασία του Λιμενικού Σώματος ή της Ελληνικής Ακτοφυλακής, δεν μπορούν να εγγυηθούν την εθνική ασφάλεια ή τη δημόσια υγεία.

Δεχθήκαμε κριτική για αυτήν την απόφασή μας από την Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Ντούνια Μιγιάτοβιτς. Η κ. Μιγιάτοβιτς είχε ασκήσει παρόμοια κριτική στην Ελλάδα, όταν αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά την ασύμμετρη απειλή στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις αρχές του 2020, με χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθούν να μπουν στη χώρα μας από τον Έβρο.

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμά μας προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι η Ελλάδα φυλάσσει και θα φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τη θάλασσα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ