Γιατί εγκαταλείψαμε τους αφγανούς διερμηνείς στην Καμπούλ;

Γιατί εγκαταλείψαμε τους αφγανούς διερμηνείς στην Καμπούλ;

-Αυτή ήταν η προστασία της Ελλάδας…

Πολλά αναπάντητα ερωτηματικά έχουν μείνει από την αποτυχημένη –αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος– επιχείρηση απεγκλωβισμού των αφγανών πολιτών που είχαν εργασθεί ως μεταφραστές στην Ελληνική Δύναμη. Ο Σταύρος Λυγερός, μέσω της ιστοσελίδας SLpress, έθεσε μια σειρά από ζητήματα και αποκάλυψε πληροφορίες που ίσως δίνουν εξήγηση για την αποτυχημένη επιχείρηση.

Ο έλληνας πρεσβευτής στο Ισλαμαμπάντ Ανδρέας Παπασταύρου έφθασε στην Καμπούλ, επικαλέστηκε ζητήματα ασφαλείας και απέφυγε να βγει από το αεροδρόμιο προκειμένου να εντοπίσει τους συγκεκριμένους Αφγανούς και να πιστοποιήσει την ταυτότητά τους, ώστε να μπορέσουν να διαφύγουν με κάποιο αεροπλάνο των δυτικών δυνάμεων, που απεγκλώβισαν αρκετές χιλιάδες πολίτες τους και αφγανούς συνεργάτες τους.

Κατόπιν, μπροστά στον σοβαρό κίνδυνο να εγκαταλειφθούν στην τύχη τους οι συγκεκριμένοι Αφγανοί, στάλθηκε από την Αθήνα το κυβερνητικό αεροσκάφος, με άλλον διπλωμάτη και ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων, και έφθασε στην Καμπούλ μαζί με τον κ. Παπασταύρου. Μάλλον ήταν πια αργά. Αφού έμειναν εντός αεροδρομίου και μη έχοντας επαφή με τους Αφγανούς και τις οικογένειές τους, αναγκάσθηκαν να α­ποχωρήσουν άπρακτοι μετά τη βομβιστική επίθεση.

Το ερώτημα είναι γιατί από την πρώτη στιγμή, που άρχισε η επιχείρηση απεγκλωβισμού ξένων δυνάμεων και όσων συνεργάσθηκαν μαζί τους, η Ελλάδα δεν φρόντισε να στείλει εκπρόσωπό της στην Καμπούλ, ώστε να διασφαλισθεί η επιβίβαση των 18 περίπου ατόμων ελληνικού ενδιαφέροντος σε κάποιο από τα συμμαχικά αεροσκάφη που πραγματοποιούσαν δεκάδες πτήσεις καθημερινώς.

Όταν έφθασε ο πρέσβης από το Ισλαμαμπάντ ήταν ήδη αργά. Και μπορεί να ασκείται κριτική στον έλληνα διπλωμάτη, αλλά είναι προφανές ότι η κριτική ασκείται εκ του ασφαλούς και εκ των καφενείων της πλατείας Κολωνακίου ή της λεωφόρου Μεσογείων.

Δεν ήταν εύκολο ένας ξένος διπλωμάτης να ξεκινήσει, χωρίς καμιά κάλυψη (οι Ελληνικές Δυνάμεις έχουν αποχωρήσει εδώ και χρόνια από το Αφγανιστάν), έστω και με έναν – δύο άνδρες προσωπική ασφάλεια, να περιπλανιέται στην Καμπούλ για να εντοπίσει τα συγκεκριμένα άτομα. Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, και οι συμμαχικές κυβερνήσεις αρνήθηκαν να εξυπηρετήσουν την Ελλάδα, ακόμη κι αν εντοπίζο­νταν και ταυτοποιούνταν τα συ­γκεκριμένα άτομα, καθώς δεν επρόκειτο για έλληνες πολίτες…

Όμως η ιστορία αυτή έχει και μία ακόμη σοβαρή διάσταση. Το θέμα της απομάκρυνσης των διερμηνέων και των οικογενειών τους δεν προέκυψε στις 15 Αυγούστου.

Από το 2015, όταν αποχώρησε η Ελληνική Δύναμη, είναι διαρκής η πίεση που έχει ασκηθεί από τους ίδιους και από ΜΚΟ αλλά και από έλληνες διπλωμάτες, όπως ο τότε πρέσβης στο Ισλαμαμπάντ Πέτρος Μαυροειδής, για να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και να έρθουν στην Ελλάδα. Και όσοι σήμερα ασκούν κριτική θα πρέπει επίσης να εξηγήσουν γιατί δεν φρόντισαν την περίοδο 2015 – 2019 να φέρουν στην Ελλάδα τους Αφγανούς και τις οικογένειές τους, όταν δεν υπήρχε πόλεμος και οι συνθήκες ήταν σχετικά ομαλές…

Σε κάθε περίπτωση πάντως το κύρος της χώρας τραυματίζεται με τέτοιους χειρισμούς…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ

Φωτό: bbc.com


Σχολιάστε εδώ