Γιώργος Σαββαΐδης για το Αφγανιστάν: Εκεί η Δύση απέτυχε…

Γιώργος Σαββαΐδης για το Αφγανιστάν: Εκεί η Δύση απέτυχε…

«Διαβάζω τις προσπάθειες της Άγκυρας στο Αφγανιστάν ως μία επιχείρηση να τονίσει και να ενισχύσει τις φιλοδοξίες της για περιφερειακό ρόλο, που δεν περιορίζεται μόνο στον περίγυρό της, αλλά φτάνει μέχρι το Αφγανιστάν. Η τουρκική προσπάθεια έχει διπλή στόχευση: να τονίσει προς πάσα κατεύθυνση, μέχρι και την Κίνα, τον επιδιωκόμενο περιφερειακό της ρόλο, δείχνοντας ταυτόχρονα ότι εκεί που απέτυχε όλη η Δύση, η Τουρκία, ως χώρα με φιλοδοξίες, έχει τις δυνατότητες και τα φόντα να επιτύχει. Στο δεύτερο σκέλος είναι ότι η Τουρκία με διάφορους τρόπους προσπαθεί να μεταφέρει τα όποια κέρδη έχει στον εξωτερικό τομέα και δη στο Αφγανιστάν και στο εσωτερικό της.
Παίζοντας έναν ρόλο ‘‘μεσολαβητού’’ μεταξύ των δυτικών απόψεων του τι σημαίνει η επάνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία και του δικού της μοντέλου που προωθεί στο εσωτερικό της χώρας, να κερδίσει πόντους, σε σχέση με τη δυνατότητα ενός Ισλάμ ικανού να κυβερνήσει μεγάλο μέρος της Ασίας και της Μέσης Ανατολής γενικότερα. Είναι πολύ δύσκολο για τους Αμερικανούς να εμφανιστεί η τουρκική πολιτική ως από μηχανής θεός, να ανατρέψει και την εικόνα και την ουσία εκεί που η Δύση απέτυχε».

ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ …του πρέσβη ε.τ. Γιώργου Σαββαΐδη, για το τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν και τις επιπτώσεις στη γειτονιά μας, στην Ευρώπη

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ