Αγωνία για το άνοιγμα των σχολείων! – Στο 20% τα κρούσματα στα παιδιά!
-1 στα 4 παιδιά έχουν συμπτώματα άγχους!
Στις 13 Σεπτεμβρίου χτυπά το πρώτο κουδούνι για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με την αγωνία να κορυφώνεται για την εξέλιξη που μπορεί να φέρει το άνοιγμα των σχολείων στη διασπορά του κορονοϊού.
Το τελευταίο διάστημα είναι εντυπωσιακή η εικόνα των κρουσμάτων στα παιδιά, αφού σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ στις ηλικίες κάτω των 17 τον Μάιο το ποσοστό του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων ήταν 7,5%, ενώ τον Ιούλιο έφτασε το 20%, δηλαδή ένα παιδί στα πέντε κρούσματα, και μάλιστα με κλειστά σχολεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σκωτία, που άνοιξαν τα σχολεία στις 15 Αυγούστου, μέσα σε λίγες ημέρες τα κρούσματα ξεπέρασαν το 30% από τα παιδιά.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, «η φετινή σχολική χρονιά χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη επιδημιολογική μεταβολή με τον υπερμεταδοτικό ιό της παραλλαγής Δέλτα, αλλά και την ύπαρξη του εμβολίου ως όπλου αντιμετώπισης της πανδημίας».
Τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρούνται πλέον ως ένα σημαντικό μέρος των εμβολιαστικών προγραμμάτων όλων των χωρών για την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Παρά το γεγονός ότι κατά κανόνα στα παιδιά η νόσος είναι ήπια, με σπάνιες σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις, ο εμβολιασμός των ηλικιών 12-17 ετών συστήνεται κυρίως:
• για τη σωματική προστασία του ίδιου του παιδιού και την ψυχική του υγεία
• για τη θωράκιση του παιδιού, ώστε πιο προστατευμένο να πάει ξανά στον χώρο του σχολείου, αλλά να έχει συμμετοχή σε όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες
• για τη μείωση της διασποράς του ιού στο περιβάλλον και στην κοινότητα, η οποία μπορεί να έχει τραγικό αποτέλεσμα και για ευάλωτα άτομα της οικογένειας ή του περιβάλλοντος.
• Ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες για μεταλλάξεις των ιών.
Τα εμβόλια mRNA, τα οποία συστήνονται για τις ηλικίες των παιδιών και εφήβων, είναι ασφαλή, με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες και αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην επανεκκίνηση της ομαλής μαθητικής παραγωγικής ζωής με τη διαδραστική εκπαίδευση.
Άλλωστε οι μελέτες για τις επιπτώσεις του lockdown στα παιδιά έχουν αποδείξει πόσο αρνητική επίδραση είχαν στην υγεία των παιδιών, αφού 1 στα 4 παιδιά εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης, 1 στα 5 συμπτώματα άγχους, ενώ όσα παιδιά νοσούν από άλλες ασθένειες παρουσιάζουν υποτροπή της νόσου τους, λόγω της μείωσης των ευκαιριών φυσικής δραστηριότητας.
Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί το 6,5% των παιδιών ηλικίας 12-14 ετών και το 16,%% των εφήβων 15-17 ετών. Από τους εκπαιδευτικούς έχει εμβολιαστεί περίπου το 80% και, αν προστεθεί ένα ποσοστό 10% που έχει νοσήσει, απομένει ένα 10% που δεν έχει εμβολιαστεί.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή το βράδυ και μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:
• Οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.
• Οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.
Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:
• Απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες, καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
• Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών), καθώς και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ