Tσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης ζει το μύθο του και επενδύει στο διχασμό της κοινωνίας (video)

Tσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης ζει το μύθο του και επενδύει στο διχασμό της κοινωνίας (video)

H αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από το γραφείο του στη Βουλή, απάντησε στα ερωτήματα της Πόπης Τσαπανίδου για τη δοκιμασία της χώρας από τις πυρκαγιές και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, για τον πρόσφατο ανασχηματισμό, για τη διαχείριση της πανδημίας και όλα τα άλλα σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.

Για “δυστοκία” να κάνει “μέχρι και ανασχηματισμό” κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας ενώ επανέλαβετην κριτική περί “ένδειας στελεχών”, σχολιάζοντας ότι “φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να βρει άριστα στελέχη ούτε στο κόμμα ούτε στη χώρα” και “επέλεξε να εισάγει άριστους από την Κύπρο”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι βρίσκεται σε “κατάσταση βέρτιγκο και σε αποδρομή” ενώ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι “όσες κινήσεις και να κάνει δε φαίνεται να πετυχαίνει γιατί δεν έχει στόχο”.

Δείτε την συνέντευξη:

Για τις ανατιμήσεις

Οξύς στην κριτική του ήταν και στο θέμα των ανατιμήσεων: “Προφανώς και υπάρχει τάση ανατιμήσεων σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά η Ελλάδα είναι πρώτη στην τιμή ρεύματος στον καταναλωτή σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα από τον Μάιο είναι πρώτη σε τιμή ρεύματος στην χονδρική. Δεν υπάρχει καμία κυβερνητική ευθύνη; Εάν για όλα φταίει κάποιος άλλος, πανδημία, ακρίβεια, πυρκαγιές, τότε να μην έχουμε κυβέρνηση. Να βάλουμε τον αυτόματο πιλότο. Από το Μάιο φωνάζουμε ότι έρχεται κύμα ακρίβειας, καταθέσαμε επίκαιρη επερώτηση για το θέμα της ακρίβειας και για το ότι πρέπει η κυβέρνηση να λάβει τα μέτρα της και ο κ. Γεωργιάδης μας έλεγε ότι οι αγορές αυτορυθμίζονται.

Τον Μάιο κατέθεσα πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και μου έλεγαν ότι λέω ανοησίες και ότι δεν μπορεί να αντέξει η αγορά αυτή την αύξηση.

Αλλά μπορεί να αντέξει ένας μισθωτός που ζει με 1000 ή 1.500 ευρώ και βγάζει το μήνα, όταν η τιμή του ρεύματος που πληρώνει έχει πάει από τα 200 ευρώ στα 300;

Ο κ. Μητσοτάκης που με περιέργεια συνειδητοποίησε πρόσφατα ότι υπάρχουν άνθρωποι εξαρτημένοι από το μισθό τους, δεν μπορεί να κατανοήσει πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι. Έχει σοβαρότατο έλλειμμα ενσυναίσθησης της πραγματικότητας.

Καταθέσαμε επίκαιρη επερώτηση για το θέμα της ακρίβειας και καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, ειδικά για το ρεύμα. Δεν γίνεται η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που οι διοικήσεις τους διορίστηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, να μην σταματάνε τις εναρμονισμένες πρακτικές ολιγοπωλίων, που με μεθοδικό τρόπο αυξάνουν την τιμή του ρεύματος, πρέπει να παρέμβουν. Δεν γίνεται να βλέπουμε αυτή την τρομακτική αύξηση των τιμολογίων και να έχουμε τα golden boys της ΔΕΗ να παίρνουν τετραπλάσιους μισθούς.

Με αύξηση των τιμολογίων σώζαμε και εμείς τη ΔΕΗ. Εμείς μειώσαμε τον Απρίλιο του 2019, πριν τις ευρωεκλογές, το ΦΠΑ στο ρεύμα από το 13% στο 6% και ο κ. Χατζηδάκης το 6% το έδωσε σε αυξήσεις στα τιμολόγια.

Δεν γίνεται η κυβέρνηση να μην σχεδιάζει μία πολιτική επιδότησης των στρωμάτων που δεν μπορούν να αντέξουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Είναι θέμα προτεραιοτήτων.

Αν η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να δώσει φοροελαφρύνσεις στους έχοντες, μειώνοντας τη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων, κάτι που θα δώσει υπερκέρδη σε λίγους αλλά δεν θα ελαφρύνει τον μικρομεσαίο επιχειρηματία αφού δεν έχει κέρδη, ή αν η επιλογή μας είναι να στηρίξουμε τη μικρή και μεσαία επιχείρηση που θα διαλυθεί και από την ακρίβεια στις τιμές του ρεύματος, τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους του μόχθου.

Αυτό είναι το ερώτημα σήμερα. Αυτό το ερώτημα το ακούνε οι πολίτες, ανεξαρτήτως εάν έχουν διαφωνίες με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με εμένα. Και ο μέσος πολίτης που ψήφισε ΝΔ γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία κεντρική πολιτική να στηρίξει τους ευάλωτους, να αμβλύνει τις ανισότητες, και να στηρίξει εκείνα τα κομμάτια της κοινωνίας που πλήττονται περισσότερο.

Θέλουμε όμως να στηρίξουμε και αυτό που ονομάζεται μεσαία τάξη, τους ανθρώπους που εξαπατήθηκαν από την πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Ο χειμώνας που έρχεται, θα είναι ένας άγριος χειμώνας για τη μεσαία τάξη”.

Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε ως εξής: “Ο κ. Μητσοτάκης για 1,5 χρόνο, με τη βοήθεια και πολλών ΜΜΕ, έζησε τον όμορφο μύθο του. Σήμερα δυστυχώς, ο ελληνικός λαός ζει την άσχημη αλήθεια του. Οφείλουμε να έχουμε σχέδιο για να σταματήσουμε αυτή την τρομακτική άμβλυνση των ανισοτήτων και τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής”.


Σχολιάστε εδώ