Θεόδωρος Τσούχλος στο “Π”: Ασφαλές άνοιγμα των σχολείων: Απαραίτητα και αναγκαία μέτρα

Θεόδωρος Τσούχλος στο “Π”: Ασφαλές άνοιγμα των σχολείων: Απαραίτητα και αναγκαία μέτρα

Του
ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΣΟΥΧΛΟΥ
Προέδρου ΟΛΜΕ


Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου ξεκινά στην ουσία το νέο σχολικό έτος. Από την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 180.000 μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί βρίσκονται στα σχολεία τους, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί στα τέλη του μηνός, όταν πραγματοποιηθεί η δεύτερη φάση πρόσληψης των αναπληρωτών.

Τίθεται πλέον επιτακτικά το ζήτημα του πώς θα διαφυλαχθεί το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας από την πανδημία και τα τυχόν κρούσματα. Η ΟΛΜΕ από τον Ιανουάριο ζητούσε επίμονα την προτεραιοποίηση των εκπαιδευτικών στους εμβολιασμούς. Στην προσπάθεια αυτή συνεπικούρησε θετικά η υπουργός και, μολονότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, πετύχαμε την εκκίνηση με τα ειδικά σχολεία, που λειτουργούσαν αδιάλειπτα, στα μέσα Μαρτίου. Επόμενο βήμα τα αδιάθετα εμβόλια στις αρχές Απριλίου και στη συνέχεια στο τρίτο δεκαήμερο το άνοιγμα της ειδικής πλατφόρμας. Η ομοσπονδία είναι υπέρ της καθολικότητας του μέτρου, χωρίς τον παραμικρό αστερίσκο. Διαφωνεί όμως με τη μορφή της επιτακτικής υποχρεωτικότητας, που επιβάλει ποινές, διαθεσιμότητες, επαχθή οικονομικά αντικίνητρα, περικοπή ή μηδενισμό των μισθών. Το εμβόλιο αποτελεί μια σημαντική επιστημονική και κοινωνική κατάκτηση, ισχυρό όπλο αντιμετώπισης του ιού. Επ’ ουδενί όμως δεν πρέπει να καταστεί μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, μοχλός αμφισβήτησης ή κατάργησης απαράγραπτων δικαιωμάτων τους.

Η αλλαγή των πρωτοκόλλων στη λειτουργία των σχολικών μονάδων δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα. Ο στόχος του ΥΠΑΙΘ, όπως τουλάχιστον δηλώνεται, είναι η απρόσκοπτη, διά ζώσης εκπαίδευση. Συμφωνούμε απόλυτα και έχουμε επισημάνει τις αδυναμίες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η οποία δημιούργησε σωρεία προβλημάτων και ανέδειξε πλήθος εκπαιδευτικών ανισοτήτων. Απόλυτα απαραίτητα τα επαναλαμβανόμενα, δωρεάν αυτοδιαγνωστικά και εργαστηριακά τεστ στο μαθητικό δυναμικό, στο σύνολο των εκπαιδευτικών, χωρίς διακρίσεις, στο διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Η ενεργή παρουσία του ΕΟΔΥ είναι επιβεβλημένη και απόλυτα απαραίτητη καθώς και η ενίσχυση – επέκταση των κρατικών-δημοτικών δομών υγείας.

Με στόχο την ενίσχυση του τείχους ανοσίας είναι απόλυτα αναγκαίο να παρθούν και άλλα, άμεσα μέτρα που θα οδηγήσουν στο ευκταίο αποτέλεσμα:

1.Εξασφάλιση των κατάλληλων αιθουσών, με στόχο την αραίωση των υπερμεγεθών τμημάτων σε 15μελείς τάξεις. Αίτημα από τον Αύγουστο του 2020, που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αποδεκτό. Η μετάλλαξη Δέλτα επιβάλλει την αποφυγή του συγχρωτισμού με κάθε δυνατό τρόπο.
2.Πρόσληψη επαρκούς βοηθητικού προσωπικού για την καθαριότητα, ώστε να τηρηθούν στην ουσία τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
3.Μέριμνα ύπαρξης πρόσθετων δρομολογίων για τη μετακίνηση των μαθητών/τριών με σκοπό την αποφυγή του συγχρωτισμού, ο οποίος παρατηρήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
4.Γενναία οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά υλικά.
5.Πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στο σύνολο των σχολικών μονάδων, ως άμεσο παιδαγωγικό μέτρο αντιμετώπισης των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που δημιούργησε ο εγκλεισμός, η μακρόχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση αλλά και τα τυχόν οικογενειακά κρούσματα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ