Τα έψαλε άγρια ο αμερικανός γερουσιαστής Μενέντεζ στον Ερντογάν

-Κρίσιμο λάθος του τούρκου ηγέτη η αγορά των S-400
-Υπέρ της ενίσχυσης της συμμαχίας 3+1 (Ελλάδα – Ισραήλ – Κύπρος συν ΗΠΑ)

Στα μαύρα κατάστιχα έχει καταγράψει η Ουάσινγκτον τον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Όχι μόνο για την αγορά των S-400. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε «συναλλαγή» με την Τουρκία, απόδειξη, οι σκληρές θέσεις εναντίον του Ερντογάν. Συν το γεγονός της ενίσχυσης της συμμαχίας Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου – ΗΠΑ, με την επισήμανση ότι στόχος είναι να χτίσουμε ένα πλαίσιο στο οποίο η Ελλάδα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, αλλά και πέραν αυτών, σύμφωνα με τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, πέραν από τις αναφορές του ως προς την επόμενη μέρα στην καυτή γειτονιά μας, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Παραθέτουμε ένα μέρος της συνέντευξης του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, από τη συνέντευξή του στον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά.

Βαθύτεροι δεσμοί και κοινά συμφέροντα
«Η σημασία της αμυντικής σχέσης που οικοδομούμε με την Ελλάδα, οι όλο και περισσότερες επενδύσεις μας που έρχονται στην Ελλάδα και από τον ιδιωτικό τομέα. Όλα αυτά δημιουργούν βαθύτερους δεσμούς και κοινά συμφέροντα. Νομίζω ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν στη συνομιλία του με τον Πρόεδρο Ερντογάν ήταν ωμά ειλικρινής. Κοιτάξτε, θα θέλαμε μια Τουρκία ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ως ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ που δεσμεύεται στις ίδιες αρχές της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου. Αλλά αυτή η φιλοδοξία δεν είναι η Τουρκία υπό τον Ερντογάν. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και έτσι, πρόσφατα πραγματοποιήσαμε μια ακρόαση ειδικά για την Τουρκία ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, επειδή ανησυχώ βαθύτατα για την Τουρκία.

Οι S-400 ήταν το κρίσιμο σημείο. Νομίζω ότι ο Ερντογάν έκανε ένα τεράστιο λάθος εκεί. Νομίζω ότι πίστευε πως μπορούσε να το κάνει και να τη γλιτώσει. Και ξέρετε ότι βοήθησα στη συγγραφή της CAATSA, της πράξης αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων. Είμαι πολύ σαφής σχετικά με αυτό. Και ακόμη και ορισμένοι από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της Τουρκίας που είδα στη Γερουσία στράφηκαν δραματικά εναντίον της και απογοητεύθηκαν, ειδικά από τον Ερντογάν. Και έτσι νομίζω ότι σίγουρα υπάρχει η ελπίδα ότι με μια νέα ηγεσία η Τουρκία θα εκπληρώσει τις προσδοκίες που όλοι έχουμε. Σε αυτό το σημείο καμπής στην παγκόσμια ιστορία, σίγουρα στα 30 χρόνια που ασχολούμαι με την εξωτερική πολιτική, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτό το πρώτο όραμα, το όραμα που μοιράζονται η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι αυτό με το οποίο συμμαχούμε για τους εαυτούς μας και για τον κόσμο».

Δεν μπορούμε να πολεμούμε εμείς για εκείνους για πάντα
«Η καρδιά μου συμπάσχει με τα μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών που έχασαν τη ζωή τους, με τις οικογένειές τους, με όλους τους Αφγανούς που έχασαν τη ζωή τους καθώς προσπαθούσαν να αναζητήσουν την ελευθερία. Αν οι Αφγανοί δεν είναι πρόθυμοι, έπειτα από 20 χρόνια, τόσο αίμα Αμερικανών και συμμάχων μας και δισεκατομμύρια δολάρια, να πολεμήσουν για την ίδια τους τη χώρα, δεν μπορούμε να πολεμούμε εμείς για εκείνους για πάντα. Μόνο όσοι είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν για την πατρίδα τους μπορούν να επιτύχουν την ελευθερία.

Ο Περικλής μάς λέει ότι όποιοι αναζητούν την ελευθερία εντέλει, όποιοι είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν, όποιοι έχουν το θάρρος να πολεμήσουν γι’ αυτήν, θα είναι αυτοί που θα την αποκτήσουν. Ας έχουμε λοιπόν το θάρρος να πολεμήσουμε γι’ αυτήν».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: in.gr


Σχολιάστε εδώ