Σε τροχιά εκλογών ο Μητσοτάκης

Σε τροχιά εκλογών ο Μητσοτάκης

Ετοιμάζεται να στήσει κάλπες το φθινόπωρο του 2022

-Ποντάρει στα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης και στο τέλος της πανδημίας
-Νάρκη στα σχέδια του πρωθυπουργού η απλή αναλογική

Με ορίζοντα την προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο του 2022 κινείται πλέον ο Κυρ. Μητσοτάκης. Αν και σε κάθε ευκαιρία διαβεβαιώνει (υπογραμμίζει) ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, πληροφορίες από το στενό επιτελείο του αναφέρουν ότι οι σχεδιασμοί στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ως καταληκτικό χρονικό όριο το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου του επόμενου χρόνου.

Με βάση αυτό ακριβώς το χρονοδιάγραμμα θα πορευθεί τους επόμενους μήνες. Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά (ελπίζει) ότι προϊό­ντος του χρόνου το δυσμενές κλίμα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή για την κυβέρνηση θα αναστραφεί (αμβλυνθεί) και η προσφυγή στις κάλπες θα γίνει σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες από αυτές που επικρατούν την τρέχουσα περίοδο και πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι σε θέση να διεκδικήσει μια νέα κυβερνητική θητεία. Η… αισιοδοξία του βασίζεται σε δύο σταθερές (;): Η πρώτη έχει να κάνει με την πανδημία. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου η επέλαση του θανατηφόρου ιού θα έχει ανακοπεί και θα έχει μπει οριστικά σε φάση ύφεσης και αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, οικονομία και επιχειρήσεις θα έχουν βάλει στο φουλ τις μηχανές.

Παράλληλα, ο τουρισμός το καλοκαίρι του 2022 θα εκτιναχθεί σε επίπεδα 2019 και πάνω. Αναπόφευκτα θα αλλάξει το κλίμα και στην κοινωνία. Η δεύτερη σταθερά που τροφοδοτεί την αισιοδοξία του κ. Μητσοτάκη είναι σε άμεση σύνδεση με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κονδύλια των δισ. που θα εισρεύσουν στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Μπορεί τα χρήματα να κατευθυνθούν σε συγκεκριμένα έργα, ωστόσο κατά την εκτίμηση του πρωθυπουργού θα φέρουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, μειώνοντας έτσι το υψηλό ποσοστό της ανεργίας. Παράλληλα, τα έργα αυτά θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και θα ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της χώρας. Με όπλο αυτήν ακριβώς τη… νέα εποχή για τη χώρα ο κ. Μητσοτάκης θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού.

Ο φόβος του… απρόοπτου!
Μόνο που ο δρόμος προς τη… δεύτερη τετραετία δεν θα είναι σπαρμένος με ρόδα. Όσα συνέβησαν από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα συνηγορούν προς την κατεύθυνση αυτή. Πρώτα η πανδημία, που έφερε τα πάνω-κάτω, άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των πολιτών, προκάλεσε μια πρωτόγνωρη οικονομική αιμορραγία και ανέδειξε τις αδυναμίες της κυβέρνησης. Οι προσπάθειές της να αναχαιτίσει την πανδημία την έφεραν σε αντιπαράθεση με μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Και ενώ η πανδημία ήταν σε πλήρη εξέλιξη, ήρθαν οι πυρκαγιές να «γκρεμίσουν» τη… φήμη του περίφημου «επιτελικού κράτους» και την εικόνα του καλού (αποτελεσματικού) διαχειριστή, που είχε δημιουργήσει για τον εαυτό του ο Κυρ. Μητσοτάκης. Έτσι, στις αρχές της δεύτερης διετίας η φθορά της κυβέρνησης είναι κάτι περισσότερο από ορατή, η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει 5 – 6 μονάδες από το ποσοστό που είχε πάρει στις εκλογές. Ύστερα απ’ όσα έχουν συμβεί, είναι λογικό στην κυβέρνηση να φοβούνται κάποιο απρόοπτο γεγονός που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και να τινάξει στον αέρα τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου. Και μαζί τα… όνειρα για δεύτερη τετραετία. Μέχρι το φθινόπωρο του 2022 μεσολαβούν 12 μήνες, χρονικό διάστημα μεγάλο, όπου πολλά μπορεί να συμβούν. Διαχρονικά, άλλωστε, η δεύτερη διετία δεν είναι η καλύτερη για τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα.

Νάρκη η απλή αναλογική
Στην τελευταία δημοσκόπηση της GPO η Νέα Δημοκρατία είχε 34,5%, δύο μονάδες λιγότερες από την προηγούμενη και πολύ μακριά από το 39,85% που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2019. Αν η φθορά της κυβέρνησης συνεχιστεί, τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες. Ακόμη και αν κερδίσει τις εκλογές (λόγω και της απλής αναλογικής), θα είναι μακριά από το όριο της αυτοδυναμίας, οπότε θα έχει μπροστά του δύο δρόμους: Είτε θα επιδιώξει συνεργασία με τον μοναδικό πιθανό συνεταίρο του, το Κίνημα Αλλαγής –αν κι εφόσον η ηγεσία του συμφωνήσει–, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα αρκούν οι έδρες των δύο κομμάτων για να συμπληρώσουν το πολυπόθητο 151. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το 39,85% που πήρε η Νέα Δημοκρατία το 2019, αν είχαμε απλή αναλογική, θα κέρδιζε 130 έδρες, ενώ το Κίνημα Αλλαγής με 8,10% θα έφτανε τις 26, σύνολο 156. Αν όμως η εκλογική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας, όπως δείχνουν αυτήν τη στιγμή τα πράγματα, υποχωρήσει κατά 3 – 4 μονάδες, τότε τα δυο κόμματα δεν θα αθροίζουν 151 έδρες. Κατά συνέπεια θα χρειάζονται τη συνδρομή και τρίτου κόμματος.

Τα προβλήματα ωστόσο δεν θα σταματήσουν εκεί για τον Κυρ. Μητσοτάκη. Στο παρελθόν έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι αν στις επόμενες εκλογές δεν επιτύχει την αυτοδυναμία θα οδηγήσει τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές με τον νέο εκλογικό νόμο που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση. Πολιτικοί παρατηρητές πάντως επισημαίνουν ότι οι κινήσεις του πρωθυπουργού θα είναι απόλυτα συνυφασμένες με το ποσοστό που θα πιάσει η Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές. Αν κινηθεί πάνω από το 35%, θα υπάρχει η προοπτική στις δεύτερες εκλογές να κυνηγήσει το 38% (τουλάχιστον) που χρειάζεται με το νέο σύστημα για την αυτοδυναμία. Αν όμως η Νέα Δημοκρατία πάει χαμηλότερα, κοντά στο 30% – 32% (με τα σημερινά δεδομένα κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει), τότε ο κ. Μητσοτάκης θα δυσκολευθεί να πείσει τον ελληνικό λαό για τη σκοπιμότητα (αναγκαιότητα) των δεύτερων εκλογών. Υπάρχει βεβαίως και το χειρότερο σενάριο: Στις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία να είναι δεύτερο κόμμα. Στην περίπτωση αυτή η Νέα Δημοκρατία θα περάσει αυτόματα στην αρμοδιότητα των… σεισμολόγων!

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ