Σάκης Παπαδόπουλος στο “Π”: Ολόπλευρη προετοιμασία για την εναλλακτική προοδευτική κυβερνητική λύση

Σάκης Παπαδόπουλος στο “Π”: Ολόπλευρη προετοιμασία για την εναλλακτική προοδευτική κυβερνητική λύση

-Την επόμενη φορά θα κυβερνήσουμε διαφορετικά

Του
ΣΑΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Βουλευτή Τρικάλων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Η πρόσφατη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ταρακούνησε ισχυρά την πολιτική επικαιρότητα. Ενώ δεν ζήτησε εκλογές, πρόβαλε την επείγουσα αναγκαιότητα «να απαλλάξουμε τη χώρα από τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη, πριν οι βλάβες που αυτή προκαλεί γίνουν ανήκεστες και να ανοίξουμε όλοι μαζί, με ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση, έναν δρόμο αλλαγής και προόδου προς το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας…».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέλυσε διεξοδικά τους λόγους που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να απομακρυνθεί από τη διακυβέρνηση της χώρας η κυβέρνηση της ΝΔ. Καυτηρίασε την τραγική αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση των μεγάλων κρίσεων (πανδημία, φυσικές καταστροφές), που ομολογήθηκε και στο φιάσκο του κυβερνητικού ανασχηματισμού. Παρουσίασε την παταγώδη ανεπάρκεια του γαλάζιου πελατειακού «επιτελικού κράτους» στα κοινωνικά του καθήκοντα –στην προάσπιση και την ασφάλεια των πολιτών, στις πυρκαγιές, στις πλημμύρες, στους σεισμούς–, εξήγησε γιατί οι βλάβες που προκαλούνται μπορούν να καταστούν ανήκεστες σε όλους τους τομείς που διαχειρίζεται η κυβέρνηση.

Ήδη αποδείχθηκε, πέραν των άλλων, ότι η εμμονή της κυβέρνησης της ΝΔ στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής οδήγησε φέτος σε αποκλεισμό 40.229 υποψηφίων φοιτητών από τα πανεπιστήμια (8.174 περισσότερων από πέρυσι).

Ήδη είναι φανερά τα τεράστια κενά στα νοσοκομεία και θα γίνουν τρομακτικά μετά τη καταναγκαστική απομάκρυνση των ανεμβολίαστων λειτουργών τους, καθώς η κυβέρνηση δεν έκανε καμιά προσπάθεια προετοιμασίας για το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Ήδη διακρίνονται οι επιπτώσεις των ακραίων, νεοφιλελεύθερων νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης στην εργασία, στον πτωχευτικό κώδικα, στο ασφαλιστικό σύστημα και των επιλογών της για την οικονομία, το βιοτικό επίπεδο, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις…

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε και τις εναλλακτικές προτάσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχόλησαν τη χώρα. Ανέλυσε και τα συμπεράσματα που έβγαλε από το πόρισμα της Επιτροπής Γκολντάμερ για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, τις διαχρονικές παθογένειες στη δασοπροστασία, στην πυρόσβεση και στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, τις αναπροσαρμογές που πρέπει να γίνουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τις παραλείψεις της προηγούμενης διακυβέρνησης (σε συνθήκες μνημονιακής κηδεμονίας). Έδωσε αφοπλιστικές απαντήσεις στο επίμαχο ζήτημα «πήραμε τη κυβέρνηση, δεν πήραμε την εξουσία» και ξεκαθάρισε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη διάκριση των εξουσιών, τον βαθύ εκδημοκρατισμό του κράτους και τη διακήρυξη ότι την επόμενη φορά θα κυβερνήσουμε διαφορετικά. Διευκρίνισε κυρίως την κάθετη διαφοροποίηση με τη διαχείριση των αρμών της εξουσίας από «την κρατικοδίαιτη κακομαθημένη ελίτ» και τόνισε ότι:

• «δεν θέλουμε να βολευτούμε στην εξουσία»,
• «θέλουμε να ξεβολέψουμε όσους στρογγυλοκάθισαν»,
• «αποτελεί κεντρική επιλογή το ‘‘δημοκρατία – δικαιοσύνη – διαφάνεια παντού’’».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε φανερή και την πεποίθησή του ότι «θα κερδίσουμε τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, με καθαρή διαφορά» και ότι «μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος μιας διακυβέρνησης με πρόσημο τον ριζοσπαστικό ρεαλισμό, να προσδώσουμε σύγχρονο περιεχόμενο στην ανάγκη και στην ιδέα της αλλαγής, να εκφράσουμε στις σημερινές συνθήκες τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας, που διψά για πρόοδο και δικαιοσύνη».

Καθοριστικές για τις πολιτικές εξελίξεις είναι οι απαντήσεις που έδωσε για την εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση. Ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν περισσεύει στη μεγάλη προσπάθεια για την κοινωνική ανασυγκρότηση και την αναγέννηση της χώρας» και ότι «θα υπάρχει συνεχώς απλωμένο χέρι ενότητας προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις» και επισήμανε ότι η πρόταση για συμμαχική διακυβέρνηση «είναι ανοιχτή και διαρκής για όποιον αντιλαμβάνεται ότι η μόνη διέξοδος για τη χώρα σήμερα είναι μια ισχυρή, προοδευτική κυβέρνηση…».

Αυτό που κυρίως χρειάζεται στην παρούσα ιστορική φάση είναι η ολόπλευρη προετοιμασία για την προοδευτική, εναλλακτική κυβερνητική λύση. Είναι η ωρίμανσή της με έναν γενικευμένο προγραμματικό διάλογο όσων συνειδητοποιούν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να φύγει, όσων δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για την προοδευτική διακυβέρνηση, όσων κατανοούν ότι «μπορούν να γίνουν πραγματική πρωτοπορία, όχι μόνον με τις ιδέες τους αλλά και με τα έργα τους από θέση ευθύνης» για τη δίκαιη, βιώσιμη, ευφυή ανάπτυξη, για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού, για την πράσινη μετάβαση, για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο αξιοπρεπούς-καλά αμειβόμενης εργασίας, για το νέο ολοκληρωμένο και ποιοτικό ΕΣΥ, για ένα νέο σύμφωνο συνοχής στην Ενωμένη Ευρώπη. Ο διάλογος πρέπει να καταλήξει σε ένα προοδευτικό, κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα με σαφείς στόχους, προτεραιότητες και ιεραρχήσεις, ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, τομές και ώριμες ρήξεις, που να πείθει ότι οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας συνειδητοποίησαν τις αυταπάτες τους, τα λάθη τους, τις ανεπάρκειές τους και μπορούν να σηκώσουν την ιστορική ευθύνη της αναγέννησης της χώρας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: in.gr


Σχολιάστε εδώ