Ο Μίκης στο πάνθεον των αθανάτων

Ο Μίκης στο πάνθεον των αθανάτων

Στη σφαίρα της αθανασίας πέρασε –από την περασμένη Πέμπτη– ο κορυφαίος και πιο εμβληματικός έλληνας συνθέτης, ο Μίκης Θεοδωράκης. Σε ηλικία 96 χρονών άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, κάτω από την Ακρόπολη. Ο θάνατός του προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στο Πανελλήνιο και η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, καθότι η φήμη του ήταν παγκόσμια.

Ο Μίκης Θεοδωράκης αφήνει παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές ένα σημαντικό μουσικό έργο αλλά και τους πολύχρονους αγώνες του για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Υπήρξε ο πλέον πολιτικοποιημένος καλλιτέχνης και ήταν ενεργός και παρών σε όλα τα μεγάλα γεγονότα τα τελευταία 60 χρόνια.

Συνέδεσε τη μουσική του με τους αγώνες του ελληνικού λαού κατά της δικτατορίας, πάντρεψε το λαϊκό τραγούδι με την ποίηση, μεταφέροντας το μήνυμα της Ελλάδας στα τέσσερα σημεία του πλανήτη. «Όμορφη Πόλη», «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», «Επιτάφιος», «Το Άξιον Εστί», «Μαουτχάουζεν», «Ρωμιοσύνη», «18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» κ.ά. είναι μερικά μόνο από τα δεκάδες μουσικά έργα του, που σημάδεψαν όχι μόνο την ελληνική μουσική αλλά και τη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Σύσσωμος ο πολιτικός και ο καλλιτεχνικός κόσμος εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη και εξήρε την προσφορά του στη μουσική αλλά και στη χώρα. Η κηδεία του θα γίνει την προσεχή Πέμπτη (15:00) και η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών. Από αύριο, Τρίτη, η σωρός του θα εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: tovima.gr


Σχολιάστε εδώ