Νίκος Ζενέτος στο “Π”: Μονόδρομος η προσαρμογή μας στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης και η λήψη μέτρων
-Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα
Του
ΝΙΚΟΥ ΖΕΝΕΤΟΥ
Δημάρχου Ιλίου
Είναι γεγονός ότι το φετινό καλοκαίρι των πυρκαγιών και της κλιματικής κρίσης υπήρξε για όλους μας αφορμή προβληματισμού και ανησυχίας. Η αίσθηση ότι το οικοσύστημα έχει εξαντλήσει πλέον την ικανότητά του να αντεπεξέλθει είναι έντονη. Το ίδιο και η βεβαιότητα πως, αν η πολιτεία δεν δράσει άμεσα και αποτελεσματικά, πέρα και πάνω από συμφέροντα και κέρδη, τα ακραία φαινόμενα θα επιφέρουν ακραίες συνέπειες. Πρέπει επιτέλους να πάψει να θυσιάζεται το περιβάλλον στον βωμό του κέρδους. Να κατανοήσουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ό,τι ζήσαμε θα το ζήσουμε και πάλι, αν δεν λάβουμε σοβαρά υπόψη πως οδεύουμε σε ένα αποσταθεροποιημένο κλίμα, όπου τα ακραία κλιματικά γεγονότα θα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά.
Η συμμόρφωση με τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες για την κλιματική αλλαγή, όπως επίσης η πρόληψη και αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές είναι το μεγάλο ζητούμενο της επόμενης ημέρας. Ο προβληματισμός δεν αφορά μόνο τα ακραία φαινόμενα καθ’ αυτά, αλλά τα διδάγματα και την προετοιμασία μας. Όταν καίγεται ένα δάσος, το κλίμα αναπόφευκτα αλλάζει. Αν προσθέσουμε και τα πλημμυρικά φαινόμενα που προκαλούνται τον χειμώνα λόγω διάβρωσης του εδάφους, αντιλαμβανόμαστε τα μεγάλα προβλήματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα, αν δεν υπάρξει προγραμματισμός, αν δεν πάρουμε εγκαίρως μέτρα, αν δεν λειτουργήσουμε προληπτικά. Η πρόληψη είναι το παν.
Στη δυτική Αθήνα βιώσαμε έναν μεγάλο κίνδυνο τον Αύγουστο, όταν η φωτιά που ξέσπασε στη δυτική πλευρά του Ποικίλου Όρους πέρασε την κορυφογραμμή και κινήθηκε ανατολικά απειλώντας τις περιοχές μας. Η κινητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης σε συνδυασμό με τον ηρωισμό του Πυροσβεστικού Σώματος και αρκετών εθελοντών απέτρεψε τα χειρότερα. Αύριο όμως τι θα γίνει;
Στο πλαίσιο αυτό η πολιτεία θα μπορούσε να επανεξετάσει την πρόταση που είχε καταθέσει σε επίπεδο προμελέτης ο πρώην υπουργός Γιώργος Ανωμερίτης, σχετικά με την αξιοποίηση του νερού από την επεξεργασία λυμάτων στην Ψυττάλεια για την άρδευση όχι μόνο του Ποικίλου Όρους, αλλά και άλλων χώρων πρασίνου των δήμων του Δυτικού Τομέα. Πρόταση που κινείται στη σωστή κατεύθυνση και θα μπορούσε να αποτελέσει μια βιώσιμη λύση με τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Διότι η ενίσχυση της βλάστησης και η ανάπτυξη του πνεύμονα πρασίνου στο Ποικίλο Όρος, για παράδειγμα, προσαρμοσμένο στις εδαφοκλιματικές συνθήκες, θα αποτελούσε μια ουσιαστική και κομβική περιβαλλοντική παρέμβαση, με πολύ θετικά αποτελέσματα στην αναβάθμιση του μεγάλου αυτού ελεύθερου φυσικού χώρου, τεράστιας σημασίας για το μικροκλίμα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και ολόκληρου του Λεκανοπεδίου. Εκτός από την απορρυπαντική του δράση, καθοριστικής σημασίας για τη δυτική Αθήνα, θα συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Η αποκατάσταση του πολύπαθου οικοσυστήματος του Ποικίλου Όρους από τη διαρκή οικιστική επέκταση και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ από τη δυτική του πλευρά είναι επιβεβλημένη.
Γίνεται σαφές, λοιπόν, ότι η προσαρμογή στις νέες και ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες της κλιματικής κρίσης είναι μονόδρομος. Σε αυτές τις συνθήκες ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι κομβικός και συμπεριλαμβάνει στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (επιστημονική κοινότητα, πανεπιστήμια, κοινωνία των πολιτών, επιχειρήσεις) για την προώθηση πολιτικών καινοτομίας που θα επιταχύνουν τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία και θα ενισχύουν τη ζήτηση για φιλικές προς το περιβάλλον υπηρεσίες. Συμπεριλαμβάνει επίσης ουσιαστική συμμετοχή στην εκπόνηση σχεδίων δράσης και παροχή οικονομικών και κοινωνικών κινήτρων.
Στον Δήμο Ιλίου, εδώ και χρόνια, έχουμε προσαρμόσει τις δράσεις μας με στόχο την προώθηση και υλοποίηση πράσινων πολιτικών σε όλους τους τομείς, με έμφαση τους πλέον ενεργοβόρους και ευάλωτους. Πολιτικές που συνίστανται σε δύο κύριους πυλώνες: την παροχή περιβαλλοντικών υπηρεσιών στους δημότες και τη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος (διαρκής απόκτηση και δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου).
Κλείνοντας, αν κάτι μας έδειξε το φετινό καλοκαίρι –με βίαιο, καταστροφικό, αλλά απόλυτο τρόπο– είναι πόσο ευάλωτοι είμαστε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η πρόκληση είναι μεγάλη και η ανάγκη προσαρμογής επιτακτική. Τα ρήγματα που δημιουργούνται στην κοινωνία βαθαίνουν και έχουμε την ευθύνη να τα αμβλύνουμε. Οφείλουμε στους συμπολίτες μας, και ιδιαίτερα στους πληγέντες, να αποκαταστήσουμε το αίσθημα της ασφάλειας, με σχεδιασμό και ετοιμότητα. Οφείλουμε στις επόμενες γενιές να παραδώσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον, ένα καλύτερο μέλλον.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ