Νίκος Ρεμπάπης στο “Π”: Διπλό φιάσκο

Νίκος Ρεμπάπης στο “Π”: Διπλό φιάσκο

Του
ΝΙΚΟΥ ΡΕΜΠΑΠΗ
Μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ


Ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος της ΝΔ σημαίνει κυρίως επιτάχυνση στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι δύο μέρες μετά ψηφίστηκε το αντεργατικό νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση επιβεβαιώνει αυτήν την εκτίμηση.

Αυτό σηματοδοτούν οι αλλαγές στα υπουργεία, όπως η ανάληψη του υπουργείου Υγείας από τον Θ. Πλεύρη, που αναλαμβάνει το χτίσιμο του «νέου ΕΣΥ», που σημαίνει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτό σηματοδοτούν τελικά και όσοι βρίσκονται ακλόνητοι και στο νέο κυβερνητικό σχήμα και υπηρέτησαν με συνέπεια και πάθος την κυβερνητική πολιτική.

Βέβαια, η προωθούμενη πολιτική «αδικείται» –αν δεν ξεπλένεται– όταν αποδίδεται αποκλειστικά σε πρόσωπα, δομές και ψιθύρους στους διαδρόμους. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι μια πολιτική που έχει συνέχεια, αποτελείται από μια διαδοχή χιλιάδων νόμων, διαφορετικών κυβερνήσεων, αλλά κοινού προσανατολισμού στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των αναγκών του λαού.

Ο τραγέλαφος της υπουργοποίησης του προερχόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Αποστολάκη κρύβει ένα διπλό φιάσκο. Φιάσκο της κυβέρνησης, αφού η πρωινή της ανακοίνωση έμεινε απλά ανακοίνωση. Εξίσου όμως μεγάλο είναι και το φιάσκο που επιχειρούν να συγκαλύψουν με τον τρικούβερτο καβγά τους η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή:

1.Η ίδια η ανακοίνωση του ανασχηματισμού, όπως και οι κατοπινές τοποθετήσεις μαρτυρούν το παρασκηνιακό παζάρι, ένα «πάρε-δώσε», που άλλο να το λέει κάποιος και άλλο να το βλέπει να εξελίσσεται μπροστά του.

2.Επιβεβαιώνεται η στρατηγική συναντίληψη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, που έχει ως συνέπεια πρόσωπα να πηγαινοέρχονται από το ένα κόμμα στο άλλο. Ούτε η πρώτη φορά είναι ούτε η τελευταία. Ήδη στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται είτε στην κυβέρνηση της ΝΔ είτε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και πρώην υπουργοί κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ποζάρουν ως μεταγραφικά αποκτήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να παρουσιάσει ως παράσημο αντιπολίτευσης το γεγονός ότι ένας πρώην υπουργός της κυβέρνησής του τελικά δεν βρέθηκε στην κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει πως οι αποστάσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν μικρύνει αρκετά. Αποδεικνύεται η κινούμενη άμμος του αστικού πολιτικού συστήματος.

3.Οι αναφορές στον Τύπο, πριν αλλά και μετά τον ανασχηματισμό, για τον ρόλο διάφορων παραγόντων, προσώπων του κατεστημένου, που άλλοτε «σπρώχνουν» και άλλοτε «καίνε» πολιτικά πρόσωπα, απλά επιβεβαιώνουν ποιοι πραγματικά κρατάνε τα κλειδιά της εξουσίας και πόσο υποκριτικά είναι τα μεγάλα λόγια με τα οποία κατά καιρούς παρουσιάζουν το αστικό πολιτικό σύστημα οι εκπρόσωποί του.

Αν η κυβέρνηση επέλεξε να κερδίσει χρόνο, ο λαός οφείλει να πράξει ακριβώς το αντίθετο. Δεν υπάρχει χρόνος για εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ, δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες αυταπάτες και ποντάρισμα στο κουτσό άλογο της κυβερνητικής εναλλαγής. Ο λαός μόνο μπορεί να σώσει τον λαό και αυτό μπορεί να εκφραστεί το επόμενο διάστημα στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στην άνοδο του βαθμού οργάνωσης στα εργατικά σωματεία και τους φορείς του λαϊκού κινήματος. Το καλό σενάριο για την επόμενη μέρα από τις καταστροφικές πυρκαγιές, για να μπουν εμπόδια στην επίθεση στα εργασιακά, μορφωτικά, κοινωνικά δικαιώματα, για να ανοίξει ο δρόμος για την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος, πριν απ’ όλα σημαίνει αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ