Μετωπική σύγκρουση ανεμβολίαστων υγειονομικών με την κυβέρνηση!
Ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την εξέλιξη της πανδημίας
-Από την 1η Σεπτεμβρίου είναι σε αναστολή καθηκόντων
-Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ για αναστολή της υποχρεωτικότητας!
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Σε μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και ανεμβολίαστων υγειονομικών, οι οποίοι έχουν την πλήρη κάλυψη (ίσως και την ενθάρρυνση) συνδικαλιστικών σωματείων και την υποστήριξη στελεχών της Αριστεράς, εξελίχθηκε το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις δημόσιες δομές υγείας.
Με βάση τον νόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, που ψηφίσθηκε πρόσφατα, τέθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου σε αναστολή καθηκόντων όσοι εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία και άλλες δημόσιες δομές υγείας και δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.
Ήδη έχουν σταλεί περίπου 6.000 ειδοποιητήρια αναστολής εργασίας υγειονομικών που εργάζονται στα νοσοκομεία, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία και για άλλες δημόσιες δομές υγείας. Αυτό σημαίνει ότι σταματά η μισθοδοσία τους και η πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών, ενώ όταν θα επιστρέψουν στην εργασία τους είναι πιθανόν να τοποθετηθούν σε άλλη θέση, αν οι ανάγκες της υπηρεσίας έχουν διαφοροποιηθεί.
Έτσι, λοιπόν, σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας είναι καθημερινές οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ η αναστάτωση που έχει προκληθεί μόνο τους ασθενείς δεν ωφελεί. Όσοι θα έχουν την ατυχία να καταφύγουν στο ΕΣΥ μέσα στον Σεπτέμβριο θα βρουν σχεδόν κατεβασμένα ρολά, αφού κάποιες κλινικές θα υπολειτουργούν γιατί δεν θα έχουν καλυφθεί πλήρως οι κενές θέσεις.
Ήδη οι Ενώσεις Ασθενών έχουν επικροτήσει τον νόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ στην τελευταία έρευνα της ALCO η πλειονότητα των ερωτηθέντων (73%) τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για υγειονομικούς και εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων.
Στο μεταξύ το ΣτΕ έχει ήδη απορρίψει τις προσφυγές 115 γιατρών και άλλων εργαζόμενων στα νοσοκομεία. Παράλληλα, η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ για την αναστολή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και του μέτρου της υποχρεωτικής άδειας άνευ αποδοχών για όσους εργαζόμενους στην υγεία και στις δομές κοινωνικής πρόνοιας δεν είχαν εμβολιαστεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Το σκεπτικό του ΣτΕ για την απόρριψη αυτή ήταν ότι «ο εμβολιασμός επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του κορονοϊού στους νοσηλευομένους που αποτελούν ιδιαιτέρως ευπαθή ομάδα», ενώ παράλληλα τονίζεται ότι υπάρχει περίπτωση να διαταραχθεί «η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων σε περίπτωση που νοσήσει από κορονοϊό μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού».
Προσλήψεις προσωπικού
Το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού θα κριθεί οριστικά από την ολομέλεια του ΣτΕ στις 8 Οκτωβρίου, όπου θα εκδικαστεί η αίτηση ακύρωσης της ΠΟΕΔΗΝ καθώς και ανάλογη αίτηση ατόμων που υπηρετούν στην ΕΜΑΚ.
Το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλύψει τα κενά, έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού με τρίμηνη σύμβαση, έχει αναστείλει τις κανονικές άδειες του Σεπτεμβρίου, κάνει αναδιάταξη προσωπικού ανάμεσα στις κλινικές του κάθε νοσοκομείου (συγχώνευση τμημάτων και κλινικών) αλλά και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ενώ εξετάζει υποστήριξη από στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς συμπράξεις και με τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο το τελικό σχέδιο είναι σε εξέλιξη και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
Σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα
Η υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, η αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών και η αύξηση των θανάτων είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα εμφανίστηκε νέα απειλή, η μετάλλαξη Μ, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στη Νότια Αμερική και εξαπλώνεται παγκοσμίως. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα τα πλήρη χαρακτηριστικά της και την κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια απέναντί της. Πάντως ήδη τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν στην Αττική (1), στην Αργολίδα (2), στην Άρτα (1) και στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (2).
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η πορεία της πανδημίας εμφανίζει μια σχετική σταθεροποίηση της τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Τα βασικά χαρακτηριστικά της περιλαμβάνουν: Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στη νησιωτική Ελλάδα, με ενδείξεις μεταφοράς των κρουσμάτων στην ηπειρωτική Ελλάδα, και ταυτόχρονη σημαντική επέκταση σε μεγαλύτερες ηλικίες, με συνεπακόλουθο την αύξηση των νοσηλευόμενων και διασωληνωμένων ασθενών.
Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές, καθώς βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, όπου αναμένεται να επιστρέψουν και οι τελευταίοι ταξιδιώτες των καλοκαιρινών διακοπών και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μεταφοράς ιικού φορτίου στο οικογενειακό ή το εργασιακό περιβάλλον.
Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων αυξήθηκε κατά μια πενταετία και είναι σήμερα στα 30 έτη. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε σταδιακή μείωση του ποσοστού των κρουσμάτων στους νέους άνω των 39 ετών, ενώ παράλληλα αυξήθηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενώ τον μήνα Ιούλιο οι υπερήλικες άνω των 65 ετών αποτελούσαν μόλις το 3,9% των νέων κρουσμάτων, το διάστημα 1 – 25 Αυγούστου είχαμε συνολικά πάνω από 6.000 νέες διαγνώσεις σε άτομα άνω των 65 ετών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να υπερδιπλασιαστεί το ποσοστό κρουσμάτων στην ευάλωτη αυτή ομάδα πληθυσμού, φτάνοντας στο 8,3%. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που θα χρειαστούν νοσηλεία ή και εισαγωγή σε ΜΕΘ μέσα στις επόμενες μέρες.
Σήμερα υπολογίζεται ότι 2.500 συνάνθρωποι νοσηλεύονται στην επικράτεια. Ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι 346 (58,4% άνδρες), με διάμεση ηλικία τα 65 έτη. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, οι 319 (92,2%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 27 (7,8%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.980 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 267 (ημερήσια μεταβολή +11,72%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 256 ασθενείς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από 30 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου είχαμε 14.411 κρούσματα και 156 θανάτους. Ο Αύγουστος έκλεισε με 94.660 κρούσματα και 726 θανάτους. Συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 596.383 κρούσματα και 13.813 θάνατοι.
Φορτσάρει ο εμβολιασμός
Με τη σταδιακή επιστροφή των εκδρομέων αυξάνεται σιγά σιγά και ο ρυθμός των εμβολιασμών. Έτσι μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου έχουμε 11.494.557 εμβολιασμούς από τους οποίους οι 5.766.072 αφορούν στη δεύτερη δόση.
Ανά ηλικιακή ομάδα τα ποσοστά εμβολιασμών είναι:
Στους 85 και άνω έχει ήδη εμβολιαστεί το 72,7%, στους 80 – 84 το 72,8%, στους 75 – 79 το 84,8%, στους 70 – 74 το 79,1%, στους 65 – 69 το 80,6%, στους 60 – 64 το 76,7%, στους 55 – 59 το 73,9%, στους 50 – 54 το 70,7%, στους 45 – 49 το 67,7%, στους 40 – 44 το 62,9%, στους 35 – 39 το 55,7%, στους 30 – 34 το 54,3%, στους 25 – 29 το 52,9%, στους 18 – 24 το 42,7%, στους 15 – 17 το 16,5% και στους 12 – 14 το 6,5%. Στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 7.330 συμπολίτες μας, από τους οποίους έχουν εμβολιαστεί οι 5.500.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ