Μανώλης Κεφαλογιάννης στο “Π”: Η Ελλάδα ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον…

Μανώλης Κεφαλογιάννης στο “Π”: Η Ελλάδα ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον…

Του
ΜΑΝΩΛΗ Κ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας


85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ένας θεσμός επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, ιστορίας και πολιτισμού. Ο Νικόλαος Γερμανός, ένας άνθρωπος με όραμα και ρεαλισμό, ήταν στο μακρινό 1926 ο εμπνευστής της ιδέας της ιδρύσεως της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, μίας έκθεσης που άλλαξε την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης και της χώρας.

Η 85η ΔΕΘ, το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας, θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη έκθεση που θα διοργανωθεί στην Ευρώπη το 2021 μετά την αναπάντεχη έλευση της πανδημίας, που ανέτρεψε πλήρως τον ρου της κανονικότητας τόσο στον κοινωνικό όσο και στον οικονομικό τομέα και δημιούργησε μία νέα πραγματικότητα στην καθημερινότητα όλων μας.

Μετά από έναν χρόνο αναγκαστικής απουσίας η ΔΕΘ επιστρέφει στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Για το αύριο της ελληνικής οικονομίας.

Μετά από αρκετά χρόνια που η χώρα στροβιλίστηκε μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης με οδυνηρές απώλειες για τον ελληνικό λαό, η υγειονομική κρίση ήρθε να επιβραδύνει ακόμη περισσότερο τους ελληνικούς δείκτες, σε μία περίοδο στις αρχές του 2020 πολλά υποσχόμενη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά όλη αυτή την περίοδο της οικονομικής δυσπραγίας και ύφεσης της ελληνικής οικονομίας η ελληνική κυβέρνηση δεν διέκοψε το μεταρρυθμιστικό νομοθετικό της έργο και προχώρησε σε μία σειρά μεταρρυθμιστικών νομοθετικών πρωτοβουλιών. Καθιστώντας σήμερα τη χώρα μας πιο έτοιμη για τις οικονομικές προκλήσεις της μετά την κρίση σε όλα τα επίπεδα που προκάλεσε η πανδημία.

Σήμερα, τα επιτόκια δανεισμού της χώρας είναι σε επίπεδα ιστορικού χαμηλού και οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τους επιμέρους κλάδους της, σύμφωνα με εκτιμήσεις και μελέτες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι κάτι παραπάνω από θετικές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα έχει σχεδόν πλήρως ανακτήσει τις απώλειες που κατέγραψε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, καθώς διαμορφώθηκε στις 111,2 μονάδες έναντι 91,1 μονάδων τον Ιούλιο του 2020 και 108,7 μονάδων τον περασμένο μήνα. Πρόκειται, για την υψηλότερη επίδοση του δείκτη από τον Φεβρουάριο του 2020 (113,4 μονάδες) πριν από την έναρξη της πανδημικής κρίσης στη χώρα μας. Μία τιμή που με τη σειρά της ήταν η υψηλότερη τιμή που είχε καταγραφεί την τελευταία εικοσαετία.

Από τους επιμέρους δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών που συνθέτουν τον δείκτη ESI, τη μεγαλύτερη βελτίωση σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούλιο έχουν σημειώσει οι κατασκευές και ακολουθούν οι υπηρεσίες, το λιανικό εμπόριο και η βιομηχανία, που θα συνεχίσει να ανακάμπτει, ενώ εκτιμάται ότι η βιομηχανική παραγωγή θα αυξηθεί συνολικά το 2021 κατά 6,2% σε ετήσια βάση. Αισιοδοξία, επίσης, δημιουργούν και οι προοπτικές ενός βασικού κλάδου της οικονομίας μας, του τουρισμού. Η ανάκτηση του 50% των τουριστικών εισπράξεων του 2019 αποτελεί έναν εφικτό στόχο για το 2021 και μία επιστροφή στην τάση της προηγούμενης επταετίας, κατά την οποία κατέγραψαν μεγάλη αύξηση τόσο οι αφίξεις (+101%) όσο και οι εισπράξεις (+75%), κερδίζοντας παράλληλα μερίδιο σε όλες τις βασικές αγορές.

Η πορεία του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η οποία συνεχίστηκε και τον μήνα Ιούλιο, αντανακλά τις βελτιωμένες προσδοκίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί πρόδρομο δείκτη της σταδιακής ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού που ακολούθησαν.

Και η 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης μπορεί να αποτελέσει τον φωτεινό προπομπό αυτής της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς δίνει σημαντική βαρύτητα στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας, και δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Η φετινή διοργάνωση, αφιερωμένη στην Ελλάδα στο πλαίσιο και του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, με κεντρικό θεματικό άξονα το τρίπτυχο Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον, θα επιδιώξει να συνεισφέρει θετικά στον επαναπροσδιορισμό των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, να τονώσει την ιστορική της μνήμη και να φέρει κοντά τον πολίτη με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες και τεχνολογίες, τις καινοτομίες αλλά και την ελληνική παραγωγή.

Η 85η ΔΕΘ σηματοδοτεί φέτος και μετουσιώνει τα λόγια του ποιητή: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ