Απόστολος Πάνας στο “Π”: Πολιτικές προκλήσεις του φθινοπώρου

Απόστολος Πάνας στο “Π”: Πολιτικές προκλήσεις του φθινοπώρου

Του
ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΝΑ
Βουλευτή Χαλκιδικής του Κινήματος Αλλαγής


Από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ανακοινώθηκε το πρώτο εγχώριο κρούσμα Covid-19, μέχρι και σήμερα οι αντοχές των πολιτών και της πολιτείας εξακολουθούν να δοκιμάζονται. Σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα φθινόπωρο γεμάτο προκλήσεις και με την πανδημία να βάζει ακόμη αναχώματα για την ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα.

Σχεδόν δυο χρόνια μετά συνεχίζουμε να θρηνούμε θύματα και να αιμορραγούμε οικονομικά, πολίτες και κράτος. Ούτε το πρόγραμμα Ελευθερία, το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών, έχει καταφέρει να επιστρέψει την οικονομική μας ζωή σε κανονικές συνθήκες, ενώ άπιαστο όνειρο αποδείχτηκε η επίτευξη του τείχους ανοσίας στο 80% στο τέλος του Αυγούστου.

Την ώρα αυτή τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας και καθώς η απροθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν παραμένει σε υψηλά επίπεδα, οι ειδικοί ειδοποιούν για ένα δύσκολο φθινόπωρο, με γεμάτα νοσοκομεία και ΜΕΘ.

Σύσσωμος πλέον ο ελληνικός λαός καλείται να αντιμετωπίσει μια κανονικότητα η οποία θα είναι δυσβάστακτη από τα συσσωρευμένα χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω πανδημίας. Προφανώς χρέη δημοσιονομικά αλλά πρωτίστως χρέη κάθε ελληνικού νοικοκυριού, που υπέστη τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση πως δεν προετοιμάστηκε ικανοποιητικά για την επόμενη μέρα, ενώ αναμφίβολα η πιθανή αυτή αποτυχία θα έχει θύματα τους πλέον αδύναμους αλλά και τους περισσότερο πληγέντες από την πανδημία.

Η δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών είναι αποτέλεσμα της όχι και τόσο πετυχημένης διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.

Πέρα όμως από την κυβέρνηση πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με τις αναγκαίες στηρίξεις και ίσως την ανάγκη επέκτασης της δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Οι πυρκαγιές θα φέρουν πλημμύρες. Κι όλοι φοβόμαστε το καθόλου απίθανο σενάριο μιας νέας Μάνδρας. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων.

Παράλληλα η πρόσφατη και κοινώς ομολογούμενη αποτυχία του νομοθετήματος αναφορικά με το σύστημα εισαγωγής υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προσθέτει επιπλέον θέματα.

Στη λίστα ήρθε να προστεθεί ένας ακόμα απρόβλεπτος παράγοντας. Οι δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, που απαιτούν μέγιστη προσοχή και συνεχή επαγρύπνηση, ενώ η προκλητική πολιτική του Ερντογάν ουδέποτε σταμάτησε.

Η ελληνική πραγματικότητα χρειάζεται τώρα πολιτικές που θα ενισχύσουν τόσο την παραγωγική της ανάπτυξη όσο και την κατανάλωση.

Η αγορά από μόνη της, μέσα στο περιβάλλον που διαμόρφωσε η οκταετής κρίση και οι επιπτώσεις της πανδημίας, δεν μπορεί να αυτορρυθμιστεί. Απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός και παρεμβάσεις τόσο στον χρηματοπιστωτικό τομέα όσο και στην πραγματική οικονομία.

Η προώθηση νέων πολιτικών κι η πρόληψη πρέπει να αποτελέσουν κύρια χαρακτηριστικά μιας νέας πολιτικής στρατηγικής υπό το πρίσμα της κλιματικής και της νέας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Οι πληγέντες τόσο από την πανδημία όσο και από τα πρόσφατα πύρινα μέτωπα αναμένουν την υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών για την αποκατάστασή τους.

Οι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα αναμένουν στήριξη ως οι πρώτοι που ζημιώθηκαν από την κλιματική αλλαγή. Οι έμποροι, οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, η εστίαση και οι συσχετιζόμενοι κλάδοι, οι εργαζόμενοι στις μικρές και πολύ μικρές ελληνικές επιχειρήσεις, που κατάφεραν ή όχι να επιβιώσουν με τα επιδόματα, οι άνεργοι και κυρίως οι μακροχρόνια άνεργοι άνω των 55 και οι νέοι άνεργοι, που δεν έχουν καταφέρει να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, απαιτούν λύσεις και βοήθεια εδώ και τώρα.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι θα πάμε σε ένα ακόμα δύσκολο φθινόπωρο εξαιτίας της πανδημίας κι η ελπίδα από μόνη της δεν αρκεί.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ