Αναβρασμός στη Νέα Δημοκρατία μετά και το στραπάτσο του ανασχηματισμού

Αναβρασμός στη Νέα Δημοκρατία μετά και το στραπάτσο του ανασχηματισμού

«Γαλάζια οργή» κατά Μητσοτάκη

-Τρεις στους δέκα ψηφοφόρους τού… γυρίζουν την πλάτη!

Αναστάτωση, δυσαρέσκεια και αγωνία είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας μετά και το φιάσκο του ανασχηματισμού. Κερασάκι, το πρωτοφανές στραπάτσο με την… παρ’ ολίγον υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη.

Αναστάτωση, διότι τα λάθη και οι αστοχίες σε επίπεδο κυβέρνησης διαδέχονται το ένα το άλλο, χωρίς… προοπτικές αναστροφής. Δυσαρέσκεια, διότι οι επιλογές σε πολιτικές (πανδημία, πυρκαγιές κ.ά.) και πρόσωπα αφενός αποδεικνύονται και λανθασμένες και αναποτελεσματικές, αφετέρου, σε αρκετές περιπτώσεις, βρίσκονται σε μεγάλη απόκλιση από τις βασικές αρχές της παράταξης. Και αγωνία, καθώς η κυβέρνηση έχει μπει σε παρατεταμένη πορεία φθοράς και προϊόντος του χρόνου σκοτεινιάζει και άλλο η επόμενη ημέρα.

Τα ευρήματα των πρώτων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να χάνει 2 – 2,5 μονάδες στη διάρκεια του τελευταίου διμήνου, ενισχύουν τους φόβους τους για το μέλλον της παράταξης. Ωστόσο, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά: Η αμφισβήτηση μερίδας των ψηφοφόρων της παράταξης δεν περιορίζεται στο επίπεδο των υπουργών και των κρατικών αξιωματούχων, αγγίζει πλέον με ξεκάθαρο τρόπο τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Το πρώτο ηχηρό μήνυμα ήρθε με αφορμή τις πυρκαγιές, όπου το 38% των Νεοδημοκρατών (έρευνα της GPO) απάντησε ότι ο πρωθυπουργός δεν διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Την ίδια στιγμή το 25,8% χαρακτήρισε κακή (λανθασμένη) τη διαχείριση των πυρκαγιών εκ μέρους της κυβέρνησης, ενώ ένα 28,5% (των γαλάζιων ψηφοφόρων) είπε ότι ευθύνη για την κακή διαχείριση έχει ο κ. Μητσοτάκης.

Ο προβληματισμός μεταξύ βουλευτών και στελεχών είναι έντονος, η ανησυχία περισσεύει. Αφενός διότι η κυβέρνηση, έπειτα από μια ακολουθία αρνητικών εξελίξεων, έχει μπει σε ένα βαθύ τούνελ, χωρίς να φαίνεται κάποιο φως στο βάθος. Και αφετέρου διότι όλα δείχνουν ότι εξίσου δύσκολοι θα είναι και οι επόμενοι μήνες, με ανοιχτά πολλά μέτωπα. Από την πανδημία και την Παιδεία, το Ασφαλιστικό και το Μεταναστευτικό, ενώ υπάρχουν πάντα οι παγίδες στα εθνικά θέματα (Τουρκία, Σκόπια κ.ά.).

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους αρκετοί βουλευτές επισημαίνουν την ανάγκη να αναληφθούν από τον πρωθυπουργό οι αναγκαίες (κατάλληλες) πολιτικές πρωτοβουλίες για την αναστροφή του κλίματος. Και αυτό όσο πιο γρήγορα γίνεται, καθότι –όπως τονίζουν– ο χρόνος που περνάει με αδράνεια λειτουργεί σε βάρος της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση της Νέας Δημοκρατίας. Ο προβληματισμός των βουλευτών έγινε ακόμη μεγαλύτερος μετά τον ανασχηματισμό, που κατά το Μαξίμου θα ήταν ένα από τα δυνατά χαρτιά του κ. Μητσοτάκη, στην προσπάθειά του να αλλάξει το κλίμα. Το… χαρτί αυτό κάηκε και αναγκαστικά θα πρέπει να αναζητήσει ένα νέο, πιο αποτελεσματικό αυτήν τη φορά.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ