Ζέττα Μακρή στο “Π”: Μπολιάζουμε την κοινωνία με ισχυρή εμπιστοσύνη στην ιατρική κοινότητα

Ζέττα Μακρή στο “Π”: Μπολιάζουμε την κοινωνία με ισχυρή εμπιστοσύνη στην ιατρική κοινότητα

Της
ΖΕΤΤΑΣ ΜΑΚΡΗ
Υφυπουργού Παιδείας


Όλοι περιμέναμε με ανυπομονησία τη στιγμή που θα επιστρέφαμε σε μια ομαλή και ασφαλή κανονικότητα και αυτή η στιγμή ήρθε με την έγκριση του εμβολιασμού.

Το επιστημονικό επίτευγμα των εμβολίων, η ομοψυχία και η συνεργασία της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας απέναντι στην παγκόσμια απειλή είναι σήμερα το μεγάλο μας όπλο, το αδιαπραγμάτευτο πλεονέκτημά μας, το εισιτήριό μας στην ελπίδα, στην ελευθερία, στη ζωή.

Με την υπευθυνότητά μας, τη συνειδητή μας στάση απέναντι στην προάσπιση της ατομικής και δημόσιας υγείας, την ευλαβική εφαρμογή των κανόνων πρόληψης και προστασίας από την πανδημία περάσαμε όλους αυτούς τους μήνες μετρώντας αντίστροφα, με ιδιαίτερη ανησυχία, αγωνία και προβληματισμό.

Δεν αφήνουμε την υγειονομική απειλή να διαβάλει τη διαύγεια της σκέψης μας, την κριτική ικανότητα της λογικής μας, δεν επιτρέπουμε στον φόβο να αποδιοργανώσει το σύστημα αξιών μας, να αποσυντονίσει την ύπαρξή μας, τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές μας.

Διατηρούμε, μέσα σε όλη αυτήν την παγκόσμια αναστάτωση, το πνεύμα μας δυναμικό, τη συνείδησή μας ανεπηρέαστη από φωνές άλογες, συνεχίζουμε με ακλόνητη στάση να υπερασπιζόμαστε το προνόμιό μας σε ιατρικά αγαθά πρόληψης, προστασίας και περίθαλψης, αποδεικνύοντας με τον λόγο και τις πράξεις μας την ουσία της κάθε ημέρας και της κάθε επόμενης.

Εμβολιαζόμαστε χωρίς δεύτερες σκέψεις, προτρέπουμε τους συνανθρώπους μας να εμπιστευτούν την επιστήμη, ενθαρρύνουμε τους διστακτικούς, τους επιφυλακτικούς, τους αναποφάσιστους.

Στεκόμαστε με σεβασμό και μέριμνα στις ανησυχίες και τις αγωνίες που εκφράζονται, καθημερινά, από ανθρώπους δίπλα μας και προσπαθούμε, με κάθε πρόσφορο μέσο, να κατευνάσουμε την ανησυχία και τις αμφιβολίες και να ενδυναμώσουμε την πίστη στα ιατρικά επιτεύγματα.

Στεκόμαστε δίπλα στους γονείς και επιστρατεύουμε έγκριτους ειδικούς και επαγγελματίες υγείας σε μια ειδική καμπάνια, στοχευμένη στην ενημέρωση των γονιών που έχουν παιδιά 12 έως 17 ετών, για να απαντήσουμε σε όλα τα εύλογα ερωτήματα σχετικά με τον εμβολιασμό των ανηλίκων και να τονίσουμε πως είναι πολύ υψηλότερος ο κίνδυνος εάν νοσήσουν σε σχέση με το εάν κάνουν το εμβόλιο.

Τώρα είναι η δυνατότητά μας, η ευκαιρία μας να χτίσουμε ένα ισχυρό τείχος και να αφήσουμε απέξω την Covid-19!

Τώρα πρέπει να λειτουργήσουμε συλλογικά, να εξασφαλίσουμε την υγεία μας, με αισιοδοξία και σιγουριά για το μέλλον.

Εκτιμάμε τις στιγμές, που επιστρέφουν και μας θυμίζουν, με την πολύμηνη απουσία τους, την αξία της συναναστροφής, της ανεμελιάς, των απλών και καθημερινών πραγμάτων, που τόσο έντονα στερηθήκαμε και τόσο υπομονετικά αναμέναμε.

Ο εμβολιασμός δεν είναι θέμα διάθεσης, φαντασίας, στιγμής.

Ο εμβολιασμός είναι μια συνειδητή επιλογή, μια απόφαση που προκύπτει από την εμπιστοσύνη μας στην ιατρική κοινότητα και τα επιτεύγματά της, από την πίστη μας στην ιατρική επιστήμη και την πρόοδό της προς όφελος των πανανθρώπινων αγαθών της υγείας, της ζωής, της ευημερίας των ανθρώπων.

Ο εμβολιασμός δεν θέτει δίλημμα, ο εμβολιασμός είναι στάση ζωής και ξεκάθαρη επιλογή της προάσπισης της ατομικής και δημόσιας υγείας, της επιστροφής στην κανονικότητα που στερούμαστε, της ελευθερίας μας χωρίς όμως να παραβιάζουμε ή να απειλούμε την ελευθερία των άλλων.

Τα σχολεία μας πρέπει να λειτουργήσουν ξανά, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές πρέπει να μπορούν να συναντηθούν στον φυσικό τους χώρο, μέσα στις τάξεις, μέσα στις σχολικές μονάδες και να ενταχθούν και πάλι, ομαλά και με ασφάλεια, στο σχολικό περιβάλλον.

Και αυτό που θα τους περιβάλει να είναι η ασπίδα προστασίας που αποδεδειγμένα εξασφαλίζει ο εμβολιασμός για όλους.

Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να αναπτύσσουν κριτική σκέψη, απαλλαγμένη από ιδεοληψίες, προκαταλήψεις, ανυπόστατες φοβίες, κινδυνολογία, παραφιλολογία.

Προετοιμάζουμε τα παιδιά μας να βγουν στον κόσμο, να αντιμετωπίσουν κινδύνους και απειλές και τώρα έχουμε μπροστά μας μια απειλή υπαρκτή και ισχυρή.

Ας δείξουμε στα παιδιά μας, με το παράδειγμά μας, πώς είναι να αντιστέκεσαι στο σκοτάδι, πώς είναι να ωφελείσαι από την πρόοδο και την εξέλιξη, πώς είναι να στέκεσαι με δύναμη και πίστη στην ικανότητα της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας σε κάθε περίσταση.

Ας ακούσουμε τι έχουν να μας πουν τα παιδιά μας. Ας δώσουμε στους μαθητές την ευκαιρία να μιλήσουν και να εκφράσουν τις δικές τους σκέψεις για την απόφασή τους να εμβολιαστούν.

Ας δώσουμε στις νέες και τους νέους μας τον χώρο να κάνουν το δικό τους βήμα ελευθερίας και ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους, την τόλμη και την απλή αλλά και πανίσχυρη λογική και αλήθεια της ηλικίας τους.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ