Φώτης Κουρμούσης στο “Π”: 240 δόσεις στους πυρόπληκτους για οφειλές στο Δημόσιο

Φώτης Κουρμούσης στο “Π”: 240 δόσεις στους πυρόπληκτους για οφειλές στο Δημόσιο

-Και 420 δόσεις για τα δάνεια που έχουν στις Τράπεζες
-Πώς θα διασώσουν την πρώτη κατοικία τους τα ευάλωτα νοικοκυριά!


Του
ΦΩΤΗ ΚΟΥΡΜΟΥΣΗ
Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους
στο Υπουργείο Οικονομικών


Οι φυσικές καταστροφές προκαλούν επιδείνωση και στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις φετινές πυρκαγιές, η κυβέρνηση σχεδίασε ένα πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει και αναστολή πληρωμών, για 6 μήνες, των οφειλών προς Δημόσιο, Τράπεζες και Διαχειριστές Δανείων. Ειδικότερα αποφασίστηκαν:

• Αναστολή πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων (δηλ. προς ΔΟΥ / ΑΑΔΕ)
• Αναστολή πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών (δηλ. προς ΚΕΑΟ / ΕΦΚΑ)
• Αναστολή πληρωμής ενήμερων δανείων, συμπεριλαμβανομένων και των ρυθμισμένων δανείων
• Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης και ειδικά κατασχέσεων λογαριασμών, πλειστηριασμών, εξώσεων / αποβολών και προσωπικών κρατήσεων. Ο οφειλέτης θα πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίσει στην Τράπεζα ή Διαχειριστή δανείων την αίτηση πυρόπληκτου από την πλατφόρμα ΑΡΩΓΗ, για να ανασταλεί ο εν εξελίξει πλειστηριασμός.

Παράλληλα, οι πυρόπληκτοι οφειλέτες καθώς και όσοι έχουν πληγεί από άλλες φυσικές καταστροφές (π.χ. Ιανός) μπορούν να ωφεληθούν από το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας (Νόμος 4738/2020), μέσω του οποίου μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ανεξαρτήτως του πώς και πότε δημιουργήθηκαν (π.χ. πριν ή μετά τις πυρκαγιές).

Η ρύθμιση αφορά σε όλα τα είδη των δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου κ.λπ.). Ήδη περισσότεροι από 32 χιλιάδες οφειλέτες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησής τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, η οποία έχει ενεργοποιηθεί από την 1η/6/2021.

(Αναλυτικότερες πληροφορίες: http://www.keyd.gov.gr/ryumish_ofeilvn_ejvdik.).

Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών οι πυρόπληκτοι δανειολήπτες μπορούν να επιτύχουν μία πρωτόγνωρα ευνοϊκή ρύθμιση:

• των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης σε έως 240 δόσεις (δηλ. 20 έτη)
• των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τράπεζες και διαχειριστές δανείων σε έως 420 δόσεις (δηλ. 35 έτη).

Βασικό κομμάτι της ρύθμισης οφειλών αποτελεί και η μερική διαγραφή χρέους, αφού ο οφειλέτης που εντάσσεται στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών δύναται να λάβει διαγραφή χρέους:

• προς το Δημόσιο έως 75% επί της βασικής οφειλής, καθώς και έως 95% επί των προσαυξήσεων
• προς τις τράπεζες και διαχειριστές δανείων έως 80% επί της βασικής οφειλής, καθώς και έως 100% επί των τόκων.

Θα πρέπει ωστόσο να πληρούνται όλοι οι κανόνες και προϋποθέσεις του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, οι σημαντικότεροι εκ των οποίων είναι:

• να έχει πραγματική οικονομική αδυναμία, τόσο ο οφειλέτης όσο και οι συνοφειλέτες και εγγυητές του
• η εμπορική αξία της περιουσίας του οφειλέτη, των συνοφειλετών και των εγγυητών του να είναι μικρότερη του ύψους της οφειλής.

Επιπρόσθετα, ο νέος νόμος παρέχει και κοινωνικές πρόνοιες υπέρ των ευάλωτων νοικοκυριών, έτσι ώστε να τους βοηθήσει έμπρακτα να ρυθμίσουν και αποπληρώσουν τις οφειλές τους και εν τέλει να διασώσουν την 1η κατοικία τους. Για τον σκοπό αυτό το κράτος παρέχει επιδότηση των δανείων 1ης κατοικίας για 5 έτη, έτσι ώστε να διατηρήσουν την ιδιοκτησία του σπιτιού τους. Ομοίως διασώζουν την επαγγελματική τους στέγη και οι επιχειρηματίες, εφόσον ρυθμίσουν όλες τις οφειλές τους.

Νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιθυμούν να λάβουν εξειδικευμένη ενημέρωση μπορούν να απευθυνθούν στα 50 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών, που λειτουργούν πανελλαδικά, όπου παρέχονται δωρεάν συμβουλές, κατόπιν προγραμματισμένου τηλεφωνικού ραντεβού στο τηλέφωνο 2132125730.

(Αναλυτικότερες πληροφορίες: http://www.keyd.gov.gr.).

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: eurokinissi.gr


Σχολιάστε εδώ