Οι μπλε φάλαινες, τα μεγαλύτερα θηλαστικά του πλανήτη, επέστρεψαν στα ανοικτά των ατλαντικών ακτών της Ισπανίας

Οι μπλε φάλαινες, τα μεγαλύτερα θηλαστικά του πλανήτη, επέστρεψαν στα ανοικτά των ατλαντικών ακτών της Ισπανίας

Οι μπλε φάλαινες, τα μεγαλύτερα θηλαστικά του πλανήτη, επέστρεψαν στα ανοικτά των ατλαντικών ακτών της Ισπανίας ύστερα από απουσία 40 ετών.

Το 2017 επέστρεψε η πρώτη, στα νερά της Galicia, και έγινε αντιληπτή από έναν υδροβιολόγο, τον Bruno Diaz, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών για τα Δελφίνια στο O Grove. Έναν χρόνο αργότερα επέστρεψε και δεύτερη μπλε φάλαινα, το 2019 μια τρίτη και το 2020 επέστρεψαν όλες μαζί. Πριν από μερικές μέρες μία ακόμα τεράστια μπλε φάλαινα εθεάθη στο Islas Cies. Ο Diaz λέει πως είναι ασαφές αν η κλιματική κρίση ωθεί τα θαλάσσια πλάσματα να αλλάξουν τις συνήθειές τους και να επιστρέψουν τώρα σε μια περιοχή από όπου είχαν κυνηγηθεί μέχρι τα όρια της εξαφάνισης. «Πιστεύω ότι το μορατόριουμ στο κυνήγι φαλαινών έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Στα 1970, λίγο πριν από την απαγόρευση, μια ολόκληρη γενιά μπλε φαλαινών είχε εξαφανιστεί. Τώρα, περίπου 40 χρόνια αργότερα, βλέπουμε την επιστροφή των απογόνων των ελάχιστων φαλαινών που είχαν επιβιώσει», σημειώνει ο Diaz. Ωστόσο δεν βλέπουν όλοι θετικά την επιστροφή των φαλαινών. Ο υδροβιολόγος Alfredo Lopez, που εργάζεται για μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση μελέτης των θαλάσσιων θηλαστικών, επισημαίνει τα εξής:
«Είμαι απαισιόδοξος, επειδή είναι πολύ πιθανό η κλιματική αλλαγή να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον βιότοπο των φαλαινών. Πρώτον, επειδή ποτέ δεν κινούνται νότια του Ισημερινού και, αν η υπερθέρμανση του πλανήτη σπρώξει αυτήν τη γραμμή βόρεια, το φυσικό τους περιβάλλον θα περιοριστεί. Δεύτερον, αν αυτό σημαίνει πως η τροφή που τρώνε συνήθως εξαφανίζεται, τότε βλέπουμε κάτι δραματικό και όχι κάτι που θα έπρεπε να το γιορτάζουμε».

Μια μπλε φάλαινα έχει συνήθως μήκος 20 – 24 μέτρων και ζυγίζει περίπου 120 τόνους – το αντίστοιχο 16 ελεφάντων. Υπάρχουν όμως και φάλαινες που φτάνουν τα 30 μέτρα σε μήκος και τους 170 τόνους σε βάρος.

(Με πληροφορίες από «Guardian»)

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: neolaia.gr


Σχολιάστε εδώ