Συνεχίζεται η επέλαση του κορονοϊού – Στον… αέρα το τείχος ανοσίας
-Στη «μέγγενη» οι ανεμβολίαστοι
-Από 1η Σεπτεμβρίου σε αναστολή εργασίας εκατοντάδες υγειονομικοί
-Τρίτη δόση για ειδικές ομάδες!
-Στο ΣτΕ προσέφυγε η ΠΟΕΔΗΝ
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Τα κρούσματα κορονοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται, με τη μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί στο 85% αυτών, ανατρέποντας τις επιστημονικές προβλέψεις και τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στις αρχές του καλοκαιριού και τόνιζαν ότι από τον Οκτώβριο θα είχαμε χτίσει το πολυπόθητο τείχος της ανοσίας και θα πετούσαμε οριστικά τις μάσκες. Ο δρόμος για την ανοσία της αγέλης είναι ακόμη μακρύς και τελικά αποτελεί ένα στόχο που δύσκολα θα τον φτάσουμε, αφού μόνο το 56,2% του πληθυσμού είναι μέχρι τώρα πλήρως εμβολιασμένο και χρειάζονται επιπλέον τουλάχιστον 1.000.000 πλήρως εμβολιασμένοι.
Μέχρι τότε, δυστυχώς, θα θρηνήσουμε δεκάδες νεκρούς. Ταυτόχρονα υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες, όπως είναι τα διάφορα επείγοντα περιστατικά από παθολογικά αίτια ή τροχαία, που έχουν ανάγκη από ΜΕΘ και δεν βρίσκουν διαθέσιμο κρεβάτι, ή τα εκατοντάδες τακτικά χειρουργεία, που είναι σε πολύμηνη αναμονή λόγω της μη εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων. Η εκ νέου αναστολή των τακτικών χειρουργείων θα είναι από τα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν –σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη– σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΣτΕ: Απορρίφθηκαν αιτήσεις νοσοκομειακών γιατρών για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Στο μεταξύ, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης προειδοποίησε ότι «με την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου θα υπάρξει μια περαιτέρω διάδοση της πανδημίας στην Αττική, που μπορεί να κορυφωθεί στο διάστημα 16 – 20 Σεπτεμβρίου και θα επιφέρει πίεση στο σύστημα υγείας του λεκανοπεδίου». Επίσης συμπλήρωσε ότι «αν δεν ενταθούν οι εμβολιασμοί είναι πολύ πιθανό να δούμε 10.000 κρούσματα ημερησίως».
Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται ακόμη η Κρήτη, με συνεχείς παρατάσεις του μίνι lockdown σε Χανιά, Ηράκλειο και Ρέθυμνο.
Η πίεση στα νοσοκομεία του νησιού είναι μεγάλη και οι ασθενείς με κορονοϊό έχουν κατακλύσει τις ΜΕΘ και τις απλές κλινικές νοσηλείας που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα. Στο μεταξύ σε μίνι lockdown μπήκε και η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, ενώ στο όριο για παρόμοια μέτρα βρίσκονται η Αχαΐα, η Ηλεία, η Καβάλα, η Κοζάνη, ο Έβρος, η Λάρισα, η Νάξος, η Κάλυμνος, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Ικαρία, η Άνδρος και η Ιθάκη. Αυξημένος αριθμός κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα υπάρχει στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, ενώ γενικότερα σε όλη τη χώρα παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των διασωληνωμένων και των θανάτων.
Νέα μέτρα για την πανδημία των ανεμβολίαστων
Για την αντιμετώπιση της «πανδημίας των ανεμβολίαστων», όπως χαρακτήρισε το τέταρτο κύμα πανδημίας ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η κυβέρνηση σφίγγει τον κλοιό στους ανεμβολίαστους με νέα μέτρα πίεσης –τα είχαμε προαναγγείλει εδώ και καιρό άλλωστε στο «ΠΑΡΟΝ»–, που θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2022 και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
• Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και όλους τους ανοιχτούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση, για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
• Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υποχρεούνται να υποβάλλονται σε 1 rapid test την εβδομάδα με δαπάνη τους.
• Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές υποχρεούνται να υποβάλλονται σε 2 rapid tests την εβδομάδα με δαπάνη τους.
• Για τις μετακινήσεις σε νησιά και ηπειρωτική χώρα με αεροπλάνα, πλοία, λεωφορεία και τρένα απαιτείται 1 rapid test έως 48 ώρες πριν από το ταξίδι για τους ενηλίκους και τους ανηλίκους 12 – 17 ετών και self test για τους ανηλίκους 5 – 12 ετών με δαπάνη του ταξιδιώτη. Τα self tests για τους ταξιδιώτες 5 – 11 ετών παρέχονται δωρεάν από το κράτος ή αγοράζονται από τα φαρμακεία.
Προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ στο ΣτΕ κατά της υποχρεωτικότητας
Την Τρίτη εκπνέει η προθεσμία του νόμου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των εργαζόμενων στο ΕΣΥ και από την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου αναστέλλεται η εργασία (άνευ αποδοχών) σε όσους δεν θα είναι εμβολιασμένοι.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περίπου το 10% των γιατρών και το 20% των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ (κυρίως νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό) δεν έχει εμβολιαστεί ή προγραμματίσει τον εμβολιασμό του.
Σε απόλυτους αριθμούς, εκτιμάται ότι οι ανεμβολίαστοι του ΕΣΥ είναι περίπου 5.000 – 6.000 άτομα (γύρω στα 350 – 400 άτομα σε κάθε νοσοκομείο), δηλαδή σημαντικός αριθμός προσωπικού, που προστιθέμενος στις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις θα οδηγήσει –όπως έχει γράψει αποκλειστικά το «ΠΑΡΟΝ»– στην αναστολή λειτουργίας πολύτιμων κλινικών.
Στο μεταξύ «Αίτηση Ακύρωσης και Αίτηση Αναστολής κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και του μέτρου της υποχρεωτικής άδειας άνευ αποδοχών για όσους εργαζόμενους στην Υγεία και στις Δομές Κοινωνικής Πρόνοιας δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2021» κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας την Πέμπτη η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ εξήγγειλε στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις. Ήδη όμως, πρωτοδίκως, τα δικαστήρια έχουν απορρίψει τις προσφυγές μεμονωμένων υπαλλήλων. Το υπουργείο Υγείας είναι αποφασισμένο να εφαρμόσει τον νόμο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα, ώστε να περιοριστούν οι κενές θέσεις που θα υπάρξουν από την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Για την ώρα ανακάλεσε από την 1η Σεπτεμβρίου όλες τις κανονικές άδειες των εργαζομένων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ και στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Επιστράτευση ιατρών από στρατιωτικά νοσοκομεία
Παράλληλα –όπως έχει αποκαλύψει πρώτο το «ΠΑΡΟΝ» εδώ και καιρό– εξετάζεται το ενδεχόμενο οι θέσεις ιατρών, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού να καλυφθούν με προσωπικό που θα προέρχεται από τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι την Πέμπτη –κάτι που πέρασε στα ψιλά της δημοσιότητας– το Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε τους επιτυχόντες του διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για 100 θέσεις επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ), ανδρών – γυναικών, ειδικότητας βοηθού νοσηλευτικής. Για τις επιμέρους ειδικότητες εργαζόμενων τα κενά αναμένεται να καλυφθούν με διάθεση προσωπικού από ιδιωτικές εταιρείες.
Και τρίτη δόση από τον Σεπτέμβριο
Τη χορήγηση αναμνηστικής, τρίτης δόσης εμβολίου –πρακτική που ακολουθείται διεθνώς– αποφάσισε η εθνική επιτροπή, για τη θωράκιση των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη.
Τρίτη δόση απαιτείται και για την υπενθύμιση στο ανοσιακό σύστημα, την επανενεργοποίηση της ανοσοανταπόκρισης, ούτως ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωση που έχει παρατηρηθεί (σύμφωνα με τις μελέτες) με την πάροδο του χρόνου.
Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι με mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει 2 δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού και 1 δόση mRNA εμβολίου σε άτομα που έχουν λάβει ως βασικό σχήμα εμβολιασμού 2 δόσεις εμβολίου AstraZeneca ή 1 δόση εμβολίου Johnson & Johnson.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: EUROKINISSI