Πάνος Σκουρολιάκος στο “Π”: Στο έλεος της καταστροφικής ανεμελιάς

Πάνος Σκουρολιάκος στο “Π”: Στο έλεος της καταστροφικής ανεμελιάς

Του
ΠΑΝΟΥ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΥ
Βουλευτή Ανατολικής Αττικής
και Αναπληρωτή Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ


Ήταν δύσκολο αυτό το καλοκαίρι. Και στα δύσκολα δοκιμάζονται οι κυβερνώντες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ μάς είχαν καθησυχάσει. Το αφήγημά τους για τους πανάξιους άριστους που έχουν τα πάντα προβλέψει και προγραμματίσει τις λύσεις τους κατέρρευσε. Αποδείχθηκε ότι το επιτελικό τους σχέδιο, που θα προλάμβανε δύσκολες καταστάσεις, ήταν απλώς ανύπαρκτο. Το καλοκαίρι του 2021 συμπαρέσυρε μαζί του και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους, σπιτιών, επιχειρήσεων.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έκαναν πολιτική καριέρα πάνω στις ψυχές των αδικοχαμένων στο Μάτι. Εκεί έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, φταίει η κλιματική αλλαγή. Εκεί σε μισή ώρα είχαν τελειώσει όλα. Τώρα, με ελάχιστα μποφόρ, επί δέκα μέρες σερνόταν η φωτιά και οι κυβερνώντες απλώς την παρακολουθούσαν.

Από νωρίς, μετά την καταστροφική χειμωνιάτικη «Μήδεια», επισκεπτόμενος τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο (Άγιος Στέφανος, Διόνυσος, Αφίδνες, Ιπποκράτειος Πολιτεία), επισήμανα πως όλα αυτά τα δέντρα που είχαν πέσει από το βάρος του χιονιού ήταν άκρως επικίνδυνα για πιθανή καλοκαιρινή πυρκαγιά. Μας διαβεβαίωναν πως θα καθαρισθούν άμεσα. Στην αρχή του καλοκαιριού, διαπιστώσαμε πως η εικόνα δεν είχε αλλάξει. Μιλήσαμε με φορείς και κατοίκους. Όλοι μας εξέφραζαν τους φόβους τους για την κατάσταση.

Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, και μάλιστα εκλεγμένος στην Ανατολική Αττική, χρησιμοποίησα το εργαλείο της κοινοβουλευτικής ερώτησης. Στις 2 Ιουνίου λοιπόν και αφού δεν είχε ξεκινήσει καμία αντιπυρική εργασία στην περιοχή, κατέθεσα σχετική ερώτηση προς τα αρμόδια υπουργεία, με την οποία ζητούσα να μας ενημερώσουν σχετικά με τον λόγο μη έναρξης των εργασιών. Δεν έλαβα καμία απάντηση. Ούτε από τον κ. Χαρδαλιά ούτε από τον κ. Σκρέκα. Η μοναδική ενημέρωση που είχαμε ήταν μέσω facebook, πως ξεκίνησαν τόσο οι εργασίες καθαρισμού της Πάρνηθας όσο και οι συνεχόμενες ασκήσεις της πολιτικής προστασίας στην περιοχή των Αφιδνών (Δροσοπηγή). Στις ασκήσεις βαθμολόγησαν τον εαυτό τους με άριστα. Στις πραγματικές συνθήκες όμως παρέδωσαν καμένα δέντρα (1.200.000 στρέμματα), σπίτια και επιχειρήσεις στάχτη.

Θα μπορούσαμε να σταθούμε σε πολλά σημεία και να αναλύσουμε τι πήγε στραβά, ειδικά στη βορειοανατολική Αττική, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να δούμε τι επακολουθεί για τους κατοίκους των περιοχών αυτών την επόμενη μέρα

Περιβαλλοντικά: Από τους Θρακομακεδόνες μέχρι τη Μαλακάσα έχουν καεί πάνω από 30.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων. Η περιοχή έχει υποστεί τεράστια οικολογική καταστροφή και έχει ανάγκη, άμεσα, έργα υποδομών για να αντιμετωπιστούν οι επερχόμενες βροχές, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος στις πρώτες βροχές του φθινοπώρου να πλημμυρίσουν χωριά και οικισμοί.

Κοινωνικά: Οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά είδαν μέσα σ’ ένα βράδυ περιουσίες να χάνονται από την ανικανότητα του επιτελικού κράτους. Είδαν τα σπίτια τους και τα χωριά τους να καταστρέφονται μέσα σε μία στιγμή. Αν επισκεφτούμε τις πλατείες των συγκεκριμένων χωριών θα δούμε βουβά και θλιμμένα πρόσωπα. Άρα για όλους αυτούς που έχασαν τις περιουσίες τους χρειάζεται άμεσα να φροντισθεί και η ψυχολογική υποστήριξή τους.

Οικονομικά: Οι περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής αλλά και της Εύβοιας και της δυτικής Αττικής είχαν συνδέσει την οικονομία τους με το δάσος. Έχουν ακόμα καεί χιλιάδες στρέμματα ελαιοκαλλιεργειών, αμπελιών και εποχικών καλλιεργειών, μελίσσια, κτηνοτροφικές μονάδες και ένα σωρό άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Άμεση οικονομική αποκατάσταση λοιπόν είναι αυτό που χρειάζονται.

Και η επόμενη μέρα τι μας επιφυλάσσει;

Όλα αυτά που περιγράφουμε δεν μπορούν να διορθωθούν με όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ως «παρηγοριά στον άρρωστο». Εδώ χρειάζεται ένα μεγάλο σχέδιο ανασυγκρότησης για την επόμενη μέρα, το οποίο πρέπει να γίνει από μια προοδευτική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Ανάγκη είναι να εκπονηθεί ένα σχέδιο μακράς πνοής, που αποφασιστικά θα υλοποιηθεί.

Οι κυβερνήτες και η κυβέρνηση, που κυβερνούν ελέω των ολιγαρχών στη χώρα μας, έχουν εκλάβει την αποστολή τους σαν ένα ανέμελο ταξίδι στην εξουσία με όλα τα προβλήματα όχι λυμένα, αλλά κουκουλωμένα και τις αποτυχίες τους δικαιολογημένες ή αποσιωπημένες.

Σε μια τέτοια ανεμελιά κινείται ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του. Χωρίς συναίσθηση, χωρίς αντίληψη της πραγματικότητας.

Μια ανεμελιά πέρα για πέρα καταστροφική.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ