Σοφία Βούλτεψη στο “Π”: Αφγανιστάν: Παλιές εμμονές, καινούργιοι μύθοι

Της
ΣΟΦΙΑΣ ΒΟΥΛΤΕΨΗ
Βουλευτού Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών,
Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημοσιογράφου


Η αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν –κυρίως ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε– πρόσφερε την ευκαιρία σε πολλούς να ξεθάψουν τα αντιαμερικανικά αντανακλαστικά τους.

Με τη διαφορά ότι όταν λειτουργούμε με τις εμμονές και τις ιδεοληψίες μας, αδυνατούμε να δούμε την πραγματικότητα.

Η πραγματικότητα είναι πως από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν συνέχιζαν να βρίσκονται και να δραστηριοποιούνται στη χώρα, κυρίως στην ύπαιθρο, η εξέλιξη ήταν απολύτως προβλέψιμη.

Αλλά η αμερικανική (και νατοϊκή) αποστολή στο Αφγανιστάν σκοπό είχε την εξάρθρωση της Αλ Κάιντα, στην οποία οι Ταλιμπάν είχαν προσφέρει καταφύγιο μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Η αποστολή ολοκληρώθηκε δέκα χρόνια αργότερα, το 2011, με τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Οι Αμερικανοί θα έφευγαν λοιπόν. Φωνάζαμε όταν πήγαν, φωνάζαμε όταν έμειναν για 20 χρόνια, φωνάζουμε και τώρα που έφυγαν!

Και κάποιοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Υπερδύναμη υπέστη βαριά ήττα.

Η δική μου ανάγνωση είναι διαφορετική.

Ο διάσημος καναδός επικοινωνιολόγος Μάρσαλ Μακ Λούαν είχε πει πως «ο πόλεμος στο Βιετνάμ δεν χάθηκε στα πεδία των μαχών, αλλά στα σαλόνια των αμερικανικών σπιτιών».

Και αυτό σημαίνει πως η αμερικανική κοινή γνώμη δεν θα ανεχόταν για πολύ να βλέπει τα παιδιά της να επιστρέφουν στην πατρίδα σε φέρετρα ντυμένα με την Αστερόεσσα.

Η αποχώρηση προκάλεσε μεν κάποιο (πρόσκαιρο) πλήγμα στην εικόνα της Αμερικής, αλλά σε καμιά περίπτωση το πλήγμα αυτό δεν ήταν καίριο για το γόητρο της Υπερδύναμης.

Όσοι φαντάζονται κάτι τέτοιο πλανώνται πλάνην οικτράν.

Στην ασιατική «Μεγάλη Σκακιέρα», εκεί όπου διεξάγεται το κατά Ράντγιαρντ Κίπλινγκ «Μεγάλο Παιχνίδι», ήλθε η ώρα να κινήσουν τα πιόνια άλλες δυνάμεις, η Κίνα και η Ρωσία.

Προσεκτικά, όπως βλέπουμε. Γνωρίζουν άλλωστε πως το άλλο όνομα του Αφγανιστάν είναι «ο τάφος των αυτοκρατοριών» (βρετανική και τσαρική τον 19ο αιώνα, σοβιετική τον 20ό αιώνα και αμερικανική τον 21ο).

Στο τέλος της ημέρας οι ΗΠΑ θα βγουν κερδισμένες. Όλα αυτά τα χρόνια Ρωσία και Κίνα βολεύονταν με την αμερικανική παρουσία, που πρόσφερε μια ασφάλεια στην περιοχή.

Τώρα θα πρέπει να δουν τι θα κάνουν. Σε πρώτη φάση, προέβησαν σε θετικά σχόλια για την επικράτηση των Ταλιμπάν. Προφανώς την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενοι.

Γνωρίζουν καλά πως ένα φούντωμα της τρομοκρατίας στην περιοχή θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα εδάφη τους.

Οι Ρώσοι αγωνιούν για ενίσχυση της τσετσενικής τρομοκρατίας και οι Κινέζοι για ενίσχυση της δράσης των Ουϊγούρων στα σύνορα, όπου και η κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ. Ο λόγος για τους μουσουλμάνους Κινέζους, που υφίστανται μεγάλους διωγμούς από το Πεκίνο.

Η Κίνα χρησιμοποιεί την αμερικανική αποχώρηση από το Αφγανιστάν ως αντιπερισπασμό, για να στείλει μήνυμα στην Ταϊβάν, ότι τάχα οι Αμερικανοί θα την εγκαταλείψουν με την ίδια ευκολία.

Κάπως έτσι χτίζονται οι γεωστρατηγικοί μύθοι. Και κάπως έτσι γκρεμίζονται.

Στο Αφγανιστάν η περιπέτεια αρχίζει μετά την αποχώρηση των Αμερικανών. Ήδη έχει ξεσπάσει ένας πολυμέτωπος εμφύλιος πόλεμος. Με πρωταγωνιστές τρεις γόνους: Τον Αχμάντ Μασούντ, γιο του πολέμαρχου, που έγινε γνωστός ως «Λιοντάρι του Παντσίρ», τον Μοχάμεντ Γιακούμπ, γιο του μουλά Ομάρ, ιδρυτή των Ταλιμπάν, και τον Σιραχουντίν Χακάνι, γιο του Τζελαλουντίν Χακάνι, ιδρυτή της οργάνωσης που φέρει το οικογενειακό όνομα και θεωρείται τρομοκρατική από τη Δύση.

Με δεδομένο ότι οι Αφγανοί φεύγουν από τη χώρα τους τα τελευταία 40 χρόνια, είναι βέβαιο πως για άλλη μια φορά θα επιχειρήσουν να ξεφύγουν από τον εμφύλιο μεταναστεύοντας. Στις γειτονικές χώρες, βέβαια. Δηλαδή Ιράν, Πακιστάν, Κίνα, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν.

Η Ελλάδα δεν συνορεύει φυσικά με το Αφγανιστάν. Αλλά ούτε και η Τουρκία. Επομένως, κάθε απόπειρα μαζικής εισόδου στη χώρα μας θα είναι το αποτέλεσμα άλλης μιας εργαλειοποίησης από τη γείτονα. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να επιτραπεί. Δεν είναι θέμα ανθρωπισμού. Η Ελλάδα έχει αποδείξει τον ανθρωπισμό της. Είναι θέμα προστασίας της εθνικής μας ασφάλειας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: e-evros.gr


Σχολιάστε εδώ