Σε αχαρτογράφητα νερά η κυβέρνηση

Σε αχαρτογράφητα νερά η κυβέρνηση

Παλινωδίες, λάθη, τριβές κι έλλειψη συντονισμού

-Σε αναμμένα κάρβουνα οι μισοί υπουργοί περιμένουν τον ανασχηματισμό

Σημεία κόπωσης κι αποδιοργάνωσης παρουσιάζει η κυβέρνηση συνεπεία των οξυμμένων προβλημάτων που έχουν ενσκήψει στη χώρα, αλλά και της αναποτελεσματικής διαχείρισής τους από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Την ίδια στιγμή και προϊόντος του χρόνου γίνονται ό­λο και πιο εμφανή όσο και πιο έντονα τα φαινόμενα ασυνεννοησίας κι έλλειψης συντονισμού που οδηγούν σε λανθασμένους χειρισμούς και ατυχείς αποφάσεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η κυβέρνηση δίνει την εικόνα καραβιού που ταξιδεύει χωρίς πυξίδα. Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να μετατρέψει το Μέγαρο Μαξίμου σε στρατηγείο και μοναδικό κέντρο αποφάσεων, και υπουργούς, κρατικούς αξιωματούχους σε απλά εκτελεστικά όργανα, όχι μόνο δεν απέδωσε, αντίθετα αποδείχθηκε το λιγότερο λανθασμένη, στην πραγματικότητα καταστροφική. Το περιβόητο επιτελικό κράτος δοκιμάστηκε και απέτυχε.

Πολλαπλώς. Ούτε η διαχείριση των προβλημάτων κατέστη πιο αποτελεσματική, ούτε οι παλινωδίες, οι τριβές κι οι εντάσεις απετράπησαν. Παρά ταύτα ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ικανοποιημένος(!) με τα αποτελέσματα και δεν δείχνει διατεθειμένος –προς το παρόν τουλάχιστον– να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές και διορθωτικές κινήσεις που θα επαναφέρουν την κανονικότητα στη λειτουργία τόσο της κυβέρνησης όσο και του Κράτους.

Υπ’ ατμόν οι μισοί υπουργοί!
Το κλίμα απογοήτευσης και αναστάτωσης που επικρατεί στις τάξεις της κυβέρνησης έρχονται να επιδεινώσουν έτι περισσότερο οι κλιμακούμενες πληροφορίες περί επικείμενου ανασχηματισμού. Καθώς όλα τα σενάρια μιλούν για σαρωτικές αλλαγές με ελάχιστες εξαιρέσεις, υπουργοί και υφυπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια και περιμένουν το… μοιραίο, ήτοι τις αποφάσεις του πρωθυπουργού. Λογικό κι επόμενο ως έναν βαθμό καθώς, σύμφωνα πάντα με τις φήμες, οι… αμετακίνητοι υπουργοί μετριούνται στα δάκτυλα. Ν. Δένδιας, Κυρ. Πιερρακάκης, Άκ. Σκέρτσος, Μ. Βορίδης και… μέχρι εκεί. Προς μετακίνηση ή προς απομάκρυνση φέρονται οι υπουργοί Άδ. Γεωργιάδης, Ν. Κεραμέως, Ν. Παναγιωτόπουλος, Β. Κικίλιας, Κ. Τσιάρας, Γ. Πλακιωτάκης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Χ. Θεοχάρης, Λ. Μενδώνη. Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η «σφαγή» σε επίπεδο υφυπουργών. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν την ανάγκη ο κ. Μητσοτάκης να μην καθυστερήσει για πολύ ακόμη τον ανασχηματισμό, διότι η κυβέρνηση έχει παραλύσει, οι αποφάσεις καθυστερούν, τίποτα δεν προχωράει.

Επιχείρηση κατευνασμού
Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι στον επικείμενο ανασχηματισμό ορισμένες επιλογές του πρωθυπουργού θα έχουν σκοπό να κατευνάσουν την οργή που υπάρχει στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και της παράταξης γενικότερα.
Κι αυτό λόγω της παρουσίας στην κυβέρνηση προσώπων που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι κ.ά.), αλλά και τον χώρο της Αγοράς (τεχνοκράτες), που δεν έχουν καμιά πολιτική σχέση ή ιδεολογική συγγένεια με τη Νέα Δημοκρατία.

Στην προσπάθειά του να… σβήσει τη φωτιά που καίει, ο κ. Μητσοτάκης θα συμπεριλάβει στο νέο κυβερνητικό σχήμα περισσότερους βουλευτές, με γνώμονα τον εκλογικό χάρτη της χώρας. Παράλληλα προτίθεται να δώσει θέσεις σε βουλευτές που είναι εγγύτερα πολιτικά με τους δυο πρώην πρωθυπουργούς Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά.

Θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δείξει ότι τηρεί τις ισορροπίες και δεν ακολουθεί την τακτική των αποκλεισμών. Για να οδηγηθεί ο κ. Μητσοτάκης σε μια τέτοια επιλογή, σημαίνει ότι βρίσκεται σε πολύ δυσχερή θέση και δεν θέλει να έχει ανοιχτά εσωκομματικά μέτωπα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ