Ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή (25/8): Μπίζνες στα αποκαΐδια

Ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή (25/8): Μπίζνες στα αποκαΐδια


Του
ΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗ,
Οικονομολόγου του Εθνικού
και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών


Την Τετάρτη 25/8 έγινε στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Όλοι ανέμεναν ότι ο πρωθυπουργός, μετά και την αναζωπύρωση της φωτιάς στα Βίλια, θα κάνει γενναίες εξαγγελίες για την αναδιάρθρωση της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας. Μάταια.

Παρόλο που σε λιγότερο από έναν μήνα έγινε στάχτη κοντά στο 15% των δασών της χώρας, ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο για αγορές πυροσβεστικών μέσων και τη στελέχωση των υπηρεσιών. Αντίθετα, επιδόθηκε σε έναν θλιβερό απολογισμό των πυρκαγιών. Το επιχείρημά του ήταν, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ότι για τις πυρκαγιές φταίει η κλιματική αλλαγή ή κλιματική κρίση, όπως την αποκαλεί. Όσο αυτή συνεχίζεται, οι πυρκαγιές δεν δύνανται να αντιμετωπισθούν και το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε είναι να μην έχουμε ανθρώπινα θύματα και «να μην καούν ολοσχερώς οι οικισμοί», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει συναίσθηση της κατάστασης και των λεγομένων του. Δεν είναι δυνατόν ένας πρωθυπουργός να δηλώνει δημόσια, στη Βουλή, ότι μεγάλο μέρος των πυρκαγιών ήταν προϊόν εμπρησμού και να παραδέχεται λίγα λεπτά αργότερα, εμμέσως πλην σαφώς, ότι οι πυρκαγιές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Είναι σαν να ανοίγει ο ίδιος την όρεξη των επίδοξων εμπρηστών. Όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν έμεινε εκεί. Στη συνέχεια της ομιλίας του κάλεσε τους ιδιοκτήτες σπιτιών σε οικισμούς που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς να ασφαλίζουν τα σπίτια τους. Σε πρώτη ανάγνωση είναι κάτι λογικό. Όμως, όταν την ίδια ώρα ισχυρίζεται ότι η κλιματική κρίση είναι η βασική αιτία των πυρκαγιών, είναι σαν να επικαλείται faute majeure (ανωτέρα βία), αν επικαλεστούν το ίδιο και οι ασφαλιστές των καμένων σπιτιών και καλλιεργειών, είναι πιθανό να αρνηθούν να καλύψουν τις ζημιές. Μοιάζει να κάνει κατ’ εξακολούθηση την ίδια γκάφα που είχε κάνει και ο Πρόεδρος Μπους ο νεότερος όταν είχε χαρακτηρίσει «πολεμική πράξη» την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, για να ανασκευάσει λίγες ώρες αργότερα. Όλα αυτά πάντως ένα πράγμα δείχνουν, ότι ο κ. Μητσοτάκης πήγε στη Βουλή για να περισώσει ό,τι μπορεί από την καταρρέουσα αξιοπιστία και δημοφιλία της κυβέρνησής του.

Δυστυχώς, όμως, δεν έμεινε σε αυτό. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φάνηκε σαν έτοιμη από καιρό να στήσει μπίζνες στα αποκαΐδια. Ενώ οι φωτιές έκαιγαν ακόμα, δίπλα στον ιστότοπο για την αποζημίωση των πυρόπληκτων τέθηκε σε λειτουργία ένας δεύτερος κυβερνητικός ιστότοπος, ο e-dorees.gov.gr. Είναι ο χώρος που καταθέτουν τις προτάσεις τους για την αποκατάσταση των καμένων δασών οι διάφοροι υποτιθέμενοι δωρητές. Στην πραγματικότητα πρόκειται για σχέδια αξιοποίησης δασικών εκτάσεων, που περιλαμβάνουν από εγκατάσταση αιολικών πάρκων μέχρι αλλαγή χρήσης τμημάτων των πρώην δασικών εκτάσεων. Εάν δε λειτουργήσει το Ταμείο Ανάκαμψης όπως αναμένεται, οι δωρητές θα είναι και επιχορηγούμενοι με την ιδιότητα του επενδυτή. Μάλιστα, για να διευκολυνθεί παραπέρα η «δουλειά», οι δωρητές θα εκτελούν οι ίδιοι τα έργα χωρίς τα χρήματα να περνούν από το κράτος. Με δύο κουβέντες πρόκειται για ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης των δασών.

Όλα βέβαια θα γίνουν στο όνομα του περιορισμού της εκπομπής ρύπων για την αντιμετώπιση κλιματικής κρίσης. Όμως η κυβέρνηση κάνει λογικές ακροβασίες για να υποστηρίξει τη θέση της. Η πρώτη ακροβασία είναι ότι η μόνη εταιρεία που πραγματοποιεί εκπομπές ρύπων είναι η ΔΕΗ. Οι υπόλοιπες ιδιωτικές ή και κρατικές επιχειρήσεις είναι «φιλικές» στο περιβάλλον. Έτσι, αν προχωρήσουμε σε απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ η κλιματική κρίση θα αποτελέσει παρελθόν. Η δεύτερη είναι ότι ο μοναδικός τρόπος υποκατάστασης του λιγνίτη είναι η κατασκευή φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων. Έτσι έχει εγκαταλειφθεί η τεχνογνωσία της ΔΕΗ στην κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων αλλά και η λειτουργία των λιγνιτικών εργοστασίων με άλλες πηγές ενέργειας. Απώτερος σκοπός φυσικά είναι να περάσει η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε ιδιώτες. Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν την πύρινη τραγωδία που ζήσαμε για τον σκοπό αυτό. Το ερώτημα είναι πάντα το ίδιο: Η κοινωνία τι θα κάνει;

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ