«Μπούμερανγκ» για την κυβέρνηση τα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους

«Μπούμερανγκ» για την κυβέρνηση τα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους

-Στη Νέα Δημοκρατία φοβούνται το πολιτικό κόστος από τον διχασμό

Φόβοι ότι τα αυστηρά μέτρα για τους μη εμβολιασμένους μπορεί να έχουν τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και να εξελιχθούν σε «μπούμερανγκ» για την κυβέρνηση εκφράζονται ακόμη κι εντός της Νέας Δημοκρατίας. Οι πρώτες αντιδράσεις δείχνουν ότι μια σημαντική μερίδα πολιτών εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην εμβολιαστούν αδιαφορώντας για τις συνέπειες και τις επιπτώσεις.

Το πρόβλημα λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στις περιπτώσεις που το μέτρο της υποχρεωτικότητας αφορά συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες (υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί κ.ά.). Αν κι εφόσον ο αριθμός των απείθαρχων είναι μεγάλος, η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν, καθώς όσοι δεν συμμορφωθούν θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής, όπως προβλέπει ρητά η υπουργική απόφαση. Κατά συνέπεια, ενδεχόμενα να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία νοσοκομείων, κέντρων υγείας κ.ά. και σε δεύτερη φάση δημοτικών. γυμνασίων και λυκείων.

Οι συνδικαλιστές νοσοκομειακοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει ακόμη και κίνδυνος κατάρρευσης του ΕΣΥ. Στην κυβέρνηση πάλι ευελπιστούν ότι τα προβλήματα που θα προκύψουν (από την 1η Σεπτεμβρίου, που θα ισχύσει το μέτρο) δεν θα είναι τόσο μεγάλα, ότι ο αριθμός των υγειονομικών που δεν θα πειθαρχήσει θα είναι περιορισμένος κι ως εκ τούτου θα είναι εύκολο να καλυφθούν τα όποια κενά.

Ανάλογα… αισιόδοξοι εμφανίζονται στην κυβέρνηση και ως προς τον χώρο της εκπαίδευσης. Εκεί δάσκαλοι και καθηγητές έχουν την εναλλακτική λύση του αρνητικού τεστ, αλλά σε βάθος χρόνου αυτή η διαδικασία θα έχει για αυτούς οικονομικό κόστος. Στο υπουργείο Παιδείας εκτιμούν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν εκπαιδευτικοί που θα απορρίψουν και τις δυο επιλογές και θα προτιμήσουν να μπουν σε αναστολή. Τα κενά θα καλύπτονται την ίδια ημέρα, δεσμεύονται από το υπουργείο. Θεωρητικά δείχνει εύκολο, πλην όμως θα κριθεί στην πράξη όταν έρθει η ώρα.

Φοβούνται το πολιτικό κόστος
Η μεγαλύτερη ανησυχία ωστόσο υπουργών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας έχει να κάνει με το πολιτικό κόστος που μπορεί να σωρεύσουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης. Οι αποκλεισμοί και οι ποινές για τους μη εμβολιασμένους δεν προκαλούν τις αντιδράσεις μόνο των άμεσα ενδιαφερομένων, αλλά και άλλων επαγγελματικών κατηγοριών (εστίαση, ψυχαγωγία κ.ά.) που θίγονται οικονομικά από τα συγκεκριμένα μέτρα.

Από την άλλη, οι πολίτες που διαφωνούν, αλλά θα πειθαρχήσουν λόγω… ποινών θα είναι στο εξής άκρως εχθρικοί με την κυβέρνηση. Επιπλέον αντίθετοι με την αυταρχική πλευρά των μέτρων εμφανίζονται ακόμη και πολίτες που έχουν ήδη εμβολιασθεί. Ο διχασμός στην ελληνική κοινωνία όχι μόνο αποτελεί δυσάρεστη πραγματικότητα, αλλά βαθαίνει μέρα με τη μέρα.

Εκτός από τις κοινωνικές αντιδράσεις, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και σύσσωμη την αντιπολίτευση, που έχει υψώσει… τείχος αντίστασης. Για πρώτη φορά από τις εκλογές του 2019 όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25) είναι στην ίδια γραμμή. Διαφωνούν με τα μέτρα και διατυπώνουν μια σειρά κατηγορίες σε βάρος της κυβέρνησης.

Ότι με τις αποφάσεις της διχάζει τους πολίτες και τους οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση, ότι χρησιμοποιεί τα εμβόλια για να εκβιάσει τους εργαζόμενους και να καταστρατηγήσει τα δικαιώματά τους, ότι εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της Υγείας κ.ά. Το γεγονός αυτό, ότι όλα τα κόμματα διαφωνούν με τις επιλογές της κυβέρνησης, δεν μπορεί παρά να επηρεάσει μακροπρόθεσμα τη στάση των πολιτών.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ