Μενέλαος Μαλτέζος στο “Π”: Αυξήσεις αντικειμενικών αξιών: Ενός κακού μύρια έπονται

Μενέλαος Μαλτέζος στο “Π”: Αυξήσεις αντικειμενικών αξιών: Ενός κακού μύρια έπονται

Του
ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΜΑΛΤΕΖΟΥ
Οικονομολόγου, Μέλους Κεντρικής Διοίκησης Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Εκπροσώπου Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδας


Από τη 10η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης των «θεσμών» μάθαμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη οριστικοποιεί το πλάνο που έχει χαράξει για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με τις οποίες θα καλύπτεται πλέον το 95% της επικράτειας, μετά και την επέκταση του συστήματος σε νέες περιοχές.

Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα ενεργοποιηθούν από την 1/1/2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και για τον υπολογισμό των λοιπών φόρων.

Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών επιβάλλει αυξήσεις στιςαντικειμενικές αξίες ακινήτων κατά μέσο όρο 19,5% για το 55% των ζωνών στο σύνολο της επικράτειας, ενώ οι επιμέρους αυξήσεις που προκύπτουν είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Η ένταξη σχεδόν του συνόλου των οικισμών της χώραςστο σύστημα αντικειμενικών αξιών θα έχει δυσμενείς συνέπειες και θα προκαλέσει πλήθος αυξήσεων σε φόρους αλλά και απώλειες κοινωνικών παροχών.

Είναι προφανές ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα επιβαρύνει σημαντικά τον ΕΝΦΙΑ σε χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες. Οι αυξημένες αντικειμενικές τιμές θα συμπαρασύρουν προς τα πάνω και άλλους 20 φόρους και τέλη επί των ακινήτων, καθώς αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό τους. Η ασαφής τοποθέτηση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, κάθε άλλο παρά διασφαλίζει ότι τα χαμηλά και μεσαία στρώματα δεν θα επιβαρυνθούν από τις φορολογικές αυξήσεις που συνεπάγεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Μάλιστα, η χρονική στιγμή που επιλέγεται να γίνει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, εν μέσω πανδημίας και οξύτατης οικονομικής κρίσης, θα οδηγήσει σε μεγάλες επιβαρύνσεις εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά και τα μεσαία στρώματα. Εξάλλου, η τελευταία παρέμβαση της κυβέρνησης στον ΕΝΦΙΑ έδειξε ότι κύριο μέλημά της είναι η ελάφρυνση των μεγάλων ιδιοκτησιών και των υψηλών εισοδημάτων. Αν, επιπλέον, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών συνοδευθεί από κατάργηση μέρους του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, τούτο σημαίνει ότι οι πολίτες αλλά και οι κάτοικοι όλων των ζωνών, των οποίων οι τιμές αυξάνονται, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης, θα πληρώσουν την κατάργηση του φόρου των πλουσίων κατοικιών.

Αναπόφευκτες θα είναι οι δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχουν στη ζωή τους εκατομμύρια έλληνες φορολογούμενοι από τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2022 στο 55% της ελληνικής επικράτειας. Συνολικά, αναμένεται να προκληθούν επτά σοβαρές παρενέργειες, που θα συμπιέσουν την οικονομική κατάσταση πολλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Αυξήσεις:

Αυξήσεις σε 18 φόρους και τέλη ακινήτων: Εκτός από τον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, θα προκύψουν αυξήσεις, εξαιτίας της ανόδου των αντικειμενικών αξιών, σε 18 κατηγορίες φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων στην απόκτηση και κατοχή ακίνητης περιουσίας, που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Οι αυξήσεις αυτές αναμένεται να εκτοξευτούν στα ύψη από το νέο έτος.

Αυξήσεις ενοικίων: Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξή του σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, έκανε λόγο για επικείμενες αυξήσεις ενοικίων εξαιτίας της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Απώλειες:

Απώλεια απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ: Σε όσες περιοχές αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, χιλιάδες φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία θα χάσουν κατοχυρωμένα δικαιώματα μερικής απαλλαγής από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καθώς η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους θα αυξηθεί και θα υπερβεί τα όρια μέχρι τα οποία αναγνωρίζονται τα δικαιώματα αυτά.

Απώλεια φοροαπαλλαγής στην απόκτηση πρώτης κατοικίας: Όσοι φορολογούμενοι θέλουν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία, της οποίας η αντικειμενική αξία πριν από την αύξηση ήταν χαμηλότερη από το ισχύον κατά περίπτωση όριο απαλλαγής, μετά την αύξηση θα έχει υπερβεί αυτό το όριο και έτσι θα χάσουν το δικαίωμα πλήρους απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης.

Απώλεια δικαιώματος αφορολόγητων δωρεών – γονικών παροχών: Όσοι φορολογούμενοι θέλουν να δώσουν ακίνητα στα παιδιά τους με γονικές παροχές, που η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας που σκοπεύουν να μεταβιβάσουν υπερβεί, μετά την αύξησή της, το όριο των 150.000 ευρώ, μέχρι το οποίο προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον φόρο γονικής παροχής, θα επιβαρυνθούν με φόρο.

«Κόφτης» για τις κοινωνικές παροχές

Απώλεια δικαιωμάτων είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων: Πάρα πολλοί φτωχοί πολίτες, των οποίων η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας, μετά την αύξησή της, θα υπερβεί το ισχύον κατά περίπτωση όριο μέχρι το οποίο τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα είσπραξης διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων και παροχών, θα χάσουν τα δικαιώματα αυτά, ακόμη κι αν πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια. Τον κίνδυνο αυτό αντιμετωπίζουν χιλιάδες δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του επιδόματος στέγασης και του επιδόματος θέρμανσης.

Απώλεια δικαιώματος ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ: Χιλιάδες οικονομικά αδύναμοι πολίτες και φτωχά νοικοκυριά θα χάσουν το δικαίωμα ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, καθώς η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους θα υπερβεί τα όρια μέχρι τα οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα αυτό.

Για την ένταξη ενός άγαμου χωρίς τέκνα στο κοινωνικό τιμολόγιο θα πρέπει, μεταξύ άλλων, η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ.

Ενός κακού μύρια έπονται.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: evros24.gr


Σχολιάστε εδώ