Κτηματολόγιο: Τελικά, πού οφείλονται οι πυρκαγιές;

Κτηματολόγιο: Τελικά, πού οφείλονται οι πυρκαγιές;

Στις αρχές του μήνα γράφαμε για το πόρισμα Γκολντάμερ και την αναφορά πως «η έλλειψη εθνικού κτηματολογίου και δασολογίου καθιστά εύκολη και δυνατή την καταπάτηση και οικειοποίηση καμένων δημοσίων δασικών εκτάσεων για αλλαγή της χρήσης τους, γεγονός που δίνει ένα ισχυρό κίνητρο στους επίδοξους εμπρηστές».

Μια παλαιότερη αλλά επίκαιρη συνέντευξη του αείμνηστου καθηγητή στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νίκου Μάργαρη, στο περιοδικό «Ταχυδρόμος», τον Μάρτιο του 2009 με αφορμή τις μεταπυρκαγιές και τις συνέπειες από τις καταστροφικές φωτιές του 2007, αναδημοσίευσαν «Τα Νέα».

Ο Νίκος Μάργαρης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2013, αντικρούει, όπως αναφέρει, «οικολογικούς μύθους που μας ταλαιπωρούν». Στον ισχυρισμό πως «όταν αποκτήσουμε Εθνικό Κτηματολόγιο, θα σταματήσουν οι πυρκαγιές», απάντησε:

«Υποτίθεται επειδή θα σταματήσουν οι καταπατήσεις. Στη Ρόδο και στην Κέρκυρα, όμως, που έχουν ήδη Κτηματολόγιο, έχουν σταματήσει οι πυρκαγιές; Για να μην αναφέρω τα παραδείγματα Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, που διαθέτουν Κτηματολόγιο.

Δεν οφείλονται λοιπόν οι πυρκαγιές σε καταπατήσεις ή εμπρησμούς όπως λέγεται κατά κόρον. Μπορεί να ξεκινούν από ανθρώπινη αμέλεια».

Θα συμφωνήσουμε με τον Νίκο Μάργαρη, με την υποσημείωση πως το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο, ανάλογα με τον τόπο, την αξία της γης και τα… συμφέροντα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ