Γιώργος Καμίνης στο “Π”: Οι ευθύνες για την τεράστια καταστροφή πρέπει να αποδοθούν – Έχουμε την πρωτιά
Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΜΙΝΗ
Βουλευτή Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής
Με έναν γερασμένο πυροσβεστικό στόλο, σε επίγεια και εναέρια μέσα, με λίγους και μεγάλους σε ηλικία πυροσβέστες, με ελλείψεις στην εκπαίδευσή τους και με ένα παρωχημένο, αναποτελεσματικό μοντέλο Πολιτικής Προστασίας, που εστιάζει στην καταστολή και όχι στην πρόληψη, ρίχτηκε φέτος στη μάχη της αντιπυρικής περιόδου το δήθεν επιτελικό κράτος.
Οι πυροσβέστες και οι πιλότοι μας, μαζί με τους ξένους συναδέλφους τους, τους οποίους ευχαριστούμε για τη συνδρομή τους, οι εθελοντές και οι κάτοικοι χρειάστηκε να δώσουν με αυτοθυσία όλο το απόθεμα της ψυχικής και σωματικής τους δύναμης για να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σαφώς προέχει η ανθρώπινη ζωή, όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι οι φωτιές άφησαν πίσω τους την απόλυτη καταστροφή: Περισσότερο από 1.200.000 στρέμματα καμένης γης, τεράστιες απώλειες στο ζωικό βασίλειο, κατεστραμμένες περιουσίες και επιχειρήσεις.
Την περασμένη Τετάρτη, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την οποία είχε επίμονα ζητήσει το Κίνημα Αλλαγής, ο πρωθυπουργός κατέβαλε προσπάθεια να πείσει εκείνους που δοκιμάστηκαν πως όλα έγιναν σωστά, ότι για την πρωτοφανή καταστροφή δεν ευθύνεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο ανύπαρκτος σχεδιασμός ή και ο ανύπαρκτος συντονισμός την ώρα της κρίσης. Έφτασε δυστυχώς και στο σημείο, ειρωνευόμενος τους πυρόπληκτους που εκλιπαρούσαν για πτητικά μέσα, να πει πως «σε κάθε φωτιά θέλουν ένα ελικόπτερο πάνω από το χωριό τους».
Δεν εξήγησε όμως γιατί η χώρα μας, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές, κατέχει τη θλιβερή πρωτιά, μεταξύ των 15 χωρών της Μεσογείου, με τις περισσότερες καμένες εκτάσεις.
Εμείς, στο Κίνημα Αλλαγής, φωνάζαμε εδώ και καιρό ότι η Πολιτική Προστασία έπρεπε να είχε μετασχηματιστεί σε Πολιτική Δημόσιας Ασφάλειας. Διαπιστώνουμε ότι ο ν. 4662/2020 παρέμεινε ανεφάρμοστος, ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων δεν συστάθηκε, επιχειρησιακά σχέδια δεν εκπονήθηκαν και δεν λειτούργησαν τα περιφερειακά επιχειρησιακά κέντρα Πολιτικής Προστασίας.
Ήρθε όμως η ώρα οι ευθύνες να καταλογισθούν και να αποδοθούν, με απομάκρυνση από τις θέσεις τους των υπευθύνων υπουργών, οι οποίοι από τον περασμένο Μάιο διατείνονταν ότι έχει γίνει μια «εξαιρετικά πρωτότυπη δουλειά για την αντιπυρική προστασία, με επίκεντρο την πρόληψη, την ετοιμότητα και την προσπάθεια παρέμβασης πριν εκδηλωθεί το κακό».
Η πραγματικότητα τους διέψευσε στις 19 Μαΐου, όταν ξέσπασε η φωτιά στα Γεράνεια και αποδείχθηκε η εγκληματική έλλειψη προετοιμασίας.
Αντιπυρικές ζώνες ανύπαρκτες, υποδομές γερασμένες, δεξαμενές άδειες, κρουνοί χωρίς γεννήτριες, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν σε διακοπή ρεύματος, ενώ μέσα στα δύο χρόνια διακυβέρνησης δεν υπήρξε μέριμνα για τον εκσυγχρονισμό του γερασμένου πυροσβεστικού στόλου.
Από τα 3.500 οχήματα που διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα μόλις το 10% – 15% είναι μέχρι δέκα ετών. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτρης Σταθόπουλος χτυπούσε το καμπανάκι λέγοντας ότι «λόγω παλαιότητας και πολλών συσσωρευμένων προβλημάτων που έχουν τα οχήματα, βγάζουν συνέχεια βλάβες από τις πρώτες κιόλας φωτιές της σεζόν και τίθενται ουσιαστικά σε αχρηστία». Αντ’ αυτού, απαξιώνοντας και υποβαθμίζοντας μια υπηρεσία καίριας σημασίας για τη χώρα μας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προτίμησε να αναβαθμίσει τον στόλο της ΕΛΑΣ με περισσότερα από 2.500 νέα οχήματα.
Τραγικά είναι επίσης και τα στοιχεία της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με τα οποία το σοβαρότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα είναι το «δημογραφικό» του. Όλες οι βαθμίδες του προσωπικού εμφανίζουν σημάδια γήρανσης. Και ενώ δεν αμφισβητείται η εμπειρία, τίθεται σε αμφισβήτηση η επιχειρησιακή του ικανότητα. Ο μέσος όρος ηλικίας των αξιωματικών είναι τα 45 – 46 έτη, του χαμηλόβαθμου προσωπικού τα 44 έτη και των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης τα 49 έτη.
Είναι προφανές ότι το Πυροσβεστικό Σώμα πρέπει να ανανεωθεί και να στελεχωθεί σωστά. Χρειάζονται νέοι άνθρωποι, με δύναμη, αντοχές και καλά εκπαιδευμένοι.
Όπως τόνισε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά, είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός σύγχρονου και αξιόπιστου συστήματος δημόσιας ασφάλειας για την αντιμετώπιση όλων των κινδύνων, με μια αναβαθμισμένη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που θα σχεδιάζει, θα παρακολουθεί, θα αξιολογεί το σύνολο των απειλών και των κινδύνων, με εκχώρηση στην περιφερειακή και στην τοπική αυτοδιοίκηση αρμοδιοτήτων για την πρόληψη, την ετοιμότητα, την καταστολή και τις αποζημιώσεις.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ