Παύλος Χρηστίδης: «Η ενίσχυση και θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας έμεινε στα χειροκροτήματα»
«Το Κίνημα Αλλαγής, που βγήκε μπροστά για την προστασία της Δημόσιας Υγείας με δική του καμπάνια, επισημαίνει ξανά την ανάγκη εμβολιασμού, ως μια πράξη ατομικής και συλλογικής ευθύνης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς», ανέφερε ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής σε συνέντευξή του στο Ρ/Φ Παραπολιτικά.
Αναλυτικά αναφέρθηκε:
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Η καταστροφή από τις πυρκαγιές είναι πρωτοφανής. Αποδείχθηκε η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους. Το Κυβερνητικό σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και απέτυχε.
Υπάρχει δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση στον κόσμο γιατί είδαν να καταστρέφεται η προοπτική τους, τόσο η επαγγελματική όσο και η προσωπική με τις καταστροφικές πυρκαγιές. H κυβέρνηση είναι απολύτως υπεύθυνη για την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων, αλλά δυστυχώς τη βλέπουμε να αναλώνεται στην γνωστή κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος έβλαψε περισσότερο τη χώρα.
Εμείς ως το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα καταθέσαμε πριν από λίγο καιρό, μια ολοκληρωμένη πρόταση για τον κλιματικό νόμο, με προτάσεις αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.
Τι έκανε η ΝΔ; τίποτα. Αντίθετα, ακόμα και το νόμο για τη διάρθρωση της πολιτικής προστασίας, τον ανέστειλε.
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
Ομολογία πλήρους αποτυχίας είναι οι κυβερνητικές εξαγγελίες σχετικά με τα νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Η συνεχής πολυγλωσσία της Κυβέρνησης της ΝΔ και η παταγώδης αποτυχία της να συγκροτήσει μία στοχευμένη εμβολιαστική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης είχαν ως συνέπεια να μη δημιουργηθεί το αναγκαίο «τείχος ανοσίας». Οι εξαγγελίες της θα κριθούν στην πράξη, από την ύπαρξη και λειτουργία ενός αποτελεσματικού προγράμματος ελέγχων από τους αρμόδιους μηχανισμούς του κράτους, που ωστόσο μέχρι τώρα -και ιδιαίτερα στους θερινούς μήνες- δεν υπήρξε! Το Κίνημα Αλλαγής, που βγήκε μπροστά για την προστασία της Δημόσιας Υγείας με δική του καμπάνια, επισημαίνει ξανά την ανάγκη εμβολιασμού, ως μια πράξη ατομικής και συλλογικής ευθύνης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.
Η παράταξή μας και η Φώφη Γεννηματά ήταν αυτή η οποία είχε βγει από το Μάρτιο και είπε ΝΑΙ στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και για τους υγειονομικούς και για τους μαχητές της πρώτης γραμμής στον τουρισμό και στον επισιτισμό. Τότε ο κ. Μητσοτάκης έλεγε να τα δούμε όλα αυτά από Σεπτέμβριο, αναγκάστηκε από τις εξελίξεις να τα δει πολύ νωρίτερα.
Η ενίσχυση και θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι άμεσης προτεραιότητας και η κυβέρνηση πρέπει να δράσει τώρα, πριν επιβαρυνθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν θα έχουμε επιλογές.
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Είναι οξύμωρο και πραγματικά ειρωνικό ότι πιο γρήγορα καταλαμβάνουν πόλεις οι Ταλιμπάν, παρά η Ευρώπη αποφασίζει να αντιδράσει απέναντι στην επέλαση τους και να καταλήξει σε συμπεράσματα χωρίς τις μακρές και ατέρμονες συνεδριάσεις της.
Η Ε.Ε και η διεθνής κοινότητα λειτουργούν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση συνολικά και ειδικά η αργοπορία σε επίπεδο αποφάσεων της Ε.Ε μας κόστισε πολύ σοβαρά και εμάς στην Ελλάδα το 2015. Αυτό που χρειάζεται είναι γενναίες αποφάσεις και καθαρά λόγια επιτέλους από όλους τους εταίρους.
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων έφυγαν από το Αφγανιστάν είναι άνθρωποι οι οποίοι είναι απέναντι στο καθεστώς των Ταλιμπάν και αυτό σημαίνει ότι έχουν συγκεκριμένο επίπεδο διαβίωσης, συγκεκριμένη αντίληψη γύρω από τη Δύση συνολικά και πρέπει να μη μείνουν αβοήθητοι στο έλεος των ταλιμπάν. Άρα και η Ελλάδα και φυσικά η Ε.Ε πρέπει να κάνει τον αντίστοιχο στρατηγικό σχεδιασμό για την επόμενη περίοδο και να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις για τη διάσωση των ανθρώπων της στο Αφγανιστάν.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ-ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Οι πολίτες που μας ακούν έχουν κουραστεί από τα πολλά λόγια που λέγονται γύρω από αυτά τα ζητήματα. Όλοι εμείς που ζούμε στο κέντρο της Αθήνας αντιλαμβανόμαστε για ποιο πρόβλημα μιλάμε χρόνια τώρα γύρω από το μεταναστευτικό – προσφυγικό και το πως έχει δημιουργήσει τεράστια ζητήματα σε περιοχές όπως είναι το Μεταξουργείο, ο Άγιος Παύλος η Ομόνοια.
Χρειάζεται σχεδιασμός έτσι ώστε σε μια ήδη επιβαρυμένη χώρα όπως είναι η Ελλάδα, να μην έχουμε νέα προβλήματα είτε αυτά αφορούν τα νησιά και τα σύνορά μας, είτε αυτό αφορά την Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις. Δεν μπορεί η Ε.Ε να βλέπει την Ελλάδα ως αποθήκη ψυχών και απελπισμένων ανθρώπων.
Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να πιέσει την Ε.Ε. για την διαχείριση του κύματος των προσφύγων, που θα υπάρξει. Να κατανεμηθεί δίκαια σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι και το νόημα και τις παρεμβάσεις που έκανε η Φώφη Γεννηματά χθες και η προτροπή την οποία έκανε προς την κυβέρνηση για την ευρωπαϊκή ένωση για έναν δίκαιο και αναλογικό καταμερισμό των προσφυγικών ροών. Έτσι, λοιπόν, η Ελλάδα πρέπει πολύ ενεργητικά και μεθοδικά να δει πως ακριβώς θα χαράξει μια στρατηγική που καλύπτει και δικά της συμφέροντα.
Τα σημάδια όμως δεν είναι ευοίωνα και υπάρχει κίνδυνος να ζήσουμε πάλι μια παταγώδη αποτυχία διαχείρισης του προσφυγικού όπως αυτή που μας ταλανίζει 20 και πλέον χρόνια και η οποία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Η δε, κυβέρνηση ρίχνει στάχτη στα μάτια των πολιτών γύρω από τις δομές.
Στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή δημιουργεί «Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές». Με απλά λόγια η κυβέρνηση εξαπάτησε τους Εβρίτες μεταφέροντας το μοντέλο των νησιών και στον Έβρο. Με δεδομένο πως αποφασίστηκε πρόσφατα πως η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα για τους προερχόμενους από Συρία, Αφγανιστάν, Σομαλία, Πακιστάν και Μπανγκλαντές, όλοι οι εισερχόμενοι από αυτές τις χώρες, λίγοι ή πολλοί, θα εγκλωβίζονται για πολλούς μήνες ίσως και χρόνια στα σύνορα. Αυτή είναι η υποκρισία της Κυβέρνησης.