Σωσίβιο ο ανασχηματισμός – Πιέζουν τον Μητσοτάκη να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αλλάξει το κλίμα

Σωσίβιο ο ανασχηματισμός – Πιέζουν τον Μητσοτάκη να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αλλάξει το κλίμα

-Για σαρωτικές αλλαγές μιλούν από το Μέγαρο Μαξίμου

Πιέσεις και εισηγήσεις δέχεται το τελευταίο διάστημα ο Κυρ. Μητσοτάκης ώστε να αναλάβει –το συντομότερο δυνατό– πολιτικές πρωτοβουλίες για να αναστρέψει το δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα.

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την ένταση που επικρατεί στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας και επισημαίνουν την ανάγκη ο πρωθυπουργός να δράσει γρήγορα και με συγκεκριμένες κινήσεις. Το… πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι στη δεδομένη χρονική περίοδο μοναδική διέξοδός του είναι ο ανασχηματισμός.

Τίποτα άλλο, τίποτα περισσότερο. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι οι αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης, όσο σαρωτικές κι αν είναι αυτές, μπορούν να μεταβάλουν άρδην το πολιτικό κλίμα. Μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο θα έχουν κάποια αξία. Ελλείψει άλλων επιλογών, ο ανασχηματισμός παίρνει χαρακτήρα… σωσιβίου για τον κ. Μητσοτάκη. Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που εντός κυβέρνησης αλλά και Νέας Δημοκρατίας τρέφουν υψηλές προσδοκίες ως προς τις επιλογές που θα κάνει όταν έρθει η ώρα.

Αντίθετα από ό,τι συνέβαινε μέχρι πρότινος, από το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνουν τώρα ότι οι αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης είναι στα πλάνα του πρωθυπουργού. Και, όπως σημειώνουν, θα αφορούν πρόσωπα και δομές. Διευκρινίζουν δε ότι θα υπάρξουν ανακατατάξεις σε νευραλγικά υ­πουργεία. Χωρίς ωστόσο να τις προσδιορίζουν χρονικά. Αν δηλαδή θα είναι αρχές Σεπτεμβρίου, κοντά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπως λέει ένα από τα σενάρια, ή θα μετατεθούν για αργότερα.

Το βέβαιο είναι ότι θα αναζητηθεί το κατάλληλο τάιμινγκ για τη δημιουργία καλύτερων εντυπώσεων. Δεδομένου ότι ο κ. Μητσοτάκης κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, με εξαίρεση ένα – δύο πρόσωπα που γνωρίζουν τις σκέψεις του, οι πληροφορίες που διακινούνται στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι συγκεχυμένες και σε ορισμένες περιπτώσεις συγκρουόμενες. Η αναβάθμιση του Άκη Σκέρτσου σε θέση υπουργού Επικρατείας με αυξημένες αρμοδιότητες έβαλε τέλος στις φήμες που κυκλοφορούσαν το προηγούμενο διάστη­μα και ανέφεραν ότι στον ανασχηματισμό θα αναλάβει υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, η… εξίσωσή του με τον έτερο υπουργό Επικρατεί­ας Γ. Γεραπετρίτη έ­δωσε τροφή στα σενάρια για μετακίνηση του τελευταίου στο υ­πουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με μια εκδοχή,
ο Β. Κικίλιας θα αλλάξει υπουργείο και θα προτιμούσε να πάει στο Εθνικής Άμυνας ή στο Προστασίας του Πολίτη, με βάση μια δεύτερη όμως όσο διαρκεί η πανδημία δεν θα αποχωρήσει από το Υγείας.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι κυβερνητικό πόστο θα αλλάξει ο Άδ. Γεωργιάδης, χωρίς ωστόσο να γίνεται λόγος για συγκεκριμένο υπουργείο. Α­πό τη στιγμή που παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου μιλούν για αλλαγές σε νευραλγικά υπουργεία η βεντάλια των αλλαγών ανοίγει πολύ και είναι πιθανόν να… συμπαρασύρει πολύ κόσμο. Αν κι εφόσον ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να τα αλλάξει όλα και δεν εγκλωβιστεί στη λογική της τήρησης των εσωτερικών ισορροπιών.

Στον κατάλογο των νευραλγικών υπουργείων πέραν του Ανάπτυξης περιλαμβάνονται επίσης το Εθνικής Άμυνας και το Δικαιοσύνης, για τα οποία έχει ακουστεί ότι θα υπάρξει αλλαγή φρουράς όσον αφορά τους υπουργούς Ν. Παναγιωτόπουλο και Κ. Τσιάρα.

Καθώς η τουριστική σεζόν βαίνει προς το τέλος της, η φημολογούμενη αντικατάσταση του Χ. Θεοχάρη από το οικείο υ­πουργείο θα είναι χωρίς σημαντικές παρενέργει­ες. Παραμονές της έ­ναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, το σενάριο που προβλέπει απομάκρυνση της Ν. Κεραμέως από το Παιδείας δεν φαίνεται να συγκε­ντρώνει πολλές πιθανότητες.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ