Μάνος Κόνσολας: Φορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση κατοικιών, ακινήτων, από φυσικές καταστροφές
Μια σημαντική πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών, κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, ζητώντας τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την ασφάλιση ακινήτων από φυσικές καταστροφές και την ασφάλιση πιστώσεων για τις επιχειρήσεις.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τονίζει ότι στην Ελλάδα, είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό των κτιρίων που είναι ασφαλισμένα αφού, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, μόνο το 16% του συνόλου των κατοικιών στη χώρα μας είναι ασφαλισμένες.
Ο κ. Κόνσολας προτείνει να θεσπιστούν γενναία κίνητρα για την ασφάλιση κατοικιών αλλά και ακινήτων, όπως η επαναφορά του μέτρου της έκπτωσης των ασφαλίστρων από το φορολογητέο εισόδημα για τους πολίτες που ασφαλίζουν κατοικίες και ακίνητα έναντι φυσικών καταστροφών.
Με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή να προκαλούν φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες και οι καταστροφικές πυρκαγιές που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα, δημιουργούνται πρόσθετοι κίνδυνοι για κτίρια και ακίνητα που μπορεί να υποστούν ζημιές, ενώ στα φυσικά φαινόμενα που ευθύνονται για την πρόκληση ζημιών σε κατοικίες, συμπεριλαμβάνεται και ο σεισμός, αφού η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα.
Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι το όποιο δημοσιονομικό κόστος υπερκαλύπτεται, αν συνυπολογιστούν τα χρήματα που δαπανώνται κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και τα έσοδα που θα προκύψουν για το δημόσιο από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και το φόρο στα κέρδη των ασφαλιστικών εταιρειών.
Παράλληλα, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά να υπάρξουν ενισχυμένα φορολογικά κίνητρα και για την ασφάλιση πιστώσεων που αφορά στις επιχειρήσεις, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την πτώχευση του μεγάλου ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook, που δημιούργησε πολλά προβλήματα και άφησε εκτεθειμένες εκατοντάδες επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού.
Όπως επισημαίνει ο κ. Κόνσολας, σε αυτές τις περιπτώσεις οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποζημιωθούν και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την επέκταση της ασφάλισης πιστώσεων, με τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων.
Το πλήρες κείμενο της πρότασης του κ. Κόνσολα προς τον Υπουργό Οικονομικών:
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την ασφάλιση ακινήτων από φυσικές καταστροφές και την ασφάλιση πιστώσεων για τις επιχειρήσεις»
Κύριε Υπουργέ,
Η χώρα μας έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από φυσικές καταστροφές που δημιουργούν την ανάγκη αποκατάστασης κτιρίων και ακινήτων.
Με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή να προκαλούν φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες και οι καταστροφικές πυρκαγιές που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα, δημιουργούνται πρόσθετοι κίνδυνοι για κτίρια και ακίνητα που μπορεί να υποστούν ζημιές.
Στα φυσικά φαινόμενα που ευθύνονται για την πρόκληση ζημιών σε κατοικίες, συμπεριλαμβάνεται και ο σεισμός. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα.
Όπως γίνεται αντιληπτό προκύπτει η ανάγκη διασφάλισης αποζημιώσεων σε περίπτωση που υποστούν ζημιές από φυσικές καταστροφές κτίρια και ιδιωτικές περιουσίες, αφού σε περίπτωση εκτεταμένων φυσικών καταστροφών, ενδέχεται το Κράτος να μην είναι σε θέση να αποζημιώσει πλήρως όλους τους πληγέντες και στο απόλυτο της ζημιάς που έχουν υποστεί.
Η καταβολή αποζημιώσεων όμως συνδέεται με την ασφάλιση κτιρίων και ακινήτων απέναντι σε φυσικά φαινόμενα και καταστροφές.
Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα, είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό των κτιρίων που είναι ασφαλισμένα αφού σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίες, μόνο το 16% του συνόλου των κατοικιών στη χώρα μας είναι ασφαλισμένες.
Με βάση την πρόσφατη εμπειρία, πρέπει να υπάρξουν γενναία κίνητρα για την ασφάλιση κατοικιών αλλά και ακινήτων.
Αναφέρομαι στη επαναφορά του μέτρου της έκπτωσης των ασφαλίστρων από το φορολογητέο εισόδημα για τους πολίτες που ασφαλίζουν κατοικίες και ακίνητα έναντι φυσικών καταστροφών.
Το όποιο δημοσιονομικό κόστος υπερκαλύπτεται αν συνυπολογίσουμε:
– Το αντίστοιχο κόστος που επωμίζεται το δημόσιο, με την διάθεση πόρων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
– Τα έσοδα που θα προκύψουν για το δημόσιο από το φόρο ασφαλίστρων αλλά και τη φορολόγηση των κερδών των ασφαλιστικών εταιρειών.
Αντίστοιχα και ενισχυμένα φορολογικά κίνητρα πρέπει να υπάρχουν για την ασφάλιση πιστώσεων που αφορά στις επιχειρήσεις. Σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, υπάρχουν περιπτώσεις όπως αυτή της χρεοκοπίας του μεγάλου ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook, που αφήνουν εκτεθειμένες πολλές επιχειρήσεις. Σε μία τέτοια περίπτωση , αυτές οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποζημιωθούν και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την επέκταση της ασφάλισης πιστώσεων.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1.Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, η παροχή φορολογικών κινήτρων για την ασφάλιση κτιρίων και ακινήτων έναντι φυσικών καταστροφών, με την επαναφορά της έκπτωσης των ασφαλίστρων από το φορολογητέο εισόδημα;
2.Ποια φορολογικά κίνητρα προτίθεται να θεσπίσει η κυβέρνηση για την ασφάλιση πιστώσεων για τις επιχειρήσεις ;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου