Μ. Χαρακόπουλος: Συντονισμός για την αντιμετώπιση του ισλαμικού φονταμενταλισμού
Κοινούς βηματισμούς για να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις
«Αυτοί που σφάζουν σε περιοχές εντάσεων χριστιανούς, δεν ρωτούν αν είναι Ορθόδοξοι, Καθολικοί ή Προτεστάντες. Άρα εκ των πραγμάτων πρέπει να συνεννοηθούμε και με το ήπιο Ισλάμ, προκειμένου να απομονωθούν ακραίες φωνές -ει δυνατόν- και κυρίως με τους εκπροσώπους των Καθολικών και των άλλων δογμάτων για να δούμε σε πολιτικό επίπεδο κινήσεις, πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που θα κατατείνουν στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Στο επίπεδο των δογμάτων δεν μπορούμε να υπεισέλθουμε εμείς. Μακάρι να ευοδωθεί ο διαθρησκειακός διάλογος, ο διάλογος μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών που πραγματοποιείται μεταξύ των Εκκλησιών. Αλλά εμείς σε πολιτικό επίπεδο, ως εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών θεσμών, μπορούμε να βρούμε κοινούς βηματισμούς για να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις».
Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στη «Φωνή της Ελλάδας», και στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο» με τον κ. Γιώργο Διονυσόπουλο, σχετικά με τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ιταλία, όπου είχε προσκληθεί στο φόρουμ «Συνάντηση του Ρίμινι για την φιλία των λαών».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε ότι «ήταν η πρώτη φορά που κληθήκαμε σε αυτήν την διοργάνωση που γίνεται στην Ιταλία και αφορά ευρύτερα τον καθολικό κόσμο και νομίζω ότι καταδεικνύει την αναγνωρισιμότητα που απολαμβάνει πιά η ΔΣΟ, ένας θεσμός διακοινοβουλευτικός που συγκεντρώνει εκπροσώπους Ορθοδόξων από 25 και πλέον χώρες, όχι μόνον της καθ’ ημάς Ανατολής αλλά όλου του κόσμου, όπου βρίσκονται Ορθόδοξοι βουλευτές. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία». Όπως είπε με τους διοργανωτές του φόρουμ, το «Ίδρυμα για την φιλία των λαών» και την οργάνωση «Κοινωνία και Απελευθέρωση» συμφώνησαν «με αφορμή το γεγονός ότι το 2025, σε 4 χρόνια από σήμερα, θα έχουμε κοινό Πάσχα, Ορθόδοξοι και Καθολικοί, αλλά και ότι το 2025 συμπληρώνονται 1700 χρόνια από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, το 325 μ.Χ., την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της ενωμένης Χριστιανοσύνης, να πραγματοποιήσουμε σειρά κοινών εκδηλώσεων, ενθαρρύνοντας τον διαθρησκειακό διάλογο, την προσέγγιση Ορθοδόξων και Καθολικών, τη συμπόρευση σε μια σειρά από ζητήματα, στα οποία θα μπορούμε να έχουμε κοινή αντιμετώπιση, όπως είναι για παράδειγμα η έξαρση του ισλαμικού φονταμενταλισμού».
Μνημόνιο Κατανόησης με Μουσουλμάνους
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ σημείωσε ότι οι Ιταλοί διοργανωτές του φόρουμ «βρήκαν πολύ ενδιαφέρουσα την πρωτοβουλία που έχουμε για συνεννόηση με τον μουσουλμανικό κόσμο. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, θα υπογράψουμε με την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα, στην
Αθήνα, ένα μνημόνιο κατανόησης. Κι αυτό έχει μια ιδιαίτερη αξία σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς που ζούμε, με την έξαρση του θρησκευτικού φανατισμού, με τις εξελίξεις που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες και στο Αφγανιστάν, τα νέα μεταναστευτικά ρεύματα που τροφοδοτούνται από την αναταραχή που υπάρχει στην ευρύτερη κεντροασιατική περιοχή. Και μάλιστα μας ζήτησαν του χρόνου, στη συνάντηση που θα διοργανώσουν, να παρουσιάσουμε αυτά τα βήματα προσέγγισης με το ήπιο Ισλάμ, με στόχο την αλληλοκατανόηση των λαών και την καταλλαγή των παθών».
Εκθέσεις για Αγία Σοφία σε Ρίμινι – Βενετία
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και είπε ότι έθεσε «το ζήτημα αυτό στη συνάντηση με την ηγεσία του φόρουμ στο Ρίμινι και δέχθηκαν του χρόνου στην ετήσια συνάντησή τους να φιλοξενήσουν στις εγκαταστάσεις του φόρουμ την Έκθεση Φωτογραφίας, του διεθνούς διαγωνισμού που πραγματοποιήσαμε φέτος με θέμα τις Αγίες Σοφίες ανά τον κόσμο. Έναν φωτογραφικό διαγωνισμό που δεν περιορίζεται μόνον σε εμβληματικούς ναούς της Ορθοδοξίας, αλλά και σε νεότερους ναούς που ανεγείρονται και στις ημέρες μας καταδεικνύοντας την έντονη σχέση που έχουμε εμείς οι Ορθόδοξοι με τη Σοφία του Θεού, τη δοξολογική σχέση με τη Σοφία του Θεού, αλλά και το βαθύ αποτύπωμα που έχει στο υποσυνείδητο των Ορθοδόξων η Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη. Και προχωρούμε, επίσης, στην έκδοση ενός ειδικού αφιερωματικού τόμου, στον οποίο περιλαμβάνονται 37 εμβληματικοί Ναοί της Αγίας Σοφίας, από τη Σκωτία μέχρι και την Κίνα, ο οποίος θα εκδοθεί σε πολλές γλώσσες, και στην ιταλική, προκειμένου να τον παρουσιάσουμε και στην Ιταλία, όχι μόνον στο Ρίμινι αλλά και στην Βενετία, όπου επίσης βρεθήκαμε αυτό το τριήμερο που ήμασταν στη γειτονική μας χώρα και είχαμε εξαιρετικά αποδοτικές, πιστεύω, συναντήσεις με την ηγεσία του Ελληνικού Ινστιτούτου της Βενετίας και τον Μητροπολίτη Ιταλίας κ. Πολύκαρπο».
Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=B95Xrp-6W40