Θεανώ Φωτίου στο “Π”: Τώρα τι κάνουμε;
Της
ΘΕΑΝΩΣ ΦΩΤΙΟΥ
Βουλευτού Νότιου Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,
Αναπληρωτού Τομεάρχου για την Κοινωνική Αλληλεγγύη
Ζούμε, αυτόν τον τραγικό Αύγουστο, σε δύο παράλληλους κόσμους, που δεν τέμνονται και δεν έχουν καμιά επαφή:
√ Από τη μία η οργή, η απελπισία, η αγωνία των ανθρώπων που υπέστησαν την καταστροφή και οι οποίοι πήραν τελικά την κατάσταση στα χέρια τους, σε μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα πράξη ανυπακοής και αλληλεγγύης, για να υπερασπιστούν τον τόπο τους και τη ζωή τους. Χωρίς αυτούς η καταστροφή θα ήταν πολλαπλάσια. Αυτοί οι πολίτες πρέπει να στηριχθούν σήμερα για να πρωταγωνιστήσουν την επόμενη μέρα.
√ Ο άλλος κόσμος –το παράλληλο σύμπαν– εκφράστηκε από τον ήρεμο, καθησυχαστικό και αυτάρκη πρωθυπουργό στα διαγγέλματα και στις συνεντεύξεις του. Οι εξαγγελίες του μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία για τα χειρότερα.
√ Είπε: «Κάναμε με επάρκεια ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Το επιτελικό κράτος δούλεψε επιτυχώς και οι αρμόδιοι υπουργοί επίσης». Δηλαδή, αυτό που είδαμε θα είναι η εικόνα του μέλλοντος;
√ Είπε: «Οι πληγέντες θα έχουν τη μεγαλύτερη αρωγή». Και εννοούσε ότι όποιος έχασε το σπίτι του θα πάρει δάνειο έως 30.000 ευρώ από τις τράπεζες, τα οποία πρέπει να τα επιστρέψει. Όλα τα άλλα είναι οι συνήθεις από τον νόμο προβλεπόμενες αποζημιώσεις.
√ Είπε: «Οι δασικές περιοχές θα κηρυχθούν αναδασωτέες» (όπως άλλωστε ορίζει το Σύνταγμα). Άνοιξε όμως ένα νέο παράθυρο νεοφιλελευθερισμού και κερδοσκοπίας, διότι από το 1 εκατ. –τουλάχιστον– στρέμματα που κάηκαν, μόνο τα 165.000 στρέμματα (δαπάνη 224 εκατ.) θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν από το κράτος. Τα υπόλοιπα ανατίθενται σε ιδιώτες. Οπότε, με κρατικό χρήμα θα κάνουν τα δικά τους σχέδια αναδασώσεων. Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι την παραγωγική και περιβαλλοντική καταστροφή τη βλέπει ως ευκαιρία κερδοφορίας του ιδιωτικού κεφαλαίου. Είναι το ίδιο που έκανε στην υγεία, αφήνοντάς μας ανοχύρωτους απέναντι στον κορονοϊό, στην παιδεία, όπου απέκλεισε 30.000 παιδιά φέτος από τα ΑΕΙ, στην εργασία, όπου κατήργησε το οκτάωρο, στην ασφάλιση, με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (32 δισ.) και τα χρήματα του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 θα μπορούσαν να αναγεννήσουν τη χώρα, αντί να τη γυρίσουν πίσω σε όλα όσα μας έριξαν στα βράχια.
√ Η μεγάλη τραγωδία που έπληξε τη χώρα δεν απέδειξε μόνο την ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του κομματικού επιτελικού κράτους, την ανυπαρξία σχεδιασμού πρόληψης, παρακολούθησης και καταπολέμησης των καταστροφών, την ανυπαρξία μέσων και τοπικών σχεδίων. Απέδειξε και τη μεγάλη δύναμη της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών, που κατάφεραν με την ανυπακοή τους στις εκκενώσεις να σώσουν τεράστιες εκτάσεις δασικής και καλλιεργήσιμης γης, μεγάλο αριθμό ζώων και κατοικιών.
√ Οι κάτοικοι αυτοί πρέπει να ενισχυθούν με όλα τα μέσα για να σταθούν στα πόδια τους και να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Γιατί οι άνθρωποι είναι η μεγάλη ασπίδα προστασίας των δασών, της αγροτικής παραγωγής και του οικιστικού περιβάλλοντος. Το απέδειξαν αυτές τις μέρες.
√ Πρέπει να κάνουμε τώρα μια νέα αρχή. Τα μέτρα ενίσχυσης των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών πρέπει να σηματοδοτούν ένα νέο μέλλον, ασφαλές και βιώσιμο, που θα γίνει ανάχωμα στην εγκατάλειψη της υπαίθρου και του πρωτογενούς τομέα, στη γήρανση του πληθυσμού σε αυτές τις περιοχές και στη διαρκή έξοδο των νέων προς τις πόλεις. Μέτρα ενίσχυσης που υπερβαίνουν την πεπατημένη και δείχνουν σε όλους ότι εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών.
√ Τα μέτρα πρέπει να κινηθούν σε τέσσερις άξονες:
• Ο πρώτος άξονας αφορά την πλήρη αποζημίωση για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών που υπέστησαν κτίρια, εγκαταστάσεις, μηχανήματα, καλλιέργειες και κτηνοτροφία.
• Ο δεύτερος άξονας αφορά την κάλυψη του 100% του απολεσθέντος αγροτικού εισοδήματος για πέντε χρόνια και την επιδότηση των ζωοτροφών.
• Ο τρίτος άξονας αφορά δωρεάν υπηρεσίες και παροχές που πρέπει να δοθούν από το κοινωνικό κράτος, όπως το εισόδημα έκτακτης ανάγκης για όλες τις οικογένειες (που σημαίνει 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος, 200 για κάθε άλλο ενήλικο και 100 ευρώ για το κάθε παιδί), το επίδομα προσωρινής στέγασης, που να καλύπτει πραγματικά το ενοίκιο για όσο χρόνο διαρκέσουν η κατασκευή ή η επιδιόρθωση των καμένων κατοικιών, δωρεάν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας καθώς και ενίσχυση των παιδιών με επιδόματα και παροχές
• Ο τέταρτος άξονας αφορά τον οριστικό επανασχεδιασμό του φυσικού, αγροτικού και οικιστικού τοπίου, για την πραγματική ασφάλεια των οικοσυστημάτων, της παραγωγής και των κατοίκων. Συνδέεται με την ανθεκτική γεωργία και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος –με έμφαση στην ενίσχυση των νέων και των γυναικών–, την καινοτόμα και ψηφιακή οργάνωση της παραγωγής, την ενίσχυση οικογενειακών και συλλογικών εγχειρημάτων με επιδοτήσεις και δάνεια από αναπτυξιακές τράπεζες και βέβαια με νέα, ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, προστασίας, παρακολούθησης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Το σχέδιο Γκολντάμερ, η ολοκληρωμένη πρόταση προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα χαράζουν έναν νέο δρόμο.
• Η κλιματική κρίση, για να αντιμετωπιστεί, απαιτεί την επανακατοίκηση της υπαίθρου και την επιστροφή των νέων σε αυτή. Σήμερα η ανάπτυξη του αγροτουρισμού, της τηλεργασίας, η μικρή αλλά υπαρκτή τάση φυγής των νέων οικογενειών από τις πόλεις πρέπει να ενισχυθούν.
Το πρώτο βήμα είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών με το βλέμμα στο μέλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος για τη μεγάλη αλλαγή στη χώρα μας.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ