Το Ουζμπεκιστάν δεν επιθυμεί να δεχτεί Αφγανούς πρόσφυγες λόγω… Κορονοϊού

Το Ουζμπεκιστάν δεν επιθυμεί να δεχτεί Αφγανούς πρόσφυγες λόγω… Κορονοϊού

Αφγανοί πολίτες που υπέβαλαν αίτηση για βίζα Ουζμπεκιστάν τους τελευταίους μήνες δήλωσαν, συμφωνα με το Associated Press, ότι το Ουζμπεκιστάν αρνείται τη χορήγηση βίζας σε Αφγανούς, επικαλούμενος ανησυχίες για τον κορονοϊό.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι αρχές του Ουζμπεκιστάν διατηρούν εδώ και καιρό ένα σφιχτά κλειστό σύνορο με το Αφγανιστάν, φοβούμενοι την εισροή εξτρεμιστών και έχουν δεχτεί μόνο λίγες αιτούντες άσυλο από τον ασταθή γείτονά του.

Δεδομένου ότι οι Ταλιμπάν έλεγξαν το Αφγανιστάν στη δεκαετία του 1990, «η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν αρνείται συνεχώς να υπογράψει και να επικυρώσει τη Σύμβαση για τους Πρόσφυγες – μία από τις πιο διαδεδομένες συνθήκες στον κόσμο – η οποία θα απαιτούσε την παροχή κάποιου τύπου επεξεργασίας και προστασίας σε όσους αναζητούσαν άσυλο από φόβο δίωξης », δήλωσε ο Στιβ Σέρντλοου, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναπληρωτής καθηγητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Η πρόοδος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες έκανε πολλές χώρες της Κεντρικής Ασίας νευρικές, προκαλώντας τις αρχές στο Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν να ενισχύσουν την ασφάλεια των συνόρων. Το Αφγανιστάν συνορεύει με το Ιράν, το Πακιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και μια μικρή λωρίδα κατά μήκος της κινεζικής περιοχής Σιντζιάνγκ.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και η Ρωσία ολοκλήρωσαν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή Khatlon, 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) από τα σύνορα με το Αφγανιστάν. Την Τρίτη, ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε άλλη άσκηση στο Τατζικιστάν. Κίνα και Ρωσία πραγματοποίησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις την περασμένη εβδομάδα στη βορειοδυτική Κίνα.

paron.gr με πληροφορίες απο το Associated Press


Σχολιάστε εδώ