Λύσεις σωτηρίας για την πρώτη κατοικία και τις χρεωμένες επιχειρήσεις
Ρύθμιση σε 240 δόσεις (20 έτη) και 420 δόσεις (35 έτη)
-«Κούρεμα» προς το Δημόσιο: μέχρι 75% της βασικής οφειλής και 95% των προσαυξήσεων
-Προς τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων: μέχρι 80% της βασικής οφειλής και 100% των τόκων
-Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φ. Κουρμούσης υποδεικνύει στους οφειλέτες βήμα βήμα τι πρέπει να κάνουν
Ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία των ευάλωτων νοικοκυριών να σώσουν την πρώτη κατοικία τους και να μη μείνουν στον δρόμο αλλά και των καταχρεωμένων επιχειρήσεων, τα αδιέξοδα των οποίων έχει επιτείνει η πανδημία και κινδυνεύουν να μείνουν στον άσο, με τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων να παίρνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν.
Η ρύθμιση που ψηφίσθηκε πρόσφατα δείχνει τη διέξοδο, και μάλιστα με όρους στους οποίους τα ευάλωτα νοικοκυριά μπορούν να ανταποκριθούν, ώστε να είναι συνεπή και να γλιτώσουν το σπίτι τους αλλά και οι επιχειρήσεις να παραμείνουν ζωντανές.
Ποιος είναι ο δρόμος που οδηγεί στη σωτηρία της πρώτης κατοικίας και των επιχειρήσεων, που απειλούνται από κατασχέσεις και δικαστικές περιπέτειες; Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης περιγράφει βήμα βήμα τον δρόμο που μπορούν να διαβούν οι οφειλέτες.
Όλα τα χρέη, είτε δημιουργήθηκαν πριν είτε παράλληλα με την πανδημία του κορονοϊού, μπορούν να διευθετηθούν μέσω του νέου πλαισίου (Ν. 4738/2020) για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας. Ήδη περισσότεροι από 30.000 οφειλέτες έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία για να καταθέσουν την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, η οποία έχει ενεργοποιηθεί από 1/6/2021
(http://www.keyd.gov.gr/ryumish_ofeilvn_ejvdik/).
Ο νέος νόμος περιλαμβάνει μια πρωτόγνωρα ευνοϊκή ρύθμιση: τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης σε έως 240 δόσεις (20 έτη) και των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τράπεζες και διαχειριστές σε έως 420 δόσεις (35 έτη). Μπορούν, μάλιστα, να ρυθμισθούν όλα τα είδη δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου κ.λπ.).
Επιπροσθέτως, ο νέος νόμος παρέχει και κοινωνικές πρόνοιες υπέρ των ευάλωτων νοικοκυριών, ώστε να τα βοηθήσει έμπρακτα να ρυθμίσουν και να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και εν τέλει να διασώσουν την πρώτη κατοικία τους. Για τον σκοπό αυτό, το κράτος παρέχει επιδότηση των δανείων πρώτης κατοικίας τους για πέντε έτη, ώστε να διατηρήσουν την ιδιοκτησία του σπιτιού τους. Ομοίως διασώζουν την επαγγελματική τους στέγη και οι επιχειρηματίες εφόσον ρυθμίσουν όλες τις οφειλές τους. Βασικό κομμάτι της ρύθμισης οφειλών αποτελεί η μερική διαγραφή οφειλής, αφού ο οφειλέτης που εντάσσεται στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών δύναται να λάβει «κούρεμα» χρέους:
• προς το Δημόσιο: έως 75% επί της βασικής οφειλής και έως 95% επί των προσαυξήσεων,
• προς τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων: έως 80% επί της βασικής οφειλής και έως 100% επί των τόκων.
Ωστόσο, για να επιτευχθεί το «κούρεμα» χρέους, θα πρέπει να πληρούνται όλοι οι κανόνες και οι προϋποθέσεις, όπως καθορίζονται από το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, οι σημαντικότεροι των οποίων είναι:
• να έχει πραγματική οικονομική αδυναμία τόσο ο οφειλέτης όσο και οι συνοφειλέτες και εγγυητές του, και
• η εμπορική αξία της περιουσίας του οφειλέτη, των συνοφειλετών και των εγγυητών του να είναι μικρότερη του ύψους της οφειλής.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ