Η Σιγκαπούρη προετοιμάζεται να ζήσει με τον κορονοϊό όπως κάνει και με άλλες κοινές ασθένειες όπως η γρίπη

Η Σιγκαπούρη προετοιμάζεται να ζήσει με τον κορονοϊό όπως κάνει και με άλλες κοινές ασθένειες όπως η γρίπη

Εάν οι χώρες αρχίσουν να κινούνται προς μια ενδημική στρατηγική COVID-19, η προσδοκία είναι ότι θα υπάρξουν περισσότεροι σχετικοί θάνατοι, αν και είναι ακόμα ασαφές πόσοι από αυτούς θα είναι υπερβολική θνησιμότητα και πόσοι θα είχαν συμβεί ανεξάρτητα από τον COVID-19, “είπε ο Τεό Yik Ying, κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας Saw Swee Hock στο NUS.

Με λίγες δεκάδες θανάτους από τον COVID -19 και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, η Σιγκαπούρη θέλει να ανοίξει ξανά για επαγγελματικούς λόγους – και θέτει τις βάσεις για να ζήσει με τον κορονοϊό όπως κάνει και με άλλες κοινές ασθένειες όπως η γρίπη.

Οι ιατροί ειδικοί λένε ότι οι κάτοικοι μπορεί να βλέπουν εκατοντάδες θανάτους κάθε χρόνο από ενδημικό COVID-19, παρόμοιο με τη γρίπη. Αυτή η ρεαλιστική προσέγγιση θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες που επιθυμούν να εξέλθουν από τα lockdown καθώς ενισχύουν τα δικά τους προγράμματα εμβολιασμού.

“Ο μόνος τρόπος για να μην έχουμε θάνατο από ασθένεια οπουδήποτε στον κόσμο είναι να εξαλείψουμε τη νόσο εντελώς και αυτό έχει γίνει μόνο για την ευλογιά”, δήλωσε ο Paul Tambyah, πρόεδρος της Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων της Ασίας -Ειρηνικού.

Η Σιγκαπούρη έχει αναφέρει μόνο 44 θανάτους από τον COVID-19 από την έναρξη της επιδημίας στις αρχές Ιανουαρίου 2020. Αυτό συγκρίνεται με περίπου 800 θανάτους που σχετίζονται με τη γρίπη σε ένα τυπικό έτος, σύμφωνα με τους γιατρούς, στη χώρα με πληθυσμό 5,7 εκατομμυρίων.

«Ενώ η ιδέα για εκατοντάδες θανάτους από COVID φαίνεται συγκλονιστική σε σύγκριση με τους μέχρι τώρα θανάτους και αξίζει να καταβληθούν προσπάθειες για πρόληψη, είναι στο ίδιο επίπεδο με τη γρίπη, για την οποία η κοινωνία σχεδόν δεν ενδιαφέρεται», δήλωσε ο Alex Cook, ειδικός μοντελοποίησης μολυσματικών ασθενειών στο National Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS).

Έως 1.000 άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια στη Σιγκαπούρη εάν δεν βελτιωθούν τα εμβόλια μεταξύ των ηλικιωμένων, πρόσθεσε.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η πλειοψηφία των θανάτων θα είναι μεταξύ εκείνων της μεγαλύτερης ηλικιακής ομάδας, οι οποίοι παραμένουν ανεμβολιασμένοι παρά το γεγονός ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για σχεδόν το μισό έτος.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ong Ye Kung δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι καθώς ανοίγει η οικονομία, οι πολίτες της Σιγκαπούρης πρέπει «να είναι ψυχολογικά προετοιμασμένοι ότι ο αριθμός των νεκρών λόγω του COVID-19 θα αυξηθεί επίσης».

Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Σιγκαπούρης είναι πλήρως εμβολιασμένα έναντι του κορονοϊού και η χώρα πρόκειται να χαλαρώσει περισσότερους περιορισμούς τον Σεπτέμβριο, όταν το ποσοστό εμβολιασμού αγγίζει το 80%.

Από τις 16 Αυγούστου, το 80% των ατόμων ηλικίας 70 ετών και άνω είχαν εμβολιαστεί πλήρως και τα άτομα ηλικίας 60-69 ετών ήταν στο 88%.

Η Σιγκαπούρη ανέφερε έξι θανάτους από τον COVID-19 τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κανένας από τους οποίους δεν εμβολιάστηκε.

Τα πρώτα αποτελέσματα μαθηματικών μοντέλων υποδηλώνουν ότι ο αναμενόμενος αριθμός θανάτων από ηλικιωμένους ηλικίας 60 ετών και άνω θα είναι περίπου 480 το 2022, δήλωσε ο Teo Yik Ying, κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας Saw Swee Hock στο NUS.

Άλλα έθνη που είχαν πρώιμες επιτυχίες με τον ιό, όπως η Αυστραλία, αλλάζουν επίσης τις στρατηγικές τους για να προετοιμάσουν περισσότερους θανάτους από COVID-19 σε μια εποχή όπου η ασθένεια είναι εδώ για να μείνει. Αλλά ως μία από τις χώρες με τα περισσότερα εμβόλια στον κόσμο, η Σιγκαπούρη μπορεί να είναι η πρώτη που θα δείξει τι σημαίνει πραγματικά.

Πηγή: REUTERS


Σχολιάστε εδώ