Στην τάξη δάσκαλοι και μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ!

Στην τάξη δάσκαλοι και μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ!

-Έρευνα: Πιο ασφαλές το άνοιγμα των σχολείων με μάσκα και καλύτερο εξαερισμό!

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορονοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την ε­βδομάδα με ευθύνη τους, οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους οι εκπαιδευτικοί από τις 13 Σεπτεμβρίου, που ξεκινά η νέα σχολική χρονιά. Οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν και για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Παράλληλα και οι μαθητές θα προσέρχονται στο σχολείο με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, τα νέα αναλυτικά πρωτόκολλα λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών θα ανακοινωθούν λεπτομερώς πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξης του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους, λαμβανομένων υπόψη πάντοτε των συστάσεων της Επιτροπής των Ειδικών και αναλόγως της πορείας της πανδημίας στη χώρα.

Ωστόσο αυτήν τη στιγμή η προσοχή των λοιμωξιολόγων επικεντρώνεται στον αριθμό των εκπαιδευτικών και των μαθητών που θα είναι εμβολιασμένοι. Μέχρι σήμερα, περίπου το 75% των εκπαιδευτικών είναι ήδη εμβολιασμένο, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Χρειάζονται και άλλοι εμβολιασμοί. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση σε αυτήν τη φάση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς, θεωρώ­ντας ότι δεν είναι ενδεδειγμένη λύση, εξαντλώντας τα περιθώρια με συνεχείς εκκλήσεις. Από τους έφηβους ηλικίας 15 – 17 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού περίπου 33.000 παιδιά, ενώ στις ηλικίες 12 – 15 έχουν εμβολιαστεί η έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό περίπου 5.300 παιδιά.

Στο μεταξύ οι επιστήμονες έχουν ήδη χτυπήσει το καμπανάκι κινδύνου για τη λειτουργία των σχολείων. «Σε ένα περιβάλλον ανεμβολίαστων παιδιών και ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών θα έχουμε έναν εκρηκτικό συνδυασμό, που θα μπορούσε να προκαλέσει πολλές συρροές», δήλωσε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού ανέφερε επίσης: «Οι συνθήκες στα σχολεία είναι τέτοιες που ευνοούν τη διασπορά. Αυτό δημιουργεί κίνδυνο όχι μόνο για τη μετάδοση του ιού σε μεγάλους ανθρώπους αλλά και για την υγεία των ίδιων των παιδιών. Ελάχιστα παιδιά, αλλά κάποια, θα νοσήσουν σοβαρά και για αυτό είναι επιβεβλημένο να εμβολιαστούν. Είναι δύσκολη απόφαση για τους γονείς, αλλά να ενθαρρυνθούν ότι κάνουν καλό στα παιδιά εμβολιάζοντάς τα».

Μειώνουν τη διασπορά οι μάσκες και ο καλύτερος εξαερισμός
Με βάση έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, η χρήση μάσκας και ο καλύτερος εξαερισμός στις σχολικές μονάδες εγγυώνται την ασφαλέστερη λειτουργία τους, μειώνοντας τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού. Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις συστάσεις για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων ως εξής:

«Υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν ότι όταν το προσωπικό των σχολείων και οι καθηγητές φορούν μάσκα, μειώνονται τα κρούσματα κορονοϊού κατά 37%. Όταν ήταν απαραίτητο οι μαθητές να φορούν μάσκα, η μείωση στα κρούσματα ήταν στο 21%. Η βελτίωση του αερισμού των χώρων με ανοιχτά παράθυρα και πόρτες και σύστημα εξαερισμού μείωσε τα κρούσματα κατά το 1/3, σε σχέση με σχολεία που δεν τήρησαν αυτές τις συνθήκες αερισμού. Η δυνατότητα εξυγίανσης του αέρα είτε με ακτινοβολία UV είτε με υψηλής ποιότητα φίλτρα μείωσε τα κρούσματα στο μισό, αλλά ακόμα και χωρίς τα μέσα αυτά η βελτίωση του εξαερισμού αποδείχθηκε ωφέλιμη και με συμβατικά μέσα.

Παρόλο που τα παιδιά άνω των 12 ετών είναι πλέον, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, ασφαλές να εμβολιαστούν, το Center Disease Control των ΗΠΑ συνιστά τη λήψη πολυεπίπεδων μέτρων για ένα ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, όπως η γενικευμένη χρήση μάσκας, ο καλός εξαερισμός και ο εμβολιασμός όσων είναι κατάλληλοι να εμβολιαστούν. Μέχρι να μπορέσουν όλα τα παιδιά άνω των 12 ετών ή και τα μικρότερα να εμβολιαστούν, η χρήση μάσκας είναι καθοριστικής σημασίας μέτρο πρόληψης».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ