Μπαίνουν από το «παράθυρο» οι ιδιώτες στα δάση!

Μπαίνουν από το «παράθυρο» οι ιδιώτες στα δάση!

Τι κρύβει το σχέδιο Μητσοτάκη για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών

«Εισβολή από το παράθυρο» των ιδιωτικών συμφερόντων στα δάση βλέπουν πολιτικοί αλλά και οικονομικοί παράγοντες πίσω από το σχέδιο που εξήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις τελευταίες πυρκαγιές. Σχέδιο που –σύμφωνα με ορισμένους– αντανακλά την πάγια πεποίθηση του σημερινού πρωθυπουργού, ο οποίος αντιμετωπίζει το Δημόσιο ως «πηγή του κακού» και τον ιδιωτικό τομέα ως «φορέα ελπίδας».

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά τις πυρκαγιές που κατέκαψαν Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Αρκαδία κ.ά. ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση-πρόταση προς ιδρύματα, επιχειρήσεις, ιδιώτες κ.λπ. να αναλάβουν με δικά τους έξοδα έργα αποκατάστασης περιοχών που καταστράφηκαν από τις φωτιές. Υποσχέθηκε δε ότι οι προτάσεις τους θα εγκρίνονται με fast track διαδικασίες, ούτως ώστε τα έργα να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό. Το επιχείρημα εκ μέρους της κυβέρνησης είναι ότι για να καταφέρει από μόνο του το κράτος να αποκαταστήσει τόσο μεγάλες εκτάσεις και σε διάφορες περιοχές θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια. Η εμπλοκή των ιδιωτών θα σμικρύνει τον χρόνο.

Το εύλογο (και κρίσιμο) ερώτημα που τίθεται από αρκετούς είναι ένα: Για ποιον λόγο μια επιχείρηση ή ένας ιδιώτης θα αναλάβει ένα τέτοιο έργο, με δικές του μάλιστα δαπάνες; Με ποιο κίνητρο; Χωρίς αντάλλαγμα; Ελάχιστοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι ιδιώτες θα δράσουν από… αλληλεγγύη προς τους πληγέντες. Σίγουρα θα έχουν δεύτερες σκέψεις αλλά και σχέδια για… αξιοποίηση των περιοχών που θα αναλάβουν, με στόχο –τι άλλο;– τα έσοδα και τα κέρδη.

Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι οι προς αποκατάσταση εκτάσεις μόνο από τις τελευταίες πυρκαγιές υπερβαίνουν τα 700.000 – 800.000 στρέμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί προς το παρόν επιφυλακτική στάση και περιμένει τις επόμενες κινήσεις για να διαπιστώσει αν η πρόσκληση του πρωθυπουργού προς τους ιδιώτες υποκρύπτει κάποιους βαθύτερους σχεδιασμούς.

Αντίθετα, στο ΜέΡΑ25 είναι απόλυτα σίγουροι για τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη, μιλούν ευθέως για «de facto παράδοση των δασών στην ολιγαρχία, μέσω των ευαγών ιδρυμάτων τους, τα οποία θα γίνουν ανάδοχοι των δασών». Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα τροφοδοτήσει αρκετούς πολιτικούς καβγάδες τους επόμενους μήνες.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: debater.gr


Σχολιάστε εδώ