Μάκης Κουρής: Πάει και «η καμαρούλα μια σταλιά, δύο επί τρία», έγινε στάχτη και αποκαΐδια, Κυριάκο…

Μάκης Κουρής: Πάει και «η καμαρούλα μια σταλιά, δύο επί τρία», έγινε στάχτη και αποκαΐδια, Κυριάκο…

-Άθλος όλων των κυβερνήσεων: Μέσα σε δέκα χρόνια κάηκαν 8.896.110 στρέμματα σε όλη τη χώρα!

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

Δεν πρόλαβε καλά καλά να κυκλοφορήσει το «ΠΑΡΟΝ» την περασμένη Κυριακή και, δυστυχώς, επαληθεύθηκε πέρα για πέρα. «Καίμε το σπίτι μας, το έχουμε πάρει χαμπάρι;». Χτυπούσε την πόρτα στο Μαξίμου. Ήδη οι πύρινες γλώσσες είχαν πιάσει δουλειά… Απόλυτα ελεύθερο το πεδίο, ιδιαίτερα τα δάση μας, όπου δεν χρειαζόταν καν προσάναμμα… Οι καπνοί είχαν μαυρίσει την Αθήνα και ο πανικός πολλαπλασίασε τη δράση της φωτιάς.

Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι όλοι οι σχεδιασμοί ήταν επί χάρτου, ποτέ δεν είχαν δοκιμασθεί στην πράξη. Δεν είχαν φροντίσει να βρουν πού υπήρχαν τρύπες, ποια σημεία έπρεπε να ενισχυθούν ώστε να μη βρουν οι φλόγες πόρτες ανοιχτές, να μην προλάβουν να μπουν σε κατοικημένες περιοχές. Δεν είχαν προνοήσει ώστε τα μέσα πυρόσβεσης να πιάσουν ακαριαία δουλειά σε όλα τα μέτωπα.

Τελικά, όλα τα σχέδια είχαν καταστρωθεί μεταξύ καφέ και καλαμπουριών, με τους αρμοδίους να αυτοσυγχαίρονται και να δίνουν το ok, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα μας είναι οχυρωμένη, καύτρα δεν περνάει…

Το αποτέλεσμα πάγωσε τον κόσμο. Αλλόφρονες, έτρεχαν να προφυλαχθούν. Έτσι τους έλεγαν οι επικεφαλής των υπουργείων, οι… στρατηγοί κατά της πύρινης κόλασης. Σχέδια επί χάρτου αποδείχθηκαν όλα.

Η καταστροφική μανία της φωτιάς μπήκε μέχρι και στην «καμαρούλα μια σταλιά, δύο επί τρία», οι κάτοικοι της οποίας έτρεχαν να σωθούν με ασταμάτητα τα δάκρυα και με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, όπου έβλεπαν μόνο αποκαΐδια.

Απόδειξη, οι πυρκαγιές που κάθε χρόνο άφηναν πίσω τους, Κυριάκο Μητσοτάκη, την… κάρτα τους. Από το 1985 είχαν «πιάσει δουλειά» στον Γέρακα, όπου κάηκαν 78.067 στρέμματα. Στο Μάτι – Ν. Βουτζά κάηκαν ζωντανοί 102 συνάνθρωποί μας. Και κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει πληρώσει για την ανεπάρκεια των μέτρων προστασίας των κατοίκων. Αντίθετα, οι τότε υπεύθυνοι αναβαθμίσθηκαν.

Οι φωτιές από όπου περνούσαν άφηναν το… μπιλιετάκι τους.

Τη δεκαετία 2010 – 2020 σε όλη τη χώρα, στις 13 Περιφέρειες, κάηκαν 8.896.110 στρέμματα. Οι τρεις Περιφέρειες με τα περισσότερα καμένα στρέμματα είναι: η Δυτική Ελλάδα με 1.580.635, η Πελοπόννησος με 1.449.544 και η Στερεά Ελλάδα με 1.196.390 στρέμματα.

Και τώρα η πατρίδα μας έζησε άλλη μια πύρινη κόλαση, γεμάτη φόβο, δάκρυα και πόνο, με τους πολίτες να βλέπουν να καίγεται μέσα σε λίγες ώρες το όμορφο σπιτικό που είχαν καταφέρει να φτιάξουν, να χάνονται τα όνειρα που είχαν κάνει ότι πλέον θα χαρούν τους κόπους τους και να βρίσκονται ξανά στον δρόμο… Χωρίς καμία δική τους ευθύνη. Το κράτος έχει υποχρέωση να διασφαλίζει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών του. Το έχει δει κανείς μέχρι τώρα; Κάποια ψίχουλα μόνο θα δοθούν, ούτε καν φιλοδώρημα… Για τους κόπους μιας ζωής, που έγιναν παρανάλωμα του πυρός μέσα σε λίγη ώρα…

Η… μοναδική προσφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν μια δημόσια συγγνώμη. Και μετά; Με τι λεφτά θα ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους; Με δανεικά; Πού θα τα βρουν; Θα βγουν στη ζητιανιά;

ΥΓ.: Πολύ σημαντική και άμεση ήταν η βοήθεια από την Κύπρο, τη Γαλλία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Σερβία, τη Σουηδία, την Ελβετία, την Ισπανία, την Κροατία, την Τσεχία, την Αυστρία, τη Ρουμανία, το Κουβέιτ, το Κατάρ, την Πολωνία, το Ισραήλ, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και την Αίγυπτο. 

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ