Ιωάννης Καλλιάνος στο “Π”: Όλα από την αρχή

Ιωάννης Καλλιάνος στο “Π”: Όλα από την αρχή

Του
ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΛΛΙΑΝΟΥ
Μετεωρολόγου, Βουλευτή Νοτίου Τομέα Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας


Πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή, χωρίς περιστροφές. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους κάηκαν, περιουσίες καταστράφηκαν και, μαζί με το σύννεφο καπνού που απλώθηκε, θλίψη σκέπασε τη χώρα.

Μέσα από τις στάχτες όμως τα πρόσωπα των πυροσβεστών, των εθελοντών και όλων εκείνων που βρέθηκαν και βρίσκονται πάντοτε στην πρώτη γραμμή της μάχης δίνουν δύναμη και ελπίδα για να συνεχίσουμε, να μην το βάλουμε κάτω.

Η ζωή πάντοτε κερδίζει στο τέλος και θα ξαναεπιστρέψει, με δουλειά και προσπάθεια χωρίς αμφιβολία, στις περιοχές που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές. Η ζωή όμως αν χαθεί, δεν ξαναφτιάχνεται.

Η κυβέρνηση τοποθέτησε από την πρώτη στιγμή τις ανθρώπινες ζωές ως πρώτη προτεραιότητα και με σχέδιο προχώρησε σε εκκενώσεις 141 οικισμών. Απομακρύνσεις κατοίκων οι οποίες αποδείχθηκαν σωτήριες και καθόλου αυτονόητες στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο κρατικός μηχανισμός κατάφερε, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με 586 πύρινα μέτωπα ανοιχτά, να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή, η οποία αποτελεί και θα πρέπει πάντοτε να αποτελεί, σε όλες τις καταστροφές, το πρώτο και κύριο ζητούμενο.

Το γεγονός αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζει την καταστροφή που συντελέστηκε, ούτε φυσικά τον πόνο αλλά και τη δικαιολογημένη σε αρκετές περιπτώσεις οργή των πυρόπληκτων πολιτών.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε ζήτησε συγγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν. Έκανε σαφές ότι οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιους πρέπει και ανακοίνωσε στοχευμένα μέτρα για την ανάταξη των κατοίκων και των περιοχών αλλά και σχέδιο για την επόμενη ημέρα, η οποία είναι εν πολλοίς αχαρτογράφητη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που συντελείται.

Και αυτό είναι ακριβώς το σημείο στο οποίο θα πρέπει όλοι να σταθούμε, όταν η στάχτη βέβαια από αυτήν την καταστροφή καθίσει. Η επόμενη ημέρα, η κλιματική αλλαγή και η αναθεώρηση νοοτροπιών οι οποίες έφεραν ακριβώς αυτήν την ακραία κλιματική κρίση. Η συγγνώμη του πρωθυπουργού, εκτός από έμπρακτη αλλαγή υποδείγματος στην άσκηση ηγεσίας, ενέχει και αυτήν τη γενναία αναγνώριση της ανάγκης να αλλάξουμε και να χτίσουμε τα πάντα σε νέες βάσεις.

Εδώ δεν χωράνε μικροπολιτικές σκοπιμότητες, διότι πρόκειται για το ίδιο το μέλλον μας με όρους επιβίωσης.

Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί δικαιολογία ή άλλοθι για εμπρησμούς. Αποτελεί μια αλήθεια, η οποία θα ξεδιπλώνεται μπροστά μας συνεχώς.

Οι παρατεταμένοι καύσωνες, η ξηρασία, οι απότομες μεταβολές του καιρού, όλα αυτά είναι κομμάτια του παζλ της σύγχρονης πραγματικότητας, γι’ αυτό πρέπει να ξεριζώσουμε λογικές φθαρμένες, που έχουν σημείο αναφοράς παλαιότερες εποχές, και να χτίσουμε –ήδη χτίζεται– ένα νέο σύστημα, από την πρόληψη μέχρι την πυρόσβεση.

Η λειτουργία του «112» αποτέλεσε ένα παράδειγμα αλλαγής νοοτροπίας. Μια αλλαγή που έσωσε ανθρώπινες ψυχές.

Έτσι πρέπει να προχωρήσουμε και σε όλα τα υπόλοιπα, από την πρόληψη μέχρι την προστασία και αποκατάσταση των δασών και του περιβάλλοντος, για να παραδώσουμε ένα καλύτερο και πιο ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας.

Η σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την πρώτη στιγμή, έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να «σπάσει αυγά», ενώ είναι ξεκάθαρο ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ψηλά στην ατζέντα της, παρά τις αντιδράσεις που συναντά από συμφέροντα αλλά και πολιτικά κόμματα, που ακόμα βρίσκονται στην εποχή του λιγνίτη και δεν διστάζουν να διαδίδουν ακόμα και ψεκασμένες θεωρίες για την πράσινη ενέργεια και μετάβαση.

Όλα από την αρχή λοιπόν, ώστε η νέα εποχή, που ανοίγεται πλέον μπροστά μας, με τις κλιματικές προκλήσεις που φέρνει, να μας βρει ενωμένους αλλά και έτοιμους.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ