Σωκράτης Φάμελλος στο “Π”: Η εξασφάλιση της επόμενης ημέρας για τις καμένες περιοχές είναι ευθύνη της Πολιτείας

Σωκράτης Φάμελλος στο “Π”: Η εξασφάλιση της επόμενης ημέρας για τις καμένες περιοχές είναι ευθύνη της Πολιτείας

Του
ΣΩΚΡΑΤΗ ΦΑΜΕΛΛΟΥ
Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη χώρα μας συντελείται μια βιβλική καταστροφή. Όπως επισημαίνουν και οι αρμόδιοι επιστήμονες, όπως το Τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ και το Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι καταστροφικές πυρκαγιές ήταν μεγάλης διάρκειας και έντασης και οι καμένες εκτάσεις ανέρχονται ήδη στο 1 εκατ. στρέμματα.

Υπήρχε προειδοποίηση για τον εκτεταμένο καύσωνα, όπως υπήρχαν εργαλεία και χρηματοδότηση για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, τα οποία η κυβέρνηση ΝΔ δε χρησιμοποίησε. Δεν εφάρμοσε ούτε το δικό της σχέδιο για την πολιτική προστασία, ούτε ενεργοποίησε όλο το δυναμικό της πυρόσβεσης, όπως πρότεινε η ανεξάρτητη επιτροπή Goldammer, ούτε το σχετικό θεσμικό πλαίσιο που παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι επιπτώσεις για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών θα είναι τρομακτικές, όπως και για τα οικοσυστήματα, το φυσικό περιβάλλον και την τοπική οικονομία.

Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης και ανόρθωσης των περιοχών αυτών, με προτεραιότητα στους κατοίκους τους αλλά και στο περιβάλλον.

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα, στη συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη 10 Αυγούστου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει απαντήσει ακόμα αν θα αξιοποιηθούν οι προτάσεις αυτές.

Πρώτο βήμα, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθρο 117), είναι να κηρυχτούν αναδασωτέες όλες οι καμένες δασικές εκτάσεις και να ενταχθούν σε καθεστώς προστασίας.

Απαιτείται παράλληλα εντατικοποίηση των ελέγχων και διασφάλιση της προστασίας, κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τη στελέχωση των δασικών υπηρεσιών και την αξιοποίηση του τοπικού πληθυσμού.

Είναι ξεκάθαρο ότι η αποκατάσταση των περιοχών πρέπει να περιλαμβάνει τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και να αποτελέσει βασικό εργαλείο ανόρθωσης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Και αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στις προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων (π.χ. κορμοδέματα) πριν τη χειμερινή περίοδο και τις βροχές. Έργα που όμως μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με ευθύνη των τοπικών δασικών υπηρεσιών, όπου πρέπει να αξιοποιηθούν οι υλοτόμοι, οι συνεταιρισμοί, οι ρητινοπαραγωγοι και γενικά οι τοπικοί επαγγελματίες.

Η αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος πρέπει να γίνει με ενιαίο σχέδιο σε κάθε περιοχή-δασαρχείο, όπως προτείνουν οι δασικοί επιστήμονες και λαμβάνοντας υπόψη τη φυσική αναγέννηση.

Επικοινωνιακές εξαγγελίες για εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα τεχνητών αναδασώσεων και «αναδόχων», δηλαδή ιδιωτών, που θα αναλάβουν τις μελέτες αλλά και τα είδη αναδάσωσης προκαλούν, εκτός από απορία, υποψίες για τα κίνητρα και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει η ίδια το έργο αποκατάστασης και αναγέννησης των δασών και όχι ιδιώτες. Η απουσία της Πολιτείας από την πρόληψη των πυρκαγιών, όπως και από την πυρόσβεση δεν μπορεί να συνεχιστεί με απουσία και από την αποκατάσταση.

Απαιτείται, επιπλέον, ενεργοποίηση του προγράμματος δασοπροστασίας σε όλη την Ελλάδα, ένα πρόγραμμα που έχει σταματήσει η ΝΔ, ώστε να επιτευχθεί η προστασία και ανόρθωση των δασικών οικοσυστημάτων αλλά και η στήριξη της τοπικής οικονομίας, η οποία πλέον θα αντιμετωπίσει και κίνδυνο φτώχειας.

Δεν έχουμε ακούσει τίποτα και για την παρακολούθηση και την προστασία της ποιότητας της ζωής και του περιβάλλοντος, σε έδαφος, αέρα και θάλασσα, με παράλληλη διαχείριση ειδικών αποβλήτων, όπως είχε δομήσει και υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο Μάτι.

Όλα τα ανωτέρω πρέπει να αποτελούν τμήμα ενός Ολιστικού Πολεοδομικού και Χωρικού Σχεδίου για όλη την έκταση των ΟΤΑ που επλήγησαν, στοιχείο που φαίνεται να απουσιάζει από την πολιτική της ΝΔλ, που προτιμά να αναθέτει τα πάντα στην αγορά και στους κολλητούς του συστήματος εξουσίας του Μαξίμου.

Όλες οι δράσεις πρέπει, τέλος, να ενταχθούν σε ενιαίο πρόγραμμα χρηματοδότησης από την Πολιτεία με ανασχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και με αξιοποίηση του ΠΔΕ και του ΕΣΠΑ.

Όμως, βασική προϋπόθεση επιτυχίας οποιουδήποτε σχεδίου για να ανακάμψει η τοπική κοινωνία είναι η απασχόληση και η εμπλοκή του τοπικού πληθυσμού.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ