Γιώργος Νταλάρας: Ο Μίκης είναι ο ήλιος που φωτίζει τους γαλαξίες όλου του κόσμου

Γιώργος Νταλάρας: Ο Μίκης είναι ο ήλιος που φωτίζει τους γαλαξίες όλου του κόσμου

«Ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο μεγαλύτερος ήρωας της μουσικής μου μυθολογίας. Μύθος και ιστορία μαζί. Ο Μίκης γεννιέται, ζει και μεγαλώνει μέσα στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και μεγαλώνει ο ίδιος την ιστορία της. Είναι από εκείνους τους σπουδαίους που αν δεν τους συναντούσα η πορεία μου θα ήταν διαφορετική. Έχει παίξει ρόλο στη ζωή μου αλλά και στη ζωή του τόπου μας.

Κοινός τόπος για εμάς τους μουσικούς, ο μουσικός Θεοδωράκης. Ο τρόπος που διαχειρίζεται τη μουσική είναι μεγαλοφυής. Κοινός τόπος για όλους τους Έλληνες, ο πολίτης Θεοδωράκης. Ήταν αυτός που έκανε το ακριβότερο δώρο στη δική μας γενιά.
Όταν είσαι 12-13 χρονών κι αγαπάς τόσο πολύ τον Μίκη, όταν χαλάει ο κόσμος γύρω σου από τις διαδηλώσεις φοιτητών κι εργαζομένου κόσμου, τότε αυτά τα τραγούδια γίνονται κι όνειρα κι ελπίδες. Γίνονται οράματα.

Η σχέση με τον Μίκη είναι και οι εικόνες αυτής της διαδρομής. Πάντα θα θυμάμαι τη συγκίνηση της πρώτης συνάντησης στο Παρίσι. Ο Μίκης εξόριστος στο πιάνο να δοκιμάζουμε τα Λιανοτράγουδα του Ρίτσου. Πάντα θα θυμάμαι το ταξίδι στην Κούβα και τον Fidel να κοιτά εκστασιασμένος τον μαέστρο να διευθύνει. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη δύναμη του ντουέτου μας στη ‘‘Σύναψη’’ του Τριπολίτη. Πάντα θα θυμάμαι τα γενναιόδωρα λόγια του μετά την ηχογράφηση της Ρωμιοσύνης: ‘‘Γιώργο, τραγούδησες σαν α­ντάρτης’’.

Γιορτάζει ο Μίκης και μαζί του γιορτάζει η μουσική και ο πολιτισμός. Ο Μίκης είναι ο ήλιος που φωτίζει τους γαλαξίες όλου του κόσμου. Οι καλύτερες ευχές μας τον συνοδεύουν μαζί με την ευγνωμοσύνη μας»!

Υπογραφή: Γιώργος Νταλάρας, μεγάλος ερμηνευτής

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: Facebook/ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ


Σχολιάστε εδώ