Προτιμούν τη σύνταξη, έστω κι αν είναι χαμηλότερη! – Ανατρέπει ο Χατζηδάκης τη γραμμή Βρούτση

Προτιμούν τη σύνταξη, έστω κι αν είναι χαμηλότερη! – Ανατρέπει ο Χατζηδάκης τη γραμμή Βρούτση

-Τον Απρίλιο και τον Μάιο υποβλήθηκαν 27.227 νέες αιτήσεις, ενώ το 2020 είχαν υποβληθεί μόλις 17.806
-Καθυστερήσεις στην υλοποίηση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ»

Συνεχίζεται για όγδοο μήνα η σταδιακή μείωση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, που είναι συσσωρευμένες στα τμήματα απονομών του e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει η επικαιροποιημένη έκθεση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» για τον μήνα Μάιο.

Τον Μάιο εκδόθηκαν συνολικά 17.436 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, όταν τον α­ντίστοιχο μήνα του 2020 είχαν εκδοθεί 9.163 (αύξηση 90,3%), ενώ τον Μάιο του 2019 είχαν εκδοθεί 9.555 (αύξηση 81,7%). Ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων (πλην των διεθνών) μέχρι και τις 31/5/2021 ανερχόταν σε 131.570, όταν τον Απρίλιο ήταν 136.380 και τον αντίστοιχο μήνα του 2020 ήταν 173.356.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται αυξητική τάση στον αριθμό υποβολής νέων αιτήσεων προς συνταξιοδότηση, φαινόμενο που κατά τους ειδικούς οφείλεται στην πανδημία αλλά και στον γενικευμένο φόβο που υπάρχει μήπως βρεθούν άνεργοι εργαζόμενοι που τελούν υπό καθεστώς διαθεσιμότητας ή εργάζονται σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας, οπότε προτιμούν να συνταξιοδοτηθούν, ακόμα κι αν πρόκειται να λάβουν χαμηλότερη σύνταξη.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», Απρίλιο και Μάιο υποβλήθηκαν συνολικά 27.227 νέες αιτήσεις, όταν τους αντίστοιχους μήνες του 2020 είχαν υποβληθεί μόλις 17.806. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δεν αποτυπώνεται στα συνολικά στοιχεία των εκκρεμών αιτήσεων η εντυπωσιακή, πράγματι, αύξηση της παραγωγικότητας που επιδεικνύουν, εν μέσω πανδημίας, οι εργαζόμενοι των τμημάτων απονομών του e-ΕΦΚΑ.

Στο μεταξύ, καθυστερήσεις παρατηρούνται στις διαδικασίες ένταξης νέων κατηγοριών συντάξεων στο αυτοματοποιημένο σύστημα έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων «ΑΤΛΑΣ», γεγονός που δείχνει ότι πολύ δύσκολα πρόκειται να υλοποιηθεί ο προγραμματισμός που υπάρχει και προβλέπει την ένταξη του 80% των συνταξιοδοτικών περιπτώσεων στο σύστημα μέχρι το τέλος του 2021. Ο λόγος της καθυστέρησης αυτής, όπως μας αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, έχει να κάνει και με τον προσανατολισμό της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία, ανατρέποντας τη μέχρι τώρα «γραμμή Βρούτση» για τη δημιουργία του αυτοματοποιημένου συστήματος «ΑΤΛΑΣ», δίνει έμφαση στην έκδοση των συντάξεων από ιδιώτες, έναντι μάλιστα σημαντικού τιμήματος, ξοδεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σημαντικούς πόρους του e-ΕΦΚΑ για την αποζημίωση των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων.

Όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές του φορέα, αντί να προταχθεί η δημιουργία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», που θα έλυνε οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, αφού όπως συμβαίνει με το σύστημα TAXIS, θα μπορεί με την υποβολή της ψηφιακής αιτήσεως να γίνεται άμεσα η εκκαθάριση και η έκδοση της συνταξιοδοτικής αποφάσεως και άρα να μην υπάρχει καμία νέα συσσώρευση εκκρεμών συντάξεων, τελικά ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, παρεκκλίνοντας των αρχικών κυβερνητικών επιλογών, δείχνει να εμπιστεύεται ένα αμφιβόλου αξιοπιστίας «παρασύστημα» έκδοσης συντάξεων, από λογιστές και δικηγόρους, οι οποίοι θα εκδίδουν έναν κάποιον αριθμό εύκολων συνταξιοδοτικών υποθέσεων, αφού τις δύσκολες περιπτώσεις, αναμένεται έτσι κι αλλιώς να τις αναλαμβάνουν οι εργαζόμενοι του e-ΕΦΚΑ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ