Μικρά οικονομικά: Η μάσκα κοστίζει ακριβά…

Μικρά οικονομικά: Η μάσκα κοστίζει ακριβά…

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες έκαναν 208.908 ελέγχους σε δημόσιες υπηρεσίες (Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία). Πόσους λέτε ότι βρήκαν παράνομους; Αν είστε όρθιοι, καθίστε, για να μην πέσετε κάτω! Μόλις 119 ήταν οι παραβάτες και τα πρόστιμα ανήλθαν συνολικά σε 200.550 ευρώ. Που σημαίνει ότι η… κλοπή πάει σύννεφο! Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούσαν τη χρήση μάσκας. Και το κόστος ήταν μεγάλο. Α, ρε κορονοϊέ, πολύ ακριβός έχεις γίνει…

Ο Ιούνιος έκλεισε με άνοδο 59,9% σε επίπεδο κρατήσεων αεροπορικών θέσεων σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα την Ελλάδα είχαν επισκεφθεί συνολικά περίπου 2.800.000 ταξιδιώτες.

Η Κίνα δεν χωρατεύει… Στη φυλακή για 18 χρόνια κλείστηκε ο δισεκατομμυριούχος Sun Dawu, καταβάλλοντας και πρόστιμο 3.110.000 γουάν (475.000 δολ.), μετά από απόφαση δικαστηρίου της Κίνας, για την πρόκληση προβλημάτων και την παράνομη συγκέντρωση χρημάτων. Ο 57χρονος δισεκατομμυριούχος δραστηριοποιείται στον αγροτικό χώρο.

Ως εδώ τα «κόκκινα» δάνεια! Αυτή είναι η θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Παύλου Μυλωνά, με την ευκαιρία της εκλογής από τη γενική συνέλευση του καθηγητή Γκίκα Χαρδούβελη ως προέδρου της τράπεζας. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στο 5%!

Μπήκαν τα πρώτα επτά λουκέτα για φοροδιαφυγή στη Μύκονο από την ΑΑΔΕ και έπεται συνέχεια, βδομάδα τη βδομάδα! Ας πρόσεχαν!

Με το σταγονόμετρο θα μας δίνουν τα «μεγάλα αφεντικά» τα 40 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Την Παρασκευή επρόκειτο να μας δώσουν την πρώτη δόση, ήτοι 4 δισ. ευρώ πάνω – κάτω. Τα πρώτα 1.420,3 εκατ. ευρώ, ήτοι η πρώτη προκαταβολή, είναι για 12 έργα, που αφορούν από υποδομές εκσυγχρονισμού του Δημοσίου μέχρι την ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών. Και έπεται συνέχεια, βήμα βήμα…

Στα 22 χρόνια που έ­χουν περάσει, η πόρτα του Χρηματιστηρίου έκλεισε (διαγράφηκαν) για 294 επιχειρήσεις.

Η ΜΕΒΓΑΛ πέρασε στα χέρια των Χατζάκου – Θεοδωρόπουλου. Η ΔΕΛΤΑ πούλησε το 43,2% στην οικογένεια Χατζάκου έναντι 25,86 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει για τη ΔΕΛΤΑ –θυγατρική του Ομίλου Vivartia, η οποία έχει περάσει στον έλεγχο του fund CVC– απεμπλοκή από τη ΜΕΒΓΑΛ.

Αν αγωνιάτε για το πόσοι θα είναι συνολικά οι φόροι που θα πληρώσουν το 2022 οι φορολογούμενοι, έχουμε και λέμε…
• Οι φόροι για το 2022 θα φτάσουν στα 49,5 δισ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση για το 2021 είναι είσπραξη 45,53 δισ. ευρώ. Το πρωτογενές έλλειμμα έχει προβλεφθεί να συρρικνωθεί στα 912 εκατ. ευρώ από 12,247 δισ. ευρώ το 2020.

Από το 2020 η Αυστρία έχει επιβάλει φόρο ψηφιακών υπηρεσιών της τάξεως του 5%, η Γαλλία 3%, το Ηνωμένο Βασίλειο 2% και η Πολωνία 1,5%. Από το 2021 προχωράει σε θέσπιση ανάλογου φόρου και η Ισπανία με συντελεστή 3%, ενώ προτάσεις για μελλοντική εφαρμογή του έχουν γίνει και από άλλα κράτη, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Νορβηγία, η Λετονία και η Τσεχία.

Το νέο «Εξοικονομώ», το οποίο παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα χρηματοδοτηθεί με πόρους ύψους 632 εκατ. ευρώ και θα κινητοποιήσει συνολικά κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ. Επίσης, ένας ξεχωριστός προϋπολογισμός, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που θα εξασφαλισθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα διατεθεί μέσω αυτόνομης δράσης στο πλαίσιο του προγράμματος για τα φτωχά νοικοκυριά, δεδομένου ότι ένας από τους βασικούς στόχους του νέου «Εξοικονομώ» είναι η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Ο συνολικός αριθμός παραβιάσεων του γενικού κανονισμού για την προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR) έχει αυξηθεί κατά 113% τους τελευταίους 12 μήνες, μεταξύ Ιουλίου 2020 και Ιουλίου 2021. Το 2020 ο αριθμός των προστίμων ήταν 332 και φέτος αυξήθηκε σε 709. Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των προστίμων που επιβλήθηκαν μόνο από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ για τις παραβιάσεις αυξήθηκε κατά 125%. Πέρυσι τον Ιούλιο τα συνολικά πρόστιμα έφτασαν στα 131 εκατ. ευρώ, τον δε ίδιο μήνα φέτος ανήλθαν σε 294 εκατ. ευρώ.

Πάρτε θέση… Τον Οκτώβριο ξε­κινάει το νέο «Εξοικονομώ» για 50.000 κατοικίες, με κριτήρια ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά. Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός των προτάσεων καθορίζεται σε 0,9 ευρώ ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα ή στα 180 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή σε 28.000 ευρώ ανά σύνολο δαπανών.

Το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) προειδοποιεί να κάνουμε κράτει… Κι αυτό γιατί:
• Το 38% των καταναλωτών δηλώνει ότι τη χρονιά που πέρασε αυξήθηκε το σωματικό του βάρος, ενώ μόλις το 15% ότι μειώθηκε.
• Το 24% δηλώνει ότι τη χρονιά που πέρασε χειροτέρεψε η διατροφή του, ενώ το 14% ότι βελτιώθηκε.

Στόχος είναι τα 12,7 δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης να διοχετευθούν το συντομότερο στην Αγορά για μεγάλες, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με βασική προϋπόθεση τη βιωσιμότητα των εν λόγω επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει αρχές με μέσα Σεπτεμβρίου.

Ας το έχουμε υπόψη μας… Ο ελληνικός εμπορικός στόλος αντιπροσωπεύει το 15,6% του παγκόσμιου στόλου, με βάση τη χωρητικότητα τόνων νεκρού βάρους, ενώ τα ελληνικών συμφερόντων πλοία μεταφέρουν το 21% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ