Τα μικτά δάση η λύση στον όλεθρο των πυρκαγιών (video)

Τα μικτά δάση η λύση στον όλεθρο των πυρκαγιών (video)

Οικολογική καταστροφή και  περιβαλλοντική κρίση μεγάλης κλίμακας έχει συντελεστεί στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τους δασολόγους που παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Υπολογίζεται πως, μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καεί τουλάχιστον 650.000 στρέμματα.

Γιατί όμως καίγονται τα δάση; Οι ειδικοί απαντούν πως είναι εγκαταλελειμμένα, ενώ χαρακτηρίζουν ολέθριο λάθος τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης από τους δασοφύλακες στην πυροσβεστική.

Όσον αφορά την επόμενη μέρα και το πώς θα πρέπει να γίνουν οι αναδασώσεις, οι δασολόγοι επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε το πεύκο, αφού φύεται και πολλαπλασιάζεται ευκολότερα από άλλα είδη. Ωστόσο, ύστερα από φωτιά είναι μία ευκαιρία να δημιουργηθούν μικτά δάση, κυρίως με πλατύφυλλα.

Το μέγεθος της απόλυτης καταστροφής που αφήνουν πίσω τους οι φλόγες καταγράφεται και από τους δορυφόρους. Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές και οι δορυφορικές λήψεις δείχνουν τις εκτεταμένες ζώνες καπνού σε τεράστιο μέρος της χώρας.

Η χρήση της μάσκας, λόγω της βεβαρημένης ατμόσφαιρας, συνιστάται από τους ειδικούς για τουλάχιστον 7 με 10 ημέρες, σε όλους τους εξωτερικούς χώρους των περιοχών, όπου εκδηλώθηκαν πυρκαγιές.

Πηγή: ertnews.gr


Σχολιάστε εδώ