Οι τουρκικοί εορτασμοί για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 και οι νέες τουρκικές απειλές

Οι τουρκικοί εορτασμοί για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 και οι νέες τουρκικές απειλές


Του
Δρος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΟΥΝΑΡΗ
Εμπειρογνώμονος, Πρεσβευτού ε.τ.,
Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU Berlin)


Οι τουρκικοί και τουρκοκυπριακοί εορτασμοί της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, που πραγματοποιήθηκαν στα Βαρώσια στις 20/7/2021, παρουσία του τούρκου Προέδρου Ερντογάν, του τούρκου υπουργού Αμύνης Ακάρ και αξιωματούχων του ψευδοκράτους, και οι τουρκικές απειλές για δημιουργία ενός ευρύτερου ψευδοκράτους, με συμπερίληψη των Βαρωσίων και της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των μέχρι τούδε αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας, των μεγάλων δυνάμεων και γενικά όλων των κρατών, οδηγούν σε μια επικίνδυνη ανάφλεξη στην περιοχή.

Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα δεν πρόκειται να περιορισθεί σε πολιτικής φύσεως ανακοινώσεις και διακοινώσεις προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και τις μεγάλες δυνάμεις, όπως έκανε το 2020, με τις συνεχείς παραβιάσεις της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ της Κύπρου και των ζωνών αρμοδιότητας της Ελλάδος στο FIR Αθηνών και στις ζώνες έρευνες και διάσωσης από την Τουρκία.

Η συχνή παρουσία του έλληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια και του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλου στην Κύπρο δείχνει την αποφασιστικότητα της Ελλάδος.

Βέβαια, σε περίπτωση τουρκικών στρατιωτικών ενεργειών τόσο το Ισραήλ όσο και η Γαλλία, με βάση τις διεθνείς συνθήκες που έχουν υπογράψει, θα αντιδράσουν διότι δεν επιθυμούν την ύπαρξη του ψευδοκράτους, πολλώ δε μάλλον τη δημιουργία διευρυμένου ψευδοκράτους. Αυτό το γνωρίζει ο τούρκος Πρόεδρος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από την Ουάσινγκτον, ο αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν και ορισμένοι βουλευτές του Κογκρέσου σκέφτονται πλέον να ζητήσουν την άμεση αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και τη δημιουργία ενός κράτους διζωνικού, με ίσα δικαιώματα Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Λατίνων, Αρμενίων, και Μαρωνιτών, κάτι που υποστηρίζουν και οι Τουρκοκύπριοι, αφού γνωρίζουν ότι η συνέχιση ύπαρξης του ψευδοκράτους, ακόμη δε η ύπαρξη ευρύτερου ψευδοκράτους θα είναι ένα κατασκεύασμα χωρίς νομιμότητα, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, και χωρίς οικονομικά οφέλη, αφήνοντας για πάντα τους Τουρκοκύπριους έξω από την ΕΕ.

Η τελευταία δε παρουσία του Ερντογάν και του Ακάρ στην Κύπρο χαρακτηρίσθηκε διεθνώς ως «σαπουνόφουσκα», για την οποία πολύ σύντομα θα μετανιώσει ο τούρκος Πρόεδρος.

Η Τουρκία με βάση το Διεθνές Δίκαιο δικαιούται ελάχιστη υφαλοκρηπίδα, διότι η υφαλοκρηπίδα που διεκδικεί δεν εκπληρώνει την αρχή ipso facto and ab initio, λόγω ύπαρξης των ελληνικών νησιών. Ακόμη, δε, με βάση το άρθρο 13 παρ. 2 της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, απαγορεύεται η υπερπτήση τουρκικών στρατιωτικών αεροπλάνων υπεράνω των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη διεθνή πολιτική υπάρχουν και εκπλήξεις, τις οποίες ο τούρκος Πρόεδρος εξακολουθεί να αγνοεί.

Ήδη ο ρώσος Πρόεδρος κ. Πούτιν με δήλωσή του καταδίκασε τις τουρκικές αξιώσεις όσον αφορά τα Βαρώσια και την Αμμόχωστο και τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο! Μάλιστα εξέφρασε συγχρόνως την πιστή εφαρμογή των μέχρι σήμερα αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Καλό θα ήταν να διαβάσουν λίγη Ιστορία ο κ. Ερντογάν και ο κ. Ακάρ.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ