ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ – Η έλλειψη σχεδίου και η ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη έφεραν την καταστροφή

ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ – Η έλλειψη σχεδίου και η ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη έφεραν την καταστροφή

Τεράστιες οι ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες

-Ανοχύρωτη για άλλη μία φορά η χώρα

Ένα ΕΓΚΛΗΜΑ που συντε­λείται δεκαετίες τώρα στη χώρα επαναλαμβάνεται και φέτος με την ίδια… απαράμιλλη συνέπεια. Δεκάδες πυρκαγιές σαρώνουν την επικράτεια και αφήνουν πίσω τους μαυρισμένα ερείπια.

Η ΤΙΜΩΡΙΑ… στάχτες κι αποκαΐδια εκατοντάδες σπίτια, επιχειρήσεις, περιουσίες, που αποκτήθηκαν (στήθηκαν) με προσπάθειες χρόνων και είναι δύσκολο έως απίθανο στο μέλλον να ξαναφτιαχτούν. Και από την άλλη η αποτέφρωση τεράστιων δασικών εκτάσεων, θανατηφόρο πλήγμα στο περιβάλλον, γεγονός που θα επισπεύσει και θα επιδεινώσει μακροπρόθεσμα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, η οποία απειλεί τη χώρα και ολόκληρο τον πλανήτη.

Βαρύτατες και ως έναν βαθμό εγκληματικές αναδεικνύονται οι ευθύνες όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων από τη Μεταπολίτευση και εντεύθεν, καθώς δεν φρόντισαν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψουν ή έστω να περιορίσουν τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών.

Κάθε κυβέρνηση επέρριπτε ευθύνες στην προηγούμενη, χωρίς, ωστόσο, να κάνει τίποτα επιπλέον για να βελτιώσει την κατάσταση. Η δημόσια συζήτηση για την έλλειψη πυροσβεστικών μέσων (αεροσκάφη, οχήματα κ.ά.), ανθρώπινου δυναμικού (πυροσβέστες) αλλά και των αναγκαίων υποδομών (αντιπυρικές ζώνες, φυλάκια κ.ά.) ολοκληρωνόταν λίγες μέρες μετά το σβήσιμο των πύρινων εστιών. Κάθε φορά. Μέχρι την επόμενη μεγάλη πυρκαγιά. Ούτε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (2004 – 2009) είχε διδαχθεί τίποτα από τις φωτιές στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, μέχρι που το 2007 κάηκε η μισή Ελλάδα και μαζί μερικές δεκάδες άνθρωποι. Ούτε όμως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διδάχθηκε τίποτα από τα γεγονότα του 2007 και είχαμε το 2018 την καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική, με τους 102 νεκρούς στο Μάτι. Η επόμενη εθνική συμφορά ήταν απλά θέμα χρόνου… και βρήκε, ως συνήθως, ανοχύρωτη τη χώρα.

Παντελής απουσία σχεδίου, κάκιστη προετοιμασία, έλλειψη συντονισμού και εγκληματική αδράνεια (ανικανότητα) είναι αυτά που βάζουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στην τωρινή –ανυπολόγιστων ακόμη διαστάσεων– καταστροφή και χρεώνονται εξ ολοκλήρου, και μά­λιστα στον υπερθετικό βαθμό, στην κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι στο τέλος της άνοιξης οι αρμόδιοι υπουργοί δήλωναν με περισσή βεβαιότητα ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι καθ’ όλα έτοιμος για το ενδεχόμενο πυρκαγιών κατά τη θερινή περίοδο.

Για μία ακόμη φορά ο κρατικός μηχανισμός καθυστέρησε να αντιδράσει, ειδικά στις περιπτώσεις της Αττικής και της Εύβοιας, με συνέπεια να χαθεί ο έλεγχος και οι φωτιές να σταματήσουν όπου δεν υπήρχε τίποτα άλλο να κάψουν. Αναρίθμητες είναι οι μαρτυρίες (καταγγελίες) κατοίκων σε διάφορες περιοχές (Βόρεια Εύβοια, Βαρυμπόμπη κ.ά.), που τόνιζαν ότι τα πυροσβεστικά μέσα καθυστέρησαν σημαντικά να δράσουν στην περιφέρειά τους με συνέπεια η φωτιά να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. «Μας άφησαν στο έλεος της φωτιάς», ήταν η γεμάτη οργή και αγανάκτηση κραυγή διαμαρτυρίας τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δε, από τον τρόπο που έδρασαν τα πυροσβεστικά μέσα, δημιουργήθηκε στο Πανελλήνιο η αίσθηση ότι έγινε επιλογή, π.χ., να σωθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας και έτσι έμειναν πίσω οι προσπάθειες κατάσβεσης στη Βόρεια Εύβοια.

Το «επιχείρημα» των… αρμοδίων για τον μεγάλο αριθμό εστιών αλλά και τις… «ακραίες συμπεριφορές» της πυρκαγιάς δεν αμβλύνει καθόλου το έγκλη­μα που συντελείται αυτές τις ημέρες, με θύμα το λεκανοπέδιο και το περιβάλλον του, ούτε τους απαλλάσσει από τις τεράστιες ευθύνες τους, για τις οποίες θα απολογούνται για τα επόμενα, αρκετά, χρόνια. Οι φετινές καταστροφικές πυρκαγιές θα είναι σημείο αναφοράς με μελανά χρώματα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Αν και γνώριζαν από πολύ νωρίς (από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία) ότι το φετινό καλοκαίρι θα ήταν ιδιαίτερα θερμό δεν φρόντισαν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα. Να μισθώσουν έναν σημαντικό αριθμό πυροσβεστικών αεροσκαφών, που θα έδιναν λύση σε φωτιές όπου η περιοχή δεν ήταν προσβάσιμη από τις επίγειες δυνάμεις. Η δικαιολογία για το υψηλό κόστος που συνεπάγεται μια τέτοια κίνηση είναι το λιγότερο αβάσιμη.

Το κόστος από την καταστροφή περιουσιών και δασικών εκτάσεων είναι πολλαπλάσιο και σε βάθος δεκαετιών. Δεν φρόντισαν ακόμη, κυβέρνηση και κρατικοί φορείς, να προσλάβουν μεγαλύτερο αριθμό πυροσβεστών, έστω και για τη θερινή περίοδο μόνο. Δεν μερίμνησαν ούτως ώστε να προμηθευτεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία περισσότερα οχήματα με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Δεν φρόντισαν να ενισχύσουν τις αντιπυρικές ζώνες, που θα λειτουργούσαν ως ανάχωμα στην επέκταση των πυρκαγιών. Δεν, δεν, δεν… Όσο για την αναφορά του πρωθυπουργού και κυβερνητικών παραγόντων, σύμφωνα με την οποία αυτήν τη φορά δεν θρηνήσαμε (ακόμη…) θύματα υποδηλώνει αφενός την παταγώδη αποτυχία του κρατικού μηχανισμού και αφετέρου την έλλειψη συναίσθησης των καταστροφών που έχει υποστεί η χώρα και οι οποίες δεν έχουν τελειώσει.

Σκληρή είναι η κριτική που δέχεται ο Κυρ. Μητσοτάκης και για το ότι δεν φρόντισε εγκαίρως (τις πρώτες ώρες), στην περίπτωση της πυρκαγιάς στην Αττική, να ζητήσει τη συνδρομή ξένων χωρών, αλλά περίμενε να προσφερθούν εκείνες εθελοντι­κά (Γαλλία, Κύπρος κ.ά.) να συνδράμουν, αντί να απευθυνθεί κατευθείαν στις Βρυξέλλες και να ζητήσει βοήθεια κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά ακόμη και η Ρωσία δεν θα ήταν αρνητική σε ένα τέτοιο αίτημα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν το έπραξε. Από άγνοια, λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης ή υπερβολική σιγουριά για την αποτελεσματικότητα των εγχώριων πυροσβεστικών δυνάμεων. Ό,τι κι αν ισχύει από τα παραπάνω, ελάχιστη σημασία έχει. Το αποτέλεσμα μετράει. Και αυτό είναι η καταστροφή περιουσιών και δασικών εκτάσεων. Και ο θάνατος ενός εθελοντή πυροσβέστη (το απόγευμα της Παρασκευής), χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο ο αριθμός αυτός να αυξηθεί τα επόμενα 24ωρα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ


Σχολιάστε εδώ