Ποια είναι τα κατάλληλα παπούτσια για να πάτε διακοπές!

Ποια είναι τα κατάλληλα παπούτσια για να πάτε διακοπές!

Του Άρη Μπερζοβίτη


Όπως ο οργανισμός μας χρειάζεται τις διακοπές για να ξεκουραστεί και να γεμίσει τις «μπαταρίες» του, έτσι και τα πόδια μας χρειάζονται ένα διάλειμμα μετά από τόσους μήνες που έμειναν εγκλωβισμένα σε κλειστά παπούτσια, με την επιπλέον επιβάρυνση που προκαλούν στις γυναίκες τα ψηλά τακούνια. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα τα ψηλοτάκουνα παπούτσια μακροπρόθεσμα αλλάζουν την αρχιτεκτονική της γάμπας και κονταίνουν το γαστροκνήμιο μυ.

Όπως επισημαίνει ο Αναστάσιος Τερζόπουλος, φυσικοθεραπευτής-θεραπευτής Bowtech,  η επιλογή λάθος υποδήματος ή πολύ ευτελούς υποδήματος-πάμφθηνου μεν, αλλά πρόχειρα φτιαγμένου και χωρίς τις σωστές προδιαγραφές για να κρατά σωστά το βάρος του σώματος – ενέχει κινδύνους όχι μόνο για τις φτέρνες, αλλά και για το μυοσκελετικό σύστημα και κυρίως την πολύπαθη μέση μας. Ποια όμως είναι τα σωστά και ποια τα λάθος υποδήματα για κάθε ώρα, ώστε τα πόδια μας να κάνουν μαζί μας διακοπές και να αποφύγουν την καταπόνηση, που ούτως ή άλλως τους επιφυλάσσουν τα λιθόστρωτα και τα πλακόστρωτα σοκάκια των γραφικών μας νησιών; Ο κ. Τερζόπουλος μας δίνει τις ακόλουθες συμβουλές:

Το πρωί στην παραλία 

Το μεγαλύτερο σφάλμα που διαπράττουν οι γυναίκες το καλοκαίρι είναι πως περπατούν με τις ώρες στην παραλία και τα σοκάκια της περιοχής όπου παραθερίζουν με ευτελείς σαγιονάρες, οι οποίες έχουν πολύ λεπτή σόλα (έως 1-1,5 cm). Αυτές οι σόλες πάχους τσιγαρόχαρτου αφενός τραυματίζουν το πέλμα κατά το βάδισμα από τις τριβές που αναπτύσσονται και αφετέρου κρατούν διαρκώς τον αστράγαλο σε υπερδιάταση, κουράζοντας τα πέλματα και αυξάνοντας τον κίνδυνο διαστρέμματος από στραβοπάτημα.

Γι’ αυτές τις ώρες τα καταλληλότερα υποδήματα για τις γυναίκες είναι χονδρές σαγιονάρες με σόλα που απορροφά τους κραδασμούς ή σαν τις αυθεντικές Havaianas που είναι αντιολισθητικές ή με σόλες πάχους 2-3 cm από μαλακό απορροφητικό υλικό που θυμίζει την αερόσολα των αθλητικών παπουτσιών. Επίσης τα αυθεντικά crocs (πλαστικά σαμπό) είναι κατάλληλα για την παραλία. Προσοχή, όμως εντελώς ακατάλληλες είναι οι ευτελείς κινέζικες απομιμήσεις τους.

Οι άνδρες μπορούν να φορούν και αυτοί σαγιονάρες με χονδρές σόλες, crocs ή και αθλητικά υποδήματα, κατά προτίμηση όχι με γυμνό πόδι, αλλά με ένα λεπτό σοσόνι (κάλτσα μόνο για το πέλμα), ώστε να μην ιδρώνουν οι φτέρνες τους. Τα παιδιά έχουν ανάγκη για μαλακά σανδάλια που δένουν στα πόδια (με λουράκια ή κριτς-κρατς) ώστε να είναι σταθερά και μαλακά για να μην τραυματίζουν την τρυφερή τους επιδερμίδα. Καθώς τα περισσότερα σοκάκια στα νησιά είναι λιθόστρωτα ή πλακόστρωτα, ενώ διαθέτουν έντονη κλίση, οι συνθήκες σίγουρα δεν «σηκώνουν» πέδιλα με ψηλά τακούνια. Και σε αυτή τη περίπτωση ενδείκνυται μόνο τα αυθεντικά crocs γιατί οι απομιμήσεις τους έχουν σκληρό αντιολισθητικό πάτο, που μοιάζει καλυμμένος με μικρές βελόνες στα νήπια με τα εξαιρετικά τρυφερά πέλματα.

Στην απογευματινή και τη βραδινή βόλτα

Οι γυναίκες που θα επιχειρήσουν να περπατήσουν με ψηλοτάκουνα υποδήματα και τακούνια λεπτά (τύπου «στιλέτο») αφενός θα τα καταστρέψουν και αφετέρου κινδυνεύουν να τραυματιστούν σοβαρά στραβοπατώντας στο ανώμαλο (και ενίοτε επικλινές) έδαφος. Ούτε οι κλασικές ισπανικές εσπαντρίγες είναι ιδανικές για τέτοιες βόλτες, καθώς και το τακούνι τους και το ύφασμα που συγκρατεί το πόδι από πάνω είναι  αμφότερα πολύ μαλακά και διευκολύνουν τα στραβοπατήματα. Τα σωστά υποδήματα είναι πέδιλα είτε φλατ με χοντρή σόλα έως 2,5-3 cm (σαν σαγιονάρα) είτε με μέτριο τακούνι (3-5 cm) σε στυλ πλατφόρμας. Αν επιλέξουμε τον τελευταίο τύπο υποδήματος, ο ειδικός συνιστά ο πάτος της πλατφόρμας να έχει ήπια κλίση, γιατί αν η κλίση είναι μεγάλη πιέζεται το μετατάρσιο και μετά όταν πάμε να φορέσουμε φλατ υποδήματα πονάνε οι γάμπες μας. Το ιδανικότερο υλικό για τακούνι πλατφόρμας είναι ο φελλός καθώς αφενός είναι ελαφρύς και αφετέρου απορροφά τους κραδασμούς οπότε διευκολύνει διπλά το βάδισμα. Επίσης, προτιμάμε πέδιλα που δένουν σε περισσότερα σημεία, γιατί έτσι εξασφαλίζουν σταθερότητα στο βάδισμα. Για τα νήπια και τα παιδιά ισχύει ό,τι και στην παραλία ή εναλλακτικά επιλέγουμε παπουτσάκια τύπου ιστιοπλοΐας.

Οι άνδρες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία είδη υποδημάτων: αθλητικά, ιστιοπλοΐας (τα πιο αξιόπιστα), ή μαλακά loafers.

Πρώτες βοήθειες για στραβοπατήματα

♦ Βγάλτε αμέσως το παπούτσι, ειδικά αν δένει με λουράκια που πιέζουν το δέρμα.

♦ Καλύψτε τον αστράγαλο με παγοκύστη -όσο το δυνατόν γρηγορότερα- για να εμποδίσετε το πρήξιμο.

♦ Δέστε το πονεμένο πόδι με επίδεσμο, όχι χαλαρό, αλλά ούτε πολύ σφιχτό, να μην εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος.

♦ Ρωτήστε γιατρό μήπως χρειαστεί να πάρετε παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη.

♦ Ξεκουράστε το πονεμένο πόδι, όσο σας πει ο γιατρός. Μη φορέσετε υποδήματα με τακούνι μέχρι να αναρρώσετε.

Φωτο: pixabay/free photos


Σχολιάστε εδώ