Εκκένωση του χωριού Κεχριές Ευβοίας- Αγώνας για την Αρχαία Ολυμπία

Εκκένωση του χωριού Κεχριές Ευβοίας- Αγώνας για την Αρχαία Ολυμπία

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται για ακόμα μία μέρα η χώρα καθώς μαίνονται οι πυρκαγιές στην Εύβοια, όπου το μέτωπο φθάνει στα 30 χιλιόμετρα, και την Ηλεία, όπου ενισχύονται οι προσπάθειες κατάσβεσης.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις από αέρος πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Ευβοια: Νέες εκκενώσεις οικισμών, συνεχείς αναζωπυρώσεις .

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης, στην βόρεια Εύβοια εκκενώθηκαν τα ξημερώματα ακόμη δύο χωριά.

Πρόκειται για τους οικισμούς Αμέλαντες και Κεραμειά, που βρίσκονται βορειότερα από το μέτωπο του Δρυμώνα, του Οσίου Όσιο Δαυίδ και της ζώνης άμυνας στο χωριό Κουρκουλοί, όπου χθες δινόταν μάχη για να μην προχωρήσει η φωτιά προς το χωριό Σκεπαστή. Η αστυνομία αποφάσισε να προχωρήσει στην απομάκρυνση των κατοίκων.

Επίσης, στις 7:30 άρχισε η εκκένωση του χωριού Κεχριές του Δήμου Ελυμνίων Μαντουδίου-Αγίας Άννας, καθώς η φωτιά κινείται πλέον απειλητικά με ταχύτητα προς το χωριό.

Στο μεταξύ, η μάχη στο χωριό Κουρκουλοί πέτυχε, καθώς ανακόπηκε το μέτωπο που κινείτο προς την Σκεπαστή. Τώρα η πυροσβεστική περιφρουρεί ευρύτερα την περιοχή για να αποφύγει αναζωπυρώσεις.

Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις κύκλωσαν επίσης τα χωριά Παλαιοχώρι και Καλαμούδι, αναγκάζοντας τις επίγειες δυνάμεις να δίνουν ξεχωριστές μάχες για να αποτρέψουν μεγαλύτερες καταστροφές από αυτές που έχουν καταγραφεί έως τώρα.

Στις Ροβιές, η κατάσταση, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι δύσκολη, καθώς έχουν πάθει ζημιές περισσότερα από 100 κτίσματα, ενώ βόρεια του δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη προς την Αιδηψό υπάρχουν σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις που κινδυνεύουν.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου, στην περιοχή Μυρτιά του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Ευβοίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 57 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 ελικόπτερα ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν 82 πυροσβέστες από τη Γαλλία, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Αγώνας για να μην φθάσει το πύρινο μέτωπο στην Αρχαία Ολυμπία

Στην Αρχαία Ολυμπία βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να το κρατήσουν μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Εκτός από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, στην μάχη συμμετείχαν μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, τα οποία άνοιγαν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες γύρω από τον Αρχαία Ολυμπία, ενώ ανέλπιστος σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν η άπνοια που επικράτησε καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας.

Στην περιοχή γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί μια αντιπυρική ζώνη ασφαλείας.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν ήδη ενημερωθεί οι κάτοικοι των κοινοτήτων Λαντζόι και Λιναριά, προκειμένου να είναι έτοιμοι, αν χρειαστεί να γίνει εσπευσμένα απομάκρυνση των πολιτών στις περιοχές αυτές.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Ηράκλεια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 174 πυροσβέστες, με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 52 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 ελικόπτερα ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Με πληροφορίες από το naftemporiki.gr

Φωτό: Eurokinnisi

 


Σχολιάστε εδώ